Διανύουμε μια εποχή, όπου η στροφή σε ένα πιο vegan lifestyle δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως έχει γίνει «must». Διάφορες έρευνες σε πολλά πεδία έρχονται να επισημάνουν, πόσο βλαβερή είναι κατανάλωση του κρέατος και να προτείνουν διατροφικές συνήθειες βασισμένες στα λαχανικά και στα όσπρια. Κάπου εδώ έχει σημασία να δούμε ποια είναι και η διατροφική τάση, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το λεγόμενο «Μπολ του Βούδα».

Το «Buddha bowl» ή αλλιώς «Μπολ του Βούδα» βασίζεται στη αρχή: «Να τρως μόνο όσο χωράει το μπολ!» Ένα μπολ γεμάτο γεύσεις, υφές και χρώματα! Όπως είναι γνωστό η βουδιστική φιλοσοφία σχετίζεται ιδιαίτερα με τη διατροφή. Μάλιστα, το «Μπολ του Βούδα» είναι ένα δημοφιλές πιάτο στους βουδιστές μοναχούς που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Ακόμη, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα χορτοφαγικά κινέζικα πιάτα και είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλα τα κινέζικα εστιατόρια.

Τι είναι όμως ακριβώς; Το μπολ αυτό περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσα σόγιας και μπαχαρικά. Τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν σημαντικά τόσο εντός όσο και εκτός της Ασίας. Για την ιστορία να πούμε, ότι η ιδέα του «Μπολ του Βούδα» βασίζεται στον τρόπο διατροφής του Βούδα. Ο Βούδας, λοιπόν, ξυπνούσε πριν το σούρουπο και διάσχιζε τους δρόμους της περιοχής που έμενε κάθε πρωί παίρνοντας μαζί του ένα μπολ. Οι ντόπιοι κάτοικοι τοποθετούσαν στο μπολ του ότι περίσσευμα είχαν από φαγητό σαν δωρεά και εκείνος έτρωγε ό,τι του πρόσφεραν. Αυτό ήταν το αυθεντικό «Buddha bowl»: ένα μεγάλο μπολ με οποιοδήποτε φαγητό διέθεταν οι συγχωριανοί του και μπορούσαν να το μοιραστούν. Λόγω του κοινωνικό-οικονομικού τρόπου ζωής της εποχής αυτής το μπολ κατέληγε να είναι ένα χορτοφαγικό χωρίς να αποκλείεται βέβαια, ότι είχε και ζωική πρωτεΐνη.

Ποιος το περίμενε, λοιπόν, αυτό το μπολ να γινόταν σήμερα διατροφική τάση; Έτσι, λοιπόν σου δίνουμε 5 προτάσεις για να κάνεις και εσύ το δικό σου μπολ σε διάφορες παραλλαγές.Μπορείς να πειραματιστείς και να ετοιμάσεις το δικό σου μπολ, που θα είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά.

Τουρσί λαχανικών

Ταϊλανδέζικη σαλάτα με φιστίκια και dressing με τζίντζερ και σκόρδο

Αγκινάρες με αρακά και φρέσκο μάραθο

Σαλάτα κινόα με αβοκάντο

Σαλάτα σαν ταμπουλέ με κινόα και φακές