Όλοι γνωρίζουμε και έχει χιλιο – ειπωθεί ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, αν προσθέσετε και λίγα μανιτάρια σε αυτό το κάνετε ακόμα πιο χορταστικό.

Τα μανιτάρια είναι από τις τροφές που άλλοι αγαπούν άλλοι όχι. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, τα νέα που ακολουθούν είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα.

manitaria

Είναι νόστιμα και άριστη πηγή πρωτεΐνών ενώ συνηθίζουμε να τα απολαμβάνουμε για ορεκτικό ψήνοντάς τα στο φούρνο ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο, ή γεμιστά, σε σάλτσες, γεμίσεις πουλερικών και κρεατικών κ.ά. Σύμφωνα όμως με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Appetite, η κατανάλωσή τους στο πρώτο γεύμα της ημέρας ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα οι λιγούρες που μπορεί να νιώθετε μέσα στην ημέρα να μειώνονται. Αυτό προφανώς συνεπάγεται λιγότερα τσιμπολογήματα, δηλαδή λιγότερα περίσσια κιλά. Τέλεια!

MANITARIA

«Παλαιότερες έρευνες πάνω στη συγκεκριμένη τροφή έχουν δείξει ότι επιφέρει τον κορεσμό πιο γρήγορα απ’ ότι το κρέας», υποστηρίζει η καθηγήτρια Joanne Slavin από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και συμπληρώνει: «Η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αντικαθιστώντας τα μανιτάρια με το κρέας σε κάποια γεύματα έχετε διπλό όφελος, τόσο από θέμα θρεπτικής αξίας, όσο και από θέμα κορεσμού».

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 17 γυναίκες και 15 άντρες οι οποίοι για 10 ημέρες έτρωγαν δύο μερίδες από ψιλοκομμένα μανιτάρια ή μοσχαρίσιο κρέας σε ποσότητες που να αντιστοιχούν σε ίδια επίπεδα πρωτείνης, δηλαδή 226γρ. μανιτάρια και 28γρ. κρέας. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν μανιτάρια στο πρωινό τους ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι και πιο χορτάτοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ είχαν μειωμένη επιθυμία για λιπαρά σνακ ή λιχουδιές μέσα στην ημέρα συγκριτικά με αυτούς που έτρωγαν κρέας.

Εννοείται φυσικά ότι δεν θα τα καταναλώσετε σκέτα, οπότε βάλτε λίγη φαντασία και δοκιμάστε τα με τους πιο νόστιμους και υγιεινούς συνδυασμούς όπως σε μια καλοφτιαγμένη ομελέτα για παράδειγμα με ψιλοκομμένες πιπεριές και φρέσκια ντομάτα.

Δείτε ΕΔΩ πώς θα φτιάξετε μια ωραία ομελέτα με μανιτάρια.