Τα αριστουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη προσφέρει το Πρώτο ΘΕΜΑ, συνεχίζοντας αυτή την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με το συγκλονιστικό βιβλίο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Όλα τα μεγάλα έργα του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα, στην πλέον σύγχρονη έκδοσή τους, σε πολυτελείς σκληρόδετους τόμους, που δεν πρέπει να λείψουν από τη βιβλιοθήκη κανενός Έλληνα. Ο μεγάλος Κρητικός, με την απέραντη ευρυμάθεια και την πύρινη πένα του, σημάδεψε με την συγγραφική του παραγωγή την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Αλλά και όχι μόνο, καθώς ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας διανοητής παγκόσμιας ακτινοβολίας. Και ακριβώς αυτό το λαμπρό και ασυμβίβαστο πνεύμα, ατίθασο σαν την κρητική ψυχή που πάντα τον ενέπνεε στα γραπτά του, προβάλλει η σειρά των βιβλίων που προσφέρει κάθε Κυριακή το Πρώτο ΘΕΜΑ.

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, μη χάσετε το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε έναν πολυτελή σκληρόδετο τόμο.

IN-ARTICLE-KAZANTZAKHS0402

Μια ωδή στην ελευθερία της ψυχής και το μεγαλείο του ανθρώπου, δοσμένο μέσα από την αντρίκια περηφάνια του αρχέτυπου Έλληνα, του μυθικού Αλέξη Ζορμπά. Ένα βιβλίο που συγκλονίζει, από την πρώτη έως την τελευταία του λέξη.

«Έδωκε ένα σάλτο, τα πόδια και τα χέρια του έγιναν φτερούγες. Όρθιος χιμούσε απάνω από τη γης, κι έτσι που τον έβλεπα στο βάθος τ’ ουρανού και της θάλασσας, μου φάνταζε σαν ένας γέρος αρχάγγελος αντάρτης. Γιατί ο χορός αυτός του Ζορμπά ήταν όλο πρόκληση, πείσμα κι ανταρσία. Θαρρείς και φώναζε ‘Τι μπορείς να μου κάμεις, Παντοδύναμε; Τίποτα δεν μπορείς να μου κάμεις. Να με σκοτώσεις μονάχα. Σκότωσέ με, καρφί δε μου καίγεται. Έβγαλα το άχτι μου, είπα ό,τι ήθελα να πω. Πρόφτασα και χόρεψα, και πια δε σ’ έχω ανάγκη!’ Έβλεπα το Ζορμπά να χορεύει κι ένιωθα για πρώτη φορά τη δαιμονικιάν ανταρσία του ανθρώπου, να νικήσει το βάρος και την ύλη, την προγονική κατάρα. Καμάρωνα την αντοχή του, τη σβελτέτσα, την περηφάνια. Κάτω στην αμμουδιά τα ορμητικά κι αντάμα περίτεχνα πατήματα του Ζορμπά χάραζαν την εωσφορικήν ιστορία του ανθρώπου»… Η πένα του Νίκου Καζαντζάκη χορεύει μαζί με τον ήρωα αυτού του ανυπέρβλητου μυθιστορήματος. Το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι τα πάντα: Λογοτεχνία, φιλοσοφία, ζωή και στοχασμός -ένα αριστούργημα που σφύζει από την ενέργεια του Ζορμπά και τελικά του ίδιου του Νίκου Καζαντζάκη. Διαβάζοντάς το, καταλαβαίνεις αμέσως γιατί έγινε παγκόσμιο best seller, αλλά και μια πολύ σπουδαία ταινία, κατακτώντας ακόμη μεγαλύτερο ακροατήριο.

Μην το χάσετε!