Η Λατινοαμερικάνικη εκδοχή για “τυλιχτό” είναι νόστιμες πίτες με φύλλα καλαμποκιού γεμιστά με λαχταριστά υλικά και είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για street food στο Μεξικό.

Mini bio: H πρώτη ιστορική αναφορά των Ταμάλες είναι το 7.000 π.Χ. όπου οι Αζτέκοι έπαιρναν μαζί τους στη μάχη τις γυναίκες του για να μαγειρεύουν. Λόγω ανάγκης διατήρησης του φαγητού για πολύ καιρό, οι γυναίκες έφτιαχναν ταμάλες τις οποίες μπορούσα να μεταφέρουν για πολύ καιρό και -όποτε χρειαζόταν- να τις φάνε κρύες ή να τις ζεστάνουν στον ατμό ή στα κάρβουνα.

tamales1

Τρώγεται: Στο χέρι.

Αν το παραγγείλετε, θα φάτε: Φακελάκια από φύλλα καλαμποκιού ή μπανάνας, μαγειρεμένα στον ατμό, με διάφορα είδη γέμισης (κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, τσίλι, λαχανικά, τυρί ή συνδυασμό αυτών).

Tα καλύτερα ταμάλες θα τα βρείτε: Στους δρόμους του Μεξικό, της Γουατεμάλα και του Belize. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Αμερική και την Κούβα.

tamales_114074164-575x383

Στην Αθήνα το απολαμβάνουμε: Στο Mama Roux (Αιόλου 48-50, Αθήνα).

DIY @ Home: Βράζουμε 3 αποξηραμένα τσίλι σε 360ml νερό για 20 λεπτά και τα πολτοποιούμε. Περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι, προσθέτουμε 7γρ. αλάτι και προσθέτουμε το μισό σε 400γρ. ψιλοκομμένο ψημένο χοιρινό κρέας. Αναμειγνύουμε 170γρ. καλαμποκάλευρο, 3γρ. μπέικιν πάουντερ, 2γρ. αλάτι, 70ml λάδι και προσθέτοντας λίγο λίγο 250ml ζωμό βοδινού σχηματίζουμε σπογγώδη ζύμη. Στρώνουμε τη ζύμη σε μουλιασμένα φύλλα καλαμποκιού κι από πάνω βάζουμε από 1 κουταλιά μείγμα χοιρινού. Διπλώνουμε τα φύλλα σε φακελάκια και τα βράζουμε στον ατμό για 1 ώρα. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη σος από το τσίλι και λίγη soured cream ή γιαούρτι στραγγιστό.

Δείτε επίσης
Η Madame Ginger μάς ξεναγεί στα μυστικά του φαλάφελ

H Madame Ginger μας συστήνει τα churros