Πρόκειται για αφράτες μπαλίτσες ζύμης, που είναι γεμιστές με χταπόδι και βρίσκουμε στους δρόμους της Ιαπωνίας.

Ο Tomekichi Endo είχε την καντίνα του σε κάποιον από τους δρόμους της Οσάκα. Μπορεί να μην είχε ταξιδέψει ποτέ μέχρι την πόλη Akashi αλλά είχε ακούσει για το διάσημο πιάτο Akashiyaki, μια ζύμη πλούσια σε αβγά που έκλεινε μέσα της ένα κομμάτι χταπόδι. Έτσι δημιούργησε μία νόστιμη παραλλαγή του, το Takoyaki, το οποίο έγινε πολύ γρήγορα αγαπητό στην ευρύτερη περιοχή Kansai και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι street food της Ιαπωνίας και το βρίσκουμε στους δρόμους της. Τρώγεται σε πλαστικό πιατάκι με μικρό πιρούνι. Αν το παραγγείλετε, θα φάτε συνήθως πέντε με έξι αφράτες μπαλίτσες ζύμης γεμιστές με χταπόδι. Η γεύση τους ενισχύεται με ψιλοκομμένη κόκκινη ginger πίκλα και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι μέσα στη ζύμη, η οποία φτιάχνεται με αλεύρι αβγά και ζωμό dashi αντί για νερό (ένας πεντανόστιμος ζωμός ψαριού). Σερβίρεται με Takoyaki sauce (κάτι σαν Worcestershire), μαγιονέζα, aonori (αποξηραμένο φύκι σε σκόνη) και Katsuoboshi (φλούδες αποξηραμένου ψαριού).

IMG_2752

Takoyaki θα βρείτε σε όλη την Ιαπωνία, αλλά κυρίως στην Οσάκα από όπου και κατάγεται. Το αγαπημένο μου takoyaki το σερβίρει το εστιατόριο Wanaka (11-19 Nanbasennichimae Chuo-ku, Osaka). Θα το συνοδέψετε με σάκε ή ιαπωνική μπίρα.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά ακόμα αλλά ελπίζουμε να το απολαύσουμε σύντομα…

Και μια συνταγή της Madame Ginger για να κάνετε Takoyaki στο σπίτι:

DIY @ Home
Το ότι δεν σερβίρεται στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να το γευτείτε κιόλας. Δοκιμάστε να το φτιάξετε στο σπίτι! Για τη συνταγή θα χρειαστείτε το ειδικό σκεύος takoyaki pan (κάτι σαν τηγάνι μαντεμένιο με βαθουλώματα), το οποίο βρίσκετε στο internet.

Ανακατεύετε 270γρ. αλεύρι με ½ λίτρο ζωμό dashi, 2 αβγά και 1 κουτ. σούπας σόγια σος. Βάζετε από μία κουταλιά σε κάθε βαθούλωμα και από ένα κομμάτι βρασμένο χταπόδι.

Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και ginger πίκλα, καλύπτετε με λίγη ακόμα από τη ζύμη και αφήνετε να ψηθεί 2-3 λεπτά.

Γυρίζετε τα tokoyaki και ψήνετε για άλλα 2-3 λεπτά.

Σερβίρετε με tokoyaki sauce ή Worcestershire sauce, μαγιονέζα και, αν έχετε, aonori και katsuoboshi.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr