Αιώνιο σύμβολο του βυζαντινού και ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, αρχιτεκτονικό θαύμα αλλά και μαγνήτης της τουρκικής κατακτητικής μανίας. Η ιστορία ενός μοναδικού μνημείου, όπως δεν έχει ειπωθεί ποτέ πριν.

Η παγκόσμια κατακραυγή για την απαράδεκτη ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τζαμί, επανέφερε στην επικαιρότητα την μακραίωνη, ατελείωτη περιπέτεια αυτής της, πραγματικά μεγάλης και με κάθε έννοια, εκκλησίας.

Ένα περήφανο, αδάμαστο κτίριο, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα θρησκευτικά μνημεία του κόσμου, αποτελούσε ανέκαθεν ένα αγκάθι στα πλευρά των Τούρκων. Δοκίμασαν να την περικυκλώσουν με μιναρέδες, επίτηδες πιο ψηλούς από την κορυφή του τρούλου της. Έκρυψαν τις χριστιανικές αγιογραφίες πίσω από μουσουλμανικά θρησκευτικά σύμβολα. Τώρα την έκαναν ξανά χώρο λατρείας στα δικά τους μέτρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι Τούρκοι ποτέ δεν κατέκτησαν την Αγιά Σοφιά -και ούτε πρόκειται να το πετύχουν.

Το βιβλίο «Αγία Σοφία Η Μεγάλη Εκκλησία» εξηγεί ακριβώς το γιατί ο συγκεκριμένος ναός δεν είναι συνηθισμένος και γιατί, όσο σκληρή και εάν είναι η επίθεση που δέχεται -και έχει δεχτεί πολλές ανά τους αιώνες- η Αγιά Σοφιά θα στέκει πάντα αγέρωχη, προκλητικά ανυπότακτη απέναντι σε όσους πασχίζουν να την κακοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Από την ανέγερσή της το 537 μΧ και επί οκτώ αιώνες η Αγιά Σοφιά υπήρξε ο µεγαλύτερος περίκλειστος χώρος σε όλο τον κόσµο, έως την ανέγερση του καθεδρικού ναού της Σεβίλλης (1402-1509). Χάρη σε μεγαλοφυείς και επαναστατικές για την εποχή αρχιτεκτονικές λύσεις, ο τρούλος της μοιάζει να ίπταται ανάμεσα στα σύννεφα, ενώ το φως πλημμυρίζει το εσωτερικό του ναού. Η Αγιά Σοφιά είναι ένας χώρος γεµάτο µαγεία, που µιµείται το θολωτό σύµπαν, όπως το δηµιούργησε ο Θεός και το περιόρισε ο άνθρωπος.

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το βιβλίο με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σπουδαίο χριστιανικό ναό της Κωνσταντινούπολης «Αγία Σοφία Η Μεγάλη Εκκλησία».