Το παιχνίδι με τις ποικιλίες αμπελιού, που προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και τις προτιμήσεις των οινόφιλων ανά τον κόσμο δεν έχει τέλος. Τη στιγμή που πολλές εθνικές ποικιλίες προσπαθούν να διεκδικήσουν τη θέση στους στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, κάποιες από τις κλασικές ποικιλίες επανέρχονται στο προσκήνιο με νέα δυναμική.

Αν ρωτήσεις τώρα τους πλέον ενημερωμένους για τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της παγκόσμιας αγοράς κρασιού θα σε διαβεβαιώσουν ότι στη διεθνή αγορά έρχεται η ώρα του cabernet franc, της κλασικής ερυθρής ποικιλίας, που αν και κυριαρχεί στη γαλλική Loire Valley, καλλιεργείται και οινοποιείται ευρέως σε πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου και στην Ελλάδα.

shutterstock_126406265

Η πιο ευπροσάρμοστη ποικιλία
Το cabernet franc ή cab franc, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν στο χώρο του κρασιού, θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι σε σημαντικές αμπελουργικές περιοχές, όπως η Χιλή, η Αργεντινή, η Καλιφόρνια, η Ουάσιγκτον, η Βιρτζίνια και η Νότιος Αφρική. Ο λόγος αυτής της προτίμησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ποικιλία είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και δίνει αρωματικά, κομψά κρασιά, που χαρακτηρίζονται από γήινες, μπαχαρένιες νότες και φιλική προς το φαγητό οξύτητα. Είναι γνωστό επίσης ότι ακόμη και εμβληματικοί οίκοι του Pomerol, όπως το Chateau Lafleur προσθέτουν τώρα περισσότερο cabernet franc στα χαρμάνια τους με το Merlot, επιτυγχάνοντας υψηλότερη οξύτητα και χαμηλότερο αλκοόλ σε μια εποχή που το κλίμα στο Bordeaux θερμαίνεται, κάτι που αλλάζει τις συνταγές πολλών δεκαετιών.

Ιστορικά το Cabernet Franc είναι μαζί με το Sauvignon Blanc ο γονέας του Cabernet Sauvignon με τον συγκεκριμένο γάμο να χρονολογείται από το 1600 στο Bordeaux. Πλέον καλλιεργείται και παράγει κρασιά σε όλον τον κόσμο, αλλά τα πιο πολύτιμα κρασιά φτιαγμένα από Cabernet Franc γίνονται από το St-Emilion στο Bordeaux και πιο συγκεκριμένα από το Chateau Cheval Blanc, όπου η ποικιλία χρησιμοποιείται σε χαρμάνι με το Merlot.

Το Cab Franc δίνει κρασιά αρωματικά, μεσαίου σώματος. Αν και τα περισσότερα συνιστάται να πίνονται στα πέντε πρώτα τους χρόνια, υπάρχουν ιδιαίτερα ποιοτικές οινοποιήσεις από την κοιλάδα Loire, οι οποίες ωριμάζουν καλά για 10-15 χρόνια. Τα χαρακτηριστικά που μας προϊδεάζουν για την ικανότητα παλαίωσης ενός Cabernet Franc είναι η υψηλή οξύτητα και οι τραγανές τανίνες, που μουδιάζουν το στόμα. Όταν πίνουμε ένα cab franc θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία της decanting για ένα μισάωρο γεγονός, που θα κάνει το κρασί μαλακότερο και πιο πλούσιο.

shutterstock_147404465

Κι από γεύσεις με τι ταιριάζει;
Τα κρασιά που δίνει το Cabernet Franc μπορούν να ταιριάξουν με μια μεγάλη ποικιλία φαγητών, χάρη στο μεσαίο σώμα τους, την υψηλή οξύτητά τους και τις σχετικά χαμηλές τανίνες. Η υψηλή οξύτητα βοηθά στο πάντρεμα με πιάτα όπου κυριαρχεί η ντομάτα, οι σάλτσες με ξύδι ή τα όσπρια. Εξαιρετικό είναι το ταίριασμα που κάνει και με πιάτα πλούσια σε βότανα.

Το cab franc ταιριάζει με ψητό χοιρινό, μοσχαρίσια μπιφτέκια και μπριζόλα, κεφτέδες με σάλτσα, κοτόπουλο με κόκκινες σάλτσες, γαλοπούλα, ψητό αρνί, ψητή πανσέτα, πατέ. Από τα τυριά τον πρώτο λόγο στους συνδυασμούς έχουν η φέτα, τα κατσικίσια και το camembert. Τα λαχανικά και όσπρια που θα «δέσουμε» με cab franc είναι οι φακές, τα κόκκινα φασόλια, οι ψητές κόκκινες πιπεριές, τα μανιτάρια, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα πράσα, το σπανάκι. Όλα τα βότανα βρίσκουν εδώ τον καλό τους φίλο: ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, κόλιανδρος. Και από τα μπαχαρικά: καυτερές πιπεριές, μαύρο πιπέρι, μπούκοβο.

ampeliedited

Τα ελληνικά cabernet franc, που αξίζει να δοκιμάσεις
Μεταξύ των ελληνικών κρασιών από cabernet franc ξεχωρίζουν οι μονοποικιλιακές οινοποιήσεις «Οπούς ιβ» του Κτήματος Χατζημιχάλη και «Αμέθυστος Cava» από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Αρκετά ελληνικά κρασιά το έχουν αξιοποιήσει σε χαρμάνι είτε με το Merlot είτε με άλλες διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες. Μεταξύ αυτών: το «Chateau Porto Carras» μαζί με Cabernet Sauvignon, Merlot, Λημνιό, το «Σύνορο» από το Κτήμα Σκούρα σε συνδυασμό με Merlot και Αγιωργίτικο, το «Κτήμα Αβέρωφ Ερυθρός» του Κατώγι – Στροφιλιά με Cabernet Sauvignon και Merlot, το «Μαγικό Βουνό» του Κτήματος Νίκου Λαζαρίδη σε συνδυασμό με Cabernet Sauvignon και το «Cavalieri – Ερυθρό» του ίδιου Κτήματος μαζί με Cabernet Sauvignon, Merlot και Sangiovese και τέλος το «Νέα Δρυς» των Αμπελώνων Αντωνοπούλου σε συνδυασμό με Cabernet Sauvignon.