KOTOPITA
clock icon
2:10'

Αντί για βασιλόπιτα…κοτόπιτα από τη Θεσσαλία!

Υλικά

  • 450γρ. φύλλο χωριάτικο
  • 1 κοτόπουλο 1.500-1.800γρ. τεμαχισμένο
  • 4 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 1/3 φλιτζανιού χυμό ντομάτας
  • 1½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό, από κομμένο σιτάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό

Το ξέρατε ότι η βασιλόπιτα μπορεί να είναι και αλμυρή; Εδώ σας έχουμε μια νόστιμη συνταγή από τη Θεσσαλία. Μάλιστα, παραδοσιακά σε αυτή την πίτα έβαζαν ένα σταυρό φτιαγμένο από άχυρο αντί για φλουρί, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε έναν ξύλινο ή μεταλλικό.

Σοτάρετε το κοτόπουλο σε 5 κουτ. σούπας λάδι και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί καλά το κοτόπουλο. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο αλλά να μη λιώσει.
Βγάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα προσέχοντας να μη μείνουν μικρά κοκαλάκια στο ζωμό. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και αφαιρείτε τα κόκαλα.
Ρίχνετε το κοτόπουλο πάλι στην κατσαρόλα, φέρνετε το ζωμό σε βράση και προσθέτετε τον τραχανά. Ελέγχετε το ζωμό και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα για να βράσει ο τραχανάς. Αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνετε τα μισά φύλλα σε στρογγυλό ταψί 32εκ., έτσι ώστε να εξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το μίγμα λαδιού - βουτύρου. Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω το κοτόπουλο με τον τραχανά. Τοποθετείτε το σταυρό κάπου μέσα στη γέμιση και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, έτσι ώστε να μην εξέχουν από το ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα. Φέρνετε μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις διπλώνετε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό γύρω από την περιφέρεια του ταψιού.
Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού και ψήνετε την πίτα στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε το κοτόπουλο σε 5 κουτ. σούπας λάδι και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί καλά το κοτόπουλο. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο αλλά να μη λιώσει.

Βήμα 2

Βγάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα προσέχοντας να μη μείνουν μικρά κοκαλάκια στο ζωμό. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και αφαιρείτε τα κόκαλα.

Βήμα 3

Ρίχνετε το κοτόπουλο πάλι στην κατσαρόλα, φέρνετε το ζωμό σε βράση και προσθέτετε τον τραχανά. Ελέγχετε το ζωμό και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα για να βράσει ο τραχανάς. Αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνετε τα μισά φύλλα σε στρογγυλό ταψί 32εκ., έτσι ώστε να εξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το μίγμα λαδιού - βουτύρου. Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω το κοτόπουλο με τον τραχανά. Τοποθετείτε το σταυρό κάπου μέσα στη γέμιση και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, έτσι ώστε να μην εξέχουν από το ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα. Φέρνετε μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις διπλώνετε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό γύρω από την περιφέρεια του ταψιού.

Βήμα 5

Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού και ψήνετε την πίτα στον φούρνο για 50-60 λεπτά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή