Φθινόπωρο έχουμε, ο καιρός σταδιακά κρυώνει, οπότε τι καλύτερο από ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ φίλτρου; Βέβαια η καθημερινή χρήση σε συνδυασμό με τη σκληρότητα του νερού, έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζει η καφετιέρα άλατα, που επηρεάζουν και τη γεύση του καφέ. Κανένα πρόβλημα ωστόσο, αφού μπορείτε να την κάνετε σαν καινούργια με ένα απλό κόλπο.

ksidi

Θα χρειαστείτε μόνο νερό και λευκό ξίδι. Όσο για τη διαδικασία, είναι εξίσου απλή:

* Αδειάζετε την καφετιέρα από καφέ και νερό και απομακρύνετε τα υπολείμματα καφέ, όπως και τους μικρούς κόκκους που ίσως έχουν πέσει στο φίλτρο ή στο δοχείο νερού.

* Γεμίζετε την καράφα μέχρι το ανώτερο όριο με ίση ποσότητα νερού και ξιδιού.

* Αδειάζετε το περιεχόμενο της καράφας στο δοχείο νερού και τη βάζετε στη θέση της, σαν να πρόκειται να ετοιμάσετε καφέ.

* Βάζετε την καφετιέρα σε λειτουργία και όταν έχει πέσει η μισή ποσότητα νερού, κλείνετε την καφετιέρα και την αφήνετε έτσι -με το μισό νερό στην καράφα και το άλλο μισό στο δοχείο νερού-, για 1 ώρα. (Σημειώνεται ότι θα αφήσετε σίγουρα το νερό για 1 ώρα την πρώτη φορά που καθαρίζετε την καφετιέρα. Τις επόμενες φορές και όσο πιο συχνά επαναλαμβάνετε, μπορείτε να παραλείπετε την αναμονή)

kafetiera

* Μετά από 1 ώρα βάζετε ξανά σε λειτουργία την καφετιέρα, για να πέσει και το υπόλοιπο νερό στην καράφα. Πετάτε το νερό με το ξίδι και ξεπλένετε την καράφα.

* Για να ξεπλύνετε και το δοχείο νερού, απλά το γεμίζετε με καθαρό νερό μέχρι το ανώτερο όριο, βάζετε σε λειτουργία την καφετιέρα και όταν πέσει όλο το νερό, το πετάτε.

* Για να είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν θα μείνει μυρωδιά ή γεύση ξιδιού στην καφετιέρα, επαναλαμβάνετε το προηγούμενο βήμα άλλες δύο φορές, αφού έχετε πρώτα αφήσει την καφετιέρα να κρυώσει ελαφρώς.

Δείτε ακόμα:
Πώς να καθαρίσεις εύκολα την καμένη κατσαρόλα
Πώς μπορώ να απομακρύνω τις επίμονες οσμές από το microwave;
Κεραμική εστία σαν καινούρια με 3 κινήσεις