Προϊόν διασταύρωσης δύο πολιτισμών, της Ιαπωνίας και του Περού, η Nikkei κουζίνα είναι μία ακόμα κουζίνα που υπακούει στη fusion τάση που επικρατεί στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Γιαπωνέζικη κουζίνα μ’ ένα… twist
Η Nikkei κουζίνα δημιουργήθηκε από Ιάπωνες που είχαν μεταναστεύσει στο Περού στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να προσαρμόσουν τις γαστρονομικές τους συνήθειες στα εγχώρια δεδομένα. Αναπόφευκτα προέκυψε, λοιπόν, ένα νέο είδος κουζίνας, που συνδύαζε με δημιουργικούς πειραματισμούς συστατικά, όπως shoyu (είδος σόγιας), miso (πάστα σόγιας) και άφθονα θαλασσινά, με την αψάδα των ají και jalapeño (ποικιλίες πιπεριάς), τις πολυάριθμες ποικιλίες πατάτας, καθώς και τα αρώματα και τις γεύσεις των γηγενών πρώτων υλών. Μια νέα «mix&match» τεχνοτροπία μόλις γεννήθηκε!

miso

Η θέση του Περού στην παγκόσμια γαστρονομία
Τη στιγμή που ο Περουβιανός ποιητής Rodolfo Hinostroza τη δεκαετία του ’80 επινόησε τον όρο «κουζίνα Nikkei» (Cocina Nikkei), αυτόματα την καθιέρωσε και ως κομμάτι της εγχώριας γαστρονομίας. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο σεφ Gaston Acurio, ξεκίνησε τo δικό του μαραθώνιο προώθησης του γαστρονομικού πλούτου της γενέτειράς του πυροδοτώντας την επανάσταση της περουβιανής γαστρονομίας, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η αντιμετώπισή του από τους ντόπιους ως εθνικό ήρωα.

Από το 2011 ως το 2013 η δημοτικότητά της περουβιανής κουζίνας πορευόταν σταθερά ανοδικά με σεφ διεθνούς κύρους, όπως οι Ferran Adria και Alain Ducasse να δηλώνουν ότι «το Περού κρατά το κλειδί της παγκόσμιας γαστρονομίας»και ότι «σε μερικά χρόνια θα είναι ο πρωταγωνιστής στο γαστρονομικό προσκήνιο». Παράλληλα, το 2014 ανακηρύχθηκε ως το έτος της περουβιανής κουζίνας από μια από τις καλύτερες σχολές γαστρονομικής εκπαίδευσης παγκοσμίως, του Culinary Institute of America. Η αναγνώριση κορυφώνεται με αναφορές από μέσα επικοινωνίας που δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν τη Λίμα ως γαστρονομική πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής με τουλάχιστον 75.000 επισκέπτες ετησίως να την επιλέγουν ως προορισμό γαστροτουριστικού ενδιαφέροντος.

ceviche

Κουζίνα και εθνική ταυτότητα
Τα εστιατόρια με κουζίνα Nikkei αυξάνονται συνεχώς σε κάθε γωνιά του πλανήτη και μάλιστα από αναγνωρισμένους σεφ (G. Acourio, Nobu Matsuhisa, Ferran & Albert Adria), ενώ ταυτόχρονα η Nikkei κουζίνα αναγνωρίζεται επίσημα ως βασικό στοιχείο του «περουβιανού DNA», καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στη γιαπωνέζικη γαστρονομία.

Η εξέλιξη αυτή χαροποιεί ιδιαίτερα τους ντόπιους αλλά και τους μετανάστες, που ανέδειξαν το φαγητό σε σύμβολο εθνικής ταυτότητας και ενότητας αφού πλέον θεωρούν ότι η ευρεία αποδοχή και διάδοση της Nikkei αποτελεί ακράδαντη απόδειξη και της κοινωνικής τους αποδοχής.

Πιάτα με Nikkei «υπογραφή»

Tiradito: λεπτοκομμένο ωμό ψάρι που σερβίρεται σε πικάντικη σάλτσα. Είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα κλασικών γιαπωνέζικων σπεσιαλιτέ, όπως sushi και sashimi (ολόφρεσκο ωμό κρέας ή ψάρι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες).

Inka Maki ή Samuray Maki ή Kamikaze Maki: sashimi σε μορφή sushi, τυλιγμένο δηλαδή σε ρολλάκια, συνήθως με φύκια. Το όνομά του εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό.

Μαύρος μπακαλιάρος με miso: Πρόκειται για το πιο διάσημο πιάτο της εν λόγω κουζίνας. Γνωστό από τον παγκοσμίου φήμης Nobuyuki Matshuhisa o οποίος διατηρεί τουλάχιστον 28 εστιατόρια Nobu σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.