Συγκεντρώσαμε 6 video όπου πρωταγωνιστές είναι σεφ που όχι απλά «το΄χουν» με τα μαχαίρια αλλά η επιδεξιότητά τους στο χειρισμό τους αγγίζει τα όρια του υπερβατικού…

Τα μαχαίρια αποτελούν βασικό εργαλείο στη κουζίνα και ο σωστός χειρισμός τους είναι εξ ορισμού ικανότητα που πρέπει ένας μάγειρας να διαθέτει. Όπως σε όλα τα πράγματα, τεχνική και εξάσκηση είναι οι βασικοί παράγοντες για να εξελιχθεί η συγκεκριμένη δεξιότητα. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά όχι απλά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα επαγγελματιών που «σαμουράι» της κουζίνας είναι ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορούμε να σκεφτούμε για να τους αποδώσουμε. Για να σάς προϊδεάσουμε, θα δείτε από Ιάπωνα σεφ να τεμαχίζει το δηλητηριώδες fugu μέχρι τον Άντονι Μπουρντέν να κόβει κρεμμύδια στο θρυλικό εστιατόριο Les Halles.

1. Το fugu είναι ψάρι δηλητηριώδες και περιέχει τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του και που, αν δεν αφαιρεθούν προσεκτικά από ειδικά εκπαιδευμένους σεφ, το αποτέλεσμα είναι ολέθριο. Ορισμένοι θεωρούν ότι το συκώτι είναι το πιο γευστικό κομμάτι του αλλά και το πιο επικίνδυνο, γι’ αυτό και η διάθεσή του από τα εστιατόρια έχει απαγορευθεί στην Ιαπωνία από το 1984. Η εκπαίδευση των σεφ που το διαχειρίζονται μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 7 έτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής κατανάλωσή του. Το παρακάτω video δείχνει ακριβώς τη διαδικασία προετοιμασίας του πιάτο usuzukuri, όπως λέγεται το πιάτο που το περιέχει. Ωστόσο, σάς προϊδεάζουμε ότι η εικόνα είναι σκληρή γιατί ο θάνατος του ψαριού δεν είναι ακαριαίος και σε εμάς τουλάχιστον, που δε γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και γιατί οι σεφ λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία μοιάζει παράδοξη.

2. Ο παρακάτω Ιάπωνας μοιάζει σαν να έχει κάνει τα μαχαίρια… επέκταση των χεριών του (κάτι σαν τον «Ψαλιδοχέρη» αλλά με μαχαίρια) δεδομένου ότι κάνει ένα μαλακό τόφου να μοιάζει με δαντέλα, ένα καρπούζι να μοιάζει με πλέγμα και άλλα αξιοπερίεργα.

3. Οι Ιάπωνες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς να τεμαχίσουν και να φιλετάρουν έναν τόνο αξιοποιώντας όλα τα κομμάτια από το κεφάλι μέχρι την ουρά μιας και είναι ψάρι που καταναλώνουν κατά κόρον.

4. Οι ικανότητες στο χειρισμό μαχαιριών δεν είναι προσόν που διαθέτουν μόνο όσοι εργάζονται σε κουζίνες εστιατορίων. Το παρακάτω video που είναι μια σύνθεση από video απ’ όλο τον κόσμο -από κουζίνες εστιατορίων και από το δρόμο- είναι ενδεικτικό του πόσο ακριβής μπορεί να είναι κάποιος στο κόψιμο όταν εξασκηθεί.

5. Στο επόμενο video βλέπουμε τον Άντονι Μπουρντέν, στην κουζίνα του εστιατορίου Les Halles να δείχνει τη βασική τεχνική κοψίματος κρεμμυδιών και μικρά μυστικά για σωστό κόψιμο κρεμμυδιών και χρήσης του μαχαιριού προς αποφυγήν τραυματισμών.

6. Ένα ακόμα video από την Ασία που δείχνει Κινέζους σεφ να χειρίζονται επιδέξια μπαλτάδες και μαχαίρια κόβοντας τα πάντα με χειρουργική ακρίβεια.