Οι νέες υπερ-σύγχρονες εγκαταστάσεις κάθετης καλλιέργειας στην Κοπεγχάγη είναι ενδεικτικές του βιώσιμου τρόπου εξασφάλισης της σίτισης στις μεγαλουπόλεις στο προσεχές μέλλον.

Το νέο αυτό εγχείρημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της δανέζικης νεοφυούς επιχείρησης Nordic Harvest, που ασχολείται με τις κάθετες καλλιέργειες κάθε μορφής, και του ομίλου YesHealth, που εδρεύει στο Ταϊβάν και εξειδικεύεται σε τεχνολογικά projects. Πολυπληθείς κοινότητες όπως αυτές του Ταϊβάν, είναι εξοικειωμένες με τέτοιου τύπου καινοτόμες ιδέες και η φιλοσοφία δημιουργίας κάθετων καλλιεργειών σε αυτές βασίζεται ξεκάθαρα στο αίσθημα της επιβίωσης. Η σκανδιναβική προσέγγιση όμως, έχει περισσότερο φυσιολατρικό χαρακτήρα.

Οι εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας του νέου αυτού project βρίσκονται στο συγκρότημα αγορών της Κοπεγχάγης, ένα μοντέρνο κέντρο που σχεδιάστηκε από την CREO Arkitekter το 2015. Η παραγωγή αποτελείται από σαλατικά και μυρωδικά και εκτείνεται σε 14 ορόφους που στήθηκαν σε χώρο 7.000 τ.μ. Οι διαδικασίες φύτευσης, φροντίδας και συγκομιδής πραγματοποιούνται εξολοκλήρου από ρομπότ ενώ η τεχνολογία παραγωγής περιλαμβάνει φωτισμό LED, οργανικά υποστρώματα νέας γενιάς, υδροπονικά συστήματα και λιπάσματα μικροοργανισμών. Χρειάζονται 5.000 φώτα LED για να δημιουργηθεί η προσομοίωση των συνθηκών αποδοτικής ανάπτυξης της παραγωγής η οποία επιτηρείται σε όλα τα στάδια από εξειδικευμένο λογισμικό.

Στην επόμενη 5ετία – 10ετία η Nordic Harvest σχεδιάζει την επέκταση της παραγωγής με μούρα και ριζώδη λαχανικά ενώ η πρώτη συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2021. Υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή θα φτάσει τους 200 τόνους με προοπτική τετραπλασιασμού της στα επόμενα χρόνια.

Δείτε επίσης

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ταράτσα-μποστάνι του κόσμου

OGarden Smart, αλλιώς μποστάνι στο σαλόνι σου

5 εστιατόρια στην Κοπεγχάγη που αξίζει να επισκεφτείς