Το τσουρέκι babka κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και θεωρείται πως έχει αρχίσει να αντικαθιστά την αγάπη μας για το cinnamon roll. Πρόκειται για ένα εβραϊκό γλυκό με ζύμη που έχει τις ρίζες του στην Πολωνία, τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία.

«Αποτελείται από γλυκιά ζύμη και θυμίζει τσουρέκι. Υπάρχουν αρκετές συνταγές για τη ζύμη, οι οποίες διαφέρουν ως προς τον χρόνο αναμονής. Δηλαδή, άλλες είναι πιο χρονοβόρες και άλλες λιγότερο. Η γέμιση συνήθως αποτελείται από σοκολάτα, μαρμελάδα, ή κανέλα. Το χαρακτηριστικό του είναι το ‘σπιράλ’ με σοκολάτα» μάς λέει η food blogger και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Αθηνά Πάνου.
Η μαλακή του ζύμη «παντρεύεται» με σοκολάτα, κανέλα, ακόμα και με μαρμελάδα. Σε αρκετούς θυμίζει μία εκδοχή του cinnamon roll λόγω της ομοιότητάς τους σε ατομική μερίδα, καθώς συχνά το συναντάμε ως ατομικό ρολάκι, όμως οι διαφορές είναι αρκετές.
«Έχει κάποιες διαφορές με το cinnamon roll, εκτός από την προφανή, δηλαδή το ότι μπορεί να μην έχει καν κανέλα μέσα. Το cinnamon roll βασίζεται κυρίως σε ζάχαρη, βούτυρο και κανέλα. Όσον αφορά το babka, το πιο δημοφιλές υλικό για γέμισμα είναι η σοκολάτα. Επιπλέον, το cinnamon roll είναι ατομικό και σε ρολάκι, ενώ το babka μπαίνει στη φόρμα του κέικ και είναι μακρόστενο. Μπορεί να είναι ατομική μερίδα, μπορεί και όχι», προσθέτει η Αθηνά.

Η ιστορία του
Στη δυτική Ευρώπη έγινε ευρύτερα γνωστό στις αρχές του 19ου αιώνα από την εβραϊκή κoινότητα, ενώ προς τα τέλη του «ταξίδεψε» από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και τότε έγινε ένα από τα βασικά προϊόντα που ξεφούρνιζαν καθημερινά τα εβραϊκά αρτοποιεία. Όσο για τον συμβολισμό του; Οι θεωρίες είναι αρκετές. Η πιο διαδεδομένη αναφέρει πως πρόκειται για ένα αρχαίο σύμβολο γονιμότητας, ενώ σύμφωνα με την ιστορικό και συγγραφέα Lesley Chamberlain, το babka ήρθε από την Ιταλία στην Πολωνία τον 16ο αιώνα ως μία άλλη εκδοχή του κλασικού panettone. «Στην Αμερική είναι περισσότερο γνωστό απ’ ότι στη Γηραιά Ήπειρο. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές και στη Βόρεια Ευρώπη ως ατομικό γλυκό και διάφοροι φούρνοι πειραματίζονται αρκετά με τις γεμίσεις του. Ωστόσο, στη χώρα μας έχουμε ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό να συναντάμε αρκετά και να μιλάμε για το babka», προσθέτει η Αθηνά Πάνου.

H σοκολάτα ως είδος πολυτελείας
Τα περισσότερα εβραϊκά γλυκά δεν έχουν μέσα σοκολάτα κι αυτό γιατί τους προηγούμενους αιώνες η σοκολάτα ήταν αρκετά ακριβό υλικό για τους Εβραίους της Ανατολικής Ευρώπης. Ακόμα όμως και να μπορούσαν να την αγοράσουν, η σοκολάτα ήταν προτιμότερη ως ρόφημα και όχι ως φαγητό. Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα η σοκολάτα άρχισε να καταναλώνεται ως φαγητό και μόνο από την αριστοκρατία. Η σοκολάτα έρχεται να προστεθεί στη babka από την αμερικάνικη κοινότητα των Εβραίων.

Η ονομασία
Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως ονομάστηκε από το baba που σημαίνει «γιαγιά» στα εβραϊκά. Όμως, πιστεύεται πως παλαιότερα το τσουρέκι αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο. Όταν οι μερίδες του έγιναν ατομικές, πήρε το όνομα babka που σημαίνει «γιαγιάκα».

Τα μυστικά για καλό babka
«Θέλει κυρίως υπομονή γιατί μπορεί τις πρώτες φορές να μην βγει ακριβώς όπως το έχετε στο μυαλό σας. Το δεύτερο μυστικό είναι πως θέλει καλό βούτυρο. Καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε κάποια μαργαρίνη ή κάποιο άλλο υποκατάστατο. Αν θέλετε μπορείτε να του προσθέσετε και αποξηραμένα cranberries ή σταφίδες. Προσωπικά, το απολαμβάνω περισσότερο με γέμιση σοκολάτας, η οποία αποτελείται από κουβερτούρα, βούτυρο και κακάο αναμειγμένα», καταλήγει η Αθηνά Πάνου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Athina Panou (@blissbuzzgr)

Διαβάστε ακόμη

Pizza Babka, η νέα viral pizza που κατακτά το Instagram

Tsunami Cake: Το food trend που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να βλέπουμε στο TikTok

«Γάλα» πατάτας: το νέο food trend του 2022