Οι διατροφικές τάσεις αλλάζουν συνεχώς αναζητώντας νέες και πιο υγιεινές επιλογές. Σε αυτή τη νέα, λοιπόν, τάξη πραγμάτων υπάρχουν εναλλακτικές και για τα κοκτέιλ.

Η νέα τάση στα αλκοολούχα ποτά λέγεται «hard seltzer» και είναι ένα είδος κοκτέιλ που περιέχει ανθρακούχο νερό, αλκοόλ και -συνήθως- κάποια γεύση ή άρωμα φρούτου, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Σημειώνεται ότι, όπως δηλώνουν οι δημιουργοί τους, η πλειοψηφία των hard seltzer δεν περιέχει γλουτένη, αν και αναρωτιόμαστε ποιο υλικό ενός κοκτέιλ θα μπορούσε να έχει στ’ αλήθεια γλουτένη.

Tα hard seltzers θα τα βρείτε σε κουτάκι όπως τα αναψυκτικά, ενώ η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ κυμαίνεται γύρω στο 5%, όσο έχει δηλαδή και μια απλή μπίρα. Το αλκοόλ που περιέχουν προέρχεται συνήθως από ζάχαρη ζαχαροκάλαμου που έχει υποστεί ζύμωση, βύνη κριθαριού ή κάποιο ουδέτερο απόσταγμα.

Είναι η κατάλληλη επιλογή όχι μόνο σε όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ, αλλά και θερμίδων, αφού κάθε κουτάκι αποδίδει 100 θερμίδες, κάτι που το καθιστά άμεσα δημοφιλές.

«Η άνοδος των Hard Seltzer δείχνει ότι υπήρχε ένα τμήμα των καταναλωτών που δεν ήταν ικανοποιημένοι με την τρέχουσα αγορά οινοπνευματωδών ποτών και αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν δροσιστικές και γευστικές, αλλά και με χαμηλές θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», δήλωσε ο Μπραντι Ραντ Brandy Rand, Γενικός Διευθυντής στο IWSR Drinks Market Analysis.


«Αυτά τα προϊόντα ανταποκρίνονται επίσης στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών  στην εύκολη κατανάλωση και απευθύνονται σε ανθρώπους που απολαμβάνουν δημοφιλή κοκτέιλ όπως βότκα με σόδα και κρασί με σόδα. Αναμένουμε σίγουρα πως θα αναπτυχθεί και άλλο αυτή η τάση», σημειώνει ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο είναι πως άνοδος των hard seltzer συμπίμπτει με μια γενική μείωση της κατανάλωσης κρασιού στις ΗΠΑ, μετά από μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, δημιουργώντας την ευκαιρία για αλκοολούχα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, σύμφωνα με αναλυτές της Wine Intelligence.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσίευσε το IWSR, προβλέπει ότι η κατανάλωση hard seltzer αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2023 και να φτάσει πάνω από 281 εκατομμύρια περιπτώσεις. «Η αύξηση στα Hard Seltzer μεγαλώνει με θεαματικό ρυθμό και όλο και περισσότερο, οι παραγωγοί σκληρών seltzer προσελκύουν καταναλωτές από άλλες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών και όχι μόνο της μπύρας», προσθέτει ο Ραντ. Άρα, πρόκειται για αλκοολούχα ποτά που συνοψίζουν τα εξής: άνεση στη χρήση τους, λίγες θερμίδες και αλκοόλ σε χαμηλή περιεκτικότητα. Ναι μεν αλκοόλ, αλλά λίγο και με γεύση φρούτων συνήθως.

Μπορείτε αν θέλετε να δοκιμάσετε πως είναι ένα hard seltzer να ανατρέξετε σε κάποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η τιμή του στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα 1,50 με 3 ευρώ.

Δείτε επίσης:
Φτιάχνουμε λικέρ καρυδάκι, κράνα και λεμόνι

10 βότκες με πραγματικά περίεργες γεύσεις

Τι προτιμάτε; Cognac ή Armagnac;