Η λέξη “κουλούρι” έχει τις ρίζες της στο Βυζαντινό “κολλίκιον” που σημαίνει το μικρό κουλούρι. Η ιστορία του ξεκινάει από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι πρώτες του εμφανίσεις γίνεται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, κυρίως από αρτοποιούς και κουλουροποιούς, με καταγωγή από την Ήπειρο. Λέγεται, μάλιστα, ότι το σχήμα του κεφαλιού των Ηπειρωτών οφείλεται στις τάβλες γεμάτες κουλούρια που στερέωναν στο κεφάλι τους οι πλανόδιοι πωλητές κουλουριών. Στη σύγχρονη εποχή, το κουλούρι διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα με την ονομασία “Κουλούρι Θεσσαλονίκης” και σήμερα το βρίσκουμε σε δεκάδες παραλλαγές του και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πρωινά γεύματα και σνακ όλων των Ελλήνων.

koulouri2

Τρώγεται: Αυστηρά με το χέρι

Αν το παραγγείλετε, θα φάτε: Ένα ψωμάκι κυκλικού σχήματος, πασπαλισμένο με σουσάμι. Ανάλογα τον παρασκευαστή, το κουλούρι θα είναι αφράτο ή τραγανό. Σήμερα βρίσκουμε κουλούρια σε διάφορες παραλλαγές όπως ολικής άλεσης, πολύσπορο, με ταχίνι, με σοκολάτα, με σταφίδες, κουλούρι καλαμποκιού και άλλες ανάλογα την περιοχή. Τρώγεται σκέτο, ενώ σε κάποιους φούρνους το κόβουν οριζόντια και το γεμίζουν με διάφορα τυριά, αλλαντικά και λαχανικά ως μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση πρωινού.

Τα καλύτερα κουλούρια Θεσσαλονίκης θα τα βρείτε: Στην Αθήνα στον φούρνο του “Τάκη” (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι), στην “Πνύκα” (Πρατίνου 13, Παγκράτι), αλλά και στο “Το κουλούρι του Ψυρρή” (Καραϊσκάκη 27-29, Ψυρρή) το οποίο μάλιστα προμηθεύει τους περισσότερους πλανώδιους κουλουρτζήδες της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη στον “Κόκκινο φούρνο” (Αποστόλου Παύλου 1 & Μανωλάκη Κυριακού 4 & Αρμενοπούλου) και στον “Τουρλή” (Μ. Μπότσαρη 50) με παράδοση από το 1967.

koulouri4

DIY @ Home:

Υλικά:
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40γρ. ζάχαρη
15γρ. φρέσκια μαγιά
½ κ.γ. αλάτι
250ml χλιαρό νερό

Διαδικασία:
Διαλύετε τη μαγιά στο μισό νερό. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό όπου έχουμε διαλύσει τη μαγιά. Ζυμώνουμε, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη. Χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια. Ενώνουμε τις άκρες και σχηματίζουμε κουλούρια. Τοποθετούμε σε ταψί τα κουλούρια, τα βρέχουμε καλά και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 35 λεπτά.