Μήπως σε πονάνε τα κόκαλά σου και νιώθεις διαρκώς εξαντλημένος όσο και να προσπαθείς να ξεκουράζεσαι; Ίσως να έχεις έλλειψη βιταμίνης D.

Θα φανταζόταν κανείς ότι ζώντας σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, θα παίρναμε σε καθημερινή βάση την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται όσο μπαίνουμε στο χειμώνα και η μέρα μικραίνει.

vitamin d

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη, αφού ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην απορρόφηση του ασβεστίου και το φωσφόρου. Η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών. Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις συχνά δεν μας επιτρέπουν να περνάμε όσο χρόνο θα θέλαμε στη φύση, με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης.

Σύμφωνα με τη Dr. Debra Rose Wilson, ένα σημάδι έλλειψης βιταμίνης D είναι οι σωματικοί πόνοι. Επειδή όμως μπορεί να πονάς για 1002 άλλους λόγους, παρατήρησε μήπως έχεις και κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως άγχος, εύθραυστα κόκαλα, έντονοι σωματικοί πόνοι, σε σημείο που να μην μπορείς να περπατήσεις και υπερβολική κούραση. Ο πιο σίγουρος τρόπος βέβαια να μάθεις αν έχεις ανεπάρκεια είναι βέβαια να κάνεις εξετάσεις αίματος, καθώς σύμφωνα με το Χάρβαρντ ο έντονος πόνος δεν οφείλεται απαραίτητα σε έλλειψη βιταμίνης D.

Αν τελικά όντως έχεις έλλειψη, πάτησε ΕΔΩ για να βρεις τις τροφές που περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη D.