OliveMagazine

Στις αστικές περιοχές ο εορταστικός άρτος έγινε γλύκισμα, με έντονη την παρουσία του αμύγδαλου και το άρωμα του ανθόνερου. Το αμύγδαλο σε αυτήν την βασιλόπιτα κερδίζει και τον πιο απαιτητικό.

Στην Πόλη, την «καλή βραδιά», όπως ονόμαζαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα δέσποζε στο γιορτινό τραπέζι. Τη στόλιζαν με 12 κεράκια -ένα για κάθε μήνα του καινούριου χρόνου-, τα οποία άναβαν τα μεσάνυχτα, μέχρι ο οικοδεσπότης να κόψει όλα τα κομμάτια, να τα μοιράσει και...

Αυτή η βασιλόπιτα μοσχοβολά βούτυρο και τρίβεται στο στόμα σαν μπισκότο. Στη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν μια μικρή ξύλινη σφραγίδα με το δικέφαλο, την οποία πίεζαν, πριν από το ψήσιμο, σε τέσσερις μεριές στην επιφάνεια της πίτας, ώστε να σχηματίζεται σταυρός. Για μάτια των αετών έμπηγαν γαριφαλάκια. Αν δεν...

Απόρρητο Απόρρητο