Παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα ενός ολόκληρου λαού για την ισότητα και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, λατρεύτηκε, τιμήθηκε αλλά και βασανίστηκε. Μια προσωπικότητα που άφησε πίσω βαριά κληρονομιά -σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο.

Παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα ενός ολόκληρου λαού για την ισότητα και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, λατρεύτηκε, τιμήθηκε αλλά και βασανίστηκε. Μια προσωπικότητα που άφησε πίσω βαριά κληρονομιά -σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο

Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός βίος του Νέλσον Μαντέλα υπήρξε περιπετειώδης και πολυτάραχος. Εξάλλου υπήρξε ένας άνθρωπος-θρύλος, ένας ηγέτης που ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας του και εξέφρασε, όχι μόνο το αίτημα ολόκληρης της Αφρικής για ισότητα και ελευθερία, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ο συγγραφέας της εξαιρετικής βιογραφίας «Νέλσον Μαντέλα – Το πορτρέτο ενός αγωνιστή» διατέλεσε ανταποκριτής στη Νότια Αφρική τη δεκαετία του ‘90 και ακολούθησε συστηματικά, βήμα προς βήμα, τον άνθρωπο που ενσάρκωσε το κίνημα ενάντια στο φριχτό καθεστώς του Απαρτχάιντ.

Ο Νέλσον Μαντέλα αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων -και αυτό το πλήρωσε ακριβά: Υπέστη διώξεις, βασανιστήρια και έμεινε επί 27 χρόνια στη φυλακή, για να γίνει τελικά το σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα. Ευρύτερα, ο Μαντέλα κατάφερε να γίνει το σύμβολο του ανθρώπου που αγωνίζεται με πείσμα, ενάντια σε όλους και σε όλα παραμένοντας πιστός στις αρχές του.

Ο Νέλσον Μαντέλα σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία της Νότιας Αφρικής και εμμέσως ολόκληρου του πλανήτη. Χάρη στις δικές του θυσίες γκρεμίστηκε το Απαρτχάιντ, ένα απάνθρωπο καθεστώς φυλετικών διακρίσεων που στοίχειωσε τη ζωή εκατομμυρίων λευκών και μαύρων. Ευγενέστατος, ανθρώπινος, συμπονετικός, με αίσθηση του χιούμορ, ο Μαντέλα ενέπνεε το σεβασμό και την αγάπη, αδιακρίτως τόσο στους φίλους όσο και στους διώκτες του. Χωρίς τον Νέλσον Μαντέλα, χωρίς καμία υπερβολή, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός. Και ο John Carlin τεκμηριώνει αυτή την αίσθηση με το βιβλίο του, μια συγκλονιστική αλλά και συγκινητική αφήγηση των περιπετειών ενός αληθινού ηγέτη.

Μη χάσετε εκτάκτως το Μ. Σάββατο τη σπουδαία βιογραφία «Νέλσον Μαντέλα – Το πορτρέτο ενός αγωνιστή» του John Carlin.