Highballs, σόδα, αφρώδη κρασιά και hard seltzer είναι κάποια από τα ποτά που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή όχι μόνο στα μπαρ, αλλά και στην αγορά γενικότερα. Όλο και περισσότερα σχετικά προϊόντα δημιουργούνται και κυκλοφορούν, καθώς όλο και περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση τους. Ποιοι όμως να είναι εκείνοι οι παράγοντες, που φαίνεται να έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για αυτά τα ποτά; Τι είναι αυτό που κάνει τις φυσαλίδες αγαπητές, καθώς όπως φαίνεται ήρθαν για να μείνουν. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Σόδα με γεύσεις και αποχή από το αλκοόλ
Η ζήτηση και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για πιο υγιεινή ζωή όλο και αυξάνεται. Συγκεκριμένα, αναζητούνται όλο και περισσότερες προτάσεις για την αντικατάσταση του αλκοόλ, χωρίς ωστόσο την στέρηση της γεύσης με ένα δροσιστικό ποτό. Έτσι, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη μια νέας σειράς προϊόντων χωρίς αλκοόλ, με τις σόδες με γεύσεις να έχουν τα πρωτεία. Μη αλκοολούχες μπύρες, όπως τζιτζιμπίρα, απολαυστικά τόνικ με βότανα, έχουν ανοίξει ένα νέο δρόμος για όσους αγαπούν τις φυσαλίδες, αλλά δεν θέλουν αλκοόλ. Επίσης, και το ανθρακούχο νερό έχει γίνει μία από τις δημοφιλείς επιλογές και για δραστηριότητες όπως η yoga ή το pilates, αλλά και ως συνοδευτικό στο γεύμα μας.

Hard seltzer
Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία για αλκοόλ που όλο και κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, πέρα από τα μπαρ τις προάλλες  βρήκα hard seltzer στο περίπτερο της γειτονιάς μου. Πρόκειται για ένα είδος κοκτέιλ που περιέχει ανθρακούχο νερό, αλκοόλ και -συνήθως- κάποια γεύση ή άρωμα φρούτου, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Σημειώνεται ότι, όπως έχουν δηλώσει οι δημιουργοί του, η πλειοψηφία των hard seltzer δεν περιέχει γλουτένη, αν και αναρωτιόμαστε ποιο υλικό ενός κοκτέιλ θα μπορούσε να έχει στ’ αλήθεια γλουτένη. Tα hard seltzers θα τα βρείτε σε κουτάκι όπως τα αναψυκτικά, ενώ η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ κυμαίνεται γύρω στο 5%, όσο έχει δηλαδή και μια απλή μπίρα. Το αλκοόλ που περιέχουν προέρχεται συνήθως από ζάχαρη ζαχαροκάλαμου που έχει υποστεί ζύμωση, βύνη κριθαριού ή κάποιο ουδέτερο απόσταγμα.

Αφρώδης οίνος
Τα αφρώδη κρασιά γίνονται όλο μεγαλώνει η ζήτηση και στη χώρα μας παρότι για παράδειγμα στη γειτονική Ιταλία είναι μέρος της κουλτούρας τους και το απολαμβάνουν και με το μεσημεριανό γεύμα. Για παράδειγμα, το prosecco είναι ένας εξαιρετικός αφρώδης οίνος που όλο εδραιώνεται και στη χώρα μας. Εξάλλου, όσοι αγαπούν τους αφρώδης οίνους δεν θεωρούν πως θα πρέπει να τα καταναλώνουν όχι μόνο το βράδυ, αλλά και συνοδευτικά στο φαγητό. Έτσι λοιπόν θα συνεχίσει να αυξάβεται η ζήτηση για αφρώδη οίνο και τις σαμπάνιες. Να σημειώσουμε, πως οι αφρώδη οίνοι είναι αγαπημένη κατηγορία κρασιού γιατί έχουν χαμηλότερο αλκοόλ και είναι πιο χαμηλό σε θερμίδες συγκριτικά με άλλα ποτά.

Highballs
Εδώ μιλάμε για την απλότητα στα κοκτέιλ, καθώς είναι αποτελούνται από τρία συστατικά: το απόσταγμα (spirit), τον πάγο και το ανθρακούχο αναψυκτικό, ενώ δημοτικότητά τους αυξάνεται και πάλι. Σερβίρονται σε ψηλά ποτήρια και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Μιλάμε για εκείνους τους συνδυασμούς gin με tonic και ρούμι,  με cola που φαίνεται πως έχουν μπει ξανά στη λίστα των επιλογών. Βεβαία, μπορεί να μιλάμε για ένα κλασικό που περιέχει ίσα μέρη Campari και βερμούτ, θυμίζοντας πολύ και το αγαπημένο negroni.