Ένα κίνημα με παγκόσμια απήχηση και αποστολή τη διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης προσπαθεί να αφυπνίσει τις γαστρονομικές μας συνήθειες…

Τι είναι το Slow food
Πρόκειται για ένα κίνημα οικο-γαστρονομίας, το οποίο με τις δράσεις του από μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε μια διαφορετική φιλοσοφία στη διατροφική μας καθημερινότητα. Σαν μια Greenpeace της γαστρονομίας, όπως χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν από τη Wall Street Journal, επιδιώκει τον σταδιακό επαναπροσδιορισμό των γευστικών μας συνηθειών και απαιτήσεων τονίζοντας ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στο καλό, καθαρό και «δίκαιο» φαγητό.

slowfood3 olivemagazinegr

Φιλοσοφία με σήμα το σαλιγκάρι
Το κίνημα του Slow Food ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιταλό Carlo Petrini και είναι το αποτέλεσμα μιας δυνατής προσπάθειας αντίδρασης στην τυποποίηση της γεύσης και του πολιτισμού από τις βιομηχανίες τροφίμων. Οι υποστηρικτές του σε τον κόσμο αποδίδουν τον δικό τους φόρο τιμής στο φαγητό ενώνοντας τις ηθικές αξίες με την απόλαυση σε μια γαστρονομική ιδεολογία. Το σήμα κατατεθέν τους είναι ένα σαλιγκάρι, καθώς η φιλοσοφία του κινήματος προωθεί ρυθμούς πιο αργούς, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις διατροφικές και όχι μόνο αξίες. Στηρίζεται δηλαδή σε μια λογική αντίστασης στη σημερινή ισοπέδωση της γεύσης από το fast food και προωθεί την προσέγγιση στη γαστρονομική παράδοση των λαών και το σεβασμό στο περιβάλλον με την κατανάλωση εποχικών και φρέσκων πρώτων υλών.

slowfood

Το κίνημα είναι ουσιαστικά η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό μοντέλο διατροφής που στηρίζεται στην «ταχυφαγία». Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχή έγινε από μια οργανωμένη ομάδα Ιταλών πολιτών στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που αντέδρασε στην πρόθεση γνωστής αλυσίδας fast food να ανοίξει κατάστημα στην ιστορική Piazza di Spagna στη Pώμη.

Στην Ελλάδα, πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με πρωτοποριακές κινήσεις για την ανάδειξη της δυναμικής της τοπικής κουζίνας. Στη Θράκη, τα τελευταία χρόνια γίνεται επίσης μια οργανωμένη προσπάθεια από μια ομάδα με ιδρυτή τον Παύλο Γεωργιάδη, που υποστηρίζει με σεβασμό τη φιλοσοφία του κινήματος. Σημαντικές προσπάθειες γίνονται με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα ο κόσμος του Slow Food μετρά χιλιάδες ενεργά μέλη σε περισσότερες από 130 χώρες.

slow food 2olivemagazinegr

Τα οχυρά της γεύσης

Το Slow Food, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την υπεράσπιση της διατροφικής ποικιλότητας, αναλαμβάνει και την ενημέρωση των μελών του για το πού μπορούν να βρουν τα λεγόμενα «οχυρά γεύσης», είδη διατροφής δηλαδή με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους που τα μέλη του κινήματος προσπαθούν να διατηρήσουν. Επίσης ανακαλύπτουμε σπάνια είδη πανίδας, όπως φυλές βοοειδών και μαύρους χοίρους, που εκτρέφονται από κτηνοτρόφους, που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

slowfood4 olivemagazinegr

Το Τορίνο στην Ιταλία κάθε δύο χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με χιλιάδες μέλη του κινήματος απ’ όλη την υφήλιο να συγκεντρώνονται στην Παγκόσμια συνάντηση των Διατροφικών Κοινοτήτων (για περισσότερα δες εδώ)

Πώς θα γίνω μέλος
Το Slow Food υποστηρίζεται από τα μέλη του με μια συμβολική ετήσια συνδρομή (20 ευρώ και 15 ευρώ για τους νέους μέχρι 30 ετών) . Για να γίνετε μέλη πατήστε εδώ