Ο παραδοσιακός οικισμός Kapsaliana Village στην Κρήτη και ο δραστήριος σεφ του, Βασίλης Λεωνίδου, πρόσφατα απέσπασαν το βραβείο του καλύτερου εστιατόριου της χρονιάς και της κορυφαίας προσωπικότητας στον κόσμο, Flos Olei, για το 2017, μια διάκριση πολύ σημαντική αφού καθιστά την κρητική -και κατ’ επέκταση την ελληνική- γαστρονομία ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.

Το Βασίλη Λεωνίδου τον γνώρισα πριν αρκετά χρόνια σε μία έκθεση τροφίμων. Άπλωσα το χέρι την ώρα που μας σύστηναν για να τον χαιρετήσω καθώς αυτός μαγείρευε, μου χαμογέλασε λέγοντάς μου: «Συγνώμη είναι λαδωμένα τα χέρια μου».
Αυτός ο άνθρωπος αγάπησε τον καρπό της ελιάς και ήταν ο λόγος που η Κρήτη τον αγκάλιασε, ήταν ο λόγος που ο Κρητικός του άνοιξε το σπίτι του και τον εμπιστεύτηκε. Ακόμη και σήμερα τον συναντώ στο χωριό Καψαλιανά, εκεί που ο αρχιτέκτονας Μύρωνας Τουπογιάννης είδε το όνειρο του να ζωντανεύει.

kapsaliana2

Τα Καψαλιανά είναι ένας παραδοσιακός, κρητικός οικισμός που χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως «Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας». Ο οικισμός ακόμη και μετά την ανακατασκευή του είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα κρητικής αρχιτεκτονικής γιατί δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση. Καθαροί γεωμετρικοί όγκοι, ενός ή δύο ορόφων, συνδέονται και συνδυάζονται μεταξύ τους με τις εξωτερικές αυλές, τις πέτρινες σκάλες και τις καμάρες. Η εικόνα συμπληρώνεται με τις πόρτες, τις αυλόπορτες και τα ανοίγματα από λαξευμένη πέτρα. Η ποιότητα κατασκευής των τοίχων, των θυρωμάτων και επιχρισμάτων δηλώνουν την ιδιαίτερη ποιότητα κατασκευής του έργου.

kaplsaliana5

Το 1600, προς το τέλος της Ενετικής περιόδου η Μονή Αρκαδίου, χτίζει την εκκλησία, που αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως σήμερα στο Kapsaliana Village Hotel, αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ακολουθεί η ανέγερση του ελαιοτριβείου το 1763 που γίνεται η καρδιά του χωριού. Στο χωριό είχαν συγκεντρωθεί 13 οικογένειες, περίπου 50 κάτοικοι, οι οποίοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σταδιακά στα σπίτια γύρω από το μοναστηριακό ελαιόμυλο. Δούλευαν για την συγκομιδή της ελιάς αλλά και σε άλλες αγροτικές εργασίες.

Μόνος του λοιπόν μάς εξηγεί στο παρακάτω κείμενο για τη ζωή του και την μεγάλη του αγάπη το ελαιόλαδο! Σημειώνω ότι το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε σχεδόν στο χωράφι, μιας και είναι οι μέρες που μαζεύουν και παράγουν το ελαιόλαδό τους. «Είναι μια μοναδική εμπειρία το να γυρνάς εκεί που η φύση λειτουργεί, αναπνέει και σου δίνει το δικαίωμα να γευτείς την ελιά σε όλα της τα στάδια. Άγιος καρπός», λέει ο σεφ.

kapsaliana1

«Πριν λίγες ημέρες ήρθε μία επίσημη βράβευση που αφορούσε το εστιατόριο του παραδοσιακού οικισμού Kapsaliana Village Hotel, ενός από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία στην Κρήτη, και εμένα προσωπικά ως σεφ του. Μου ζητήθηκε λοιπόν να γράψω ένα κείμενο που να αφορά την βράβευση. Επέλεξα να ξετυλίξω το κουβάρι και να σας πάω ακόμα πιο παλιά.

kapsaliana6

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια όταν και η μαγειρική έγινε μια από τις μεγαλύτερες μου αγάπες. Στα λίγα χρόνια που πέρασαν (12) άλλαξαν αρκετά αλλά ποτέ η δίψα μου για την παραδοσιακή μαγειρική. Γύρω στο 2011-12 γνώρισα έναν πλέον πολύ καλό μου φίλο και γευσιγνώστη ελαιολάδου που άλλαξε ριζικά την μέχρι τότε αντίληψή μου σε ό,τι το αφορούσε. Άρχισα λοιπόν να αναγνωρίζω το ποιοτικό προϊόν συμμετέχοντας επίσης συχνά σε σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και στην κουζίνα μου υπάρχουν πλέον μόνο εμφιαλωμένα ελαιόλαδα με όνομα και καταγωγή από τη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Όλα τα πιάτα μου πάντα έχουν μερικές σταγόνες εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με καθένα από αυτά να έχει τον δικό του γευστικό χαρακτήρα.

lewnidou1

Ζω και εργάζομαι στη Κρήτη μας και αποφάσισα να παλέψω για τη καθιέρωση του ποιοτικού ελαιολάδου στο εστιατόριο. Εργάζομαι σε ένα παράδεισένιο μέρος το Kapsaliana Village, ένα παλιό μετόχι της μονής Αρκαδίου που ο κ. Τουπογιάννης αναστήλωσε με μοναδικό τρόπο και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του μετατρέποντάς το σε μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Εκεί θα βρείτε το παλαιό ελαιοτριβείο της μονής που χρονολογείται από το 1763 και οι καλεσμένοι μας μυούνται στα μυστικά του ελαιολάδου μέσω των γευσιγνωσιών που συχνά διοργανώνουμε με δοκιμές έξτρα παρθένων ελαιόλαδων από όλο τον κόσμο.

kapsaliana

Το 2016 για εμάς τελειώνει με μία επιβράβευση από τον Παγκόσμιο Οδηγό Ελαιόλαδου Flos Olei για το καλύτερο εστιατόριο ελαιολάδου και τον καλύτερο σεφ ελαιόλαδου για το 2017. Στις 10 Δεκεμβρίου λοιπόν, η Ελλάδα θα δώσει δυνατά το «παρών» στο κόσμο του ελαιόλαδου ανάμεσα στου καλύτερους παραγωγούς ελαιόλαδων στο κόσμο έχοντας την ευκαιρία να τους παρουσιάσει το καλό ελληνικό ελαιόλαδο».