Οι Αμερικανοί ορκίζονται στη νοστιμιά του και το τιμούν πολύ μέσα σε τοστ παρέα με μαρμελάδα (ταιριάζει πολύ με μαρμελάδα βερίκοκο). Αλλά και εμείς στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω, έχοντας βάλει για τα καλά στη διατροφή μας αυτό το ξεχωριστό τρόφιμο που εκτός από νόστιμο έχει και οφέλη για τον οργανισμό.

Τι είναι;
Το φυστικοβούτυρο είναι πολτός τριμμένων και καβουρδισμένων φιστικιών. Συνήθως το βρίσκουμε σε δύο μορφές: απαλό με πλήρως αλεσμένα φιστίκια ή crunchy με θρυμματισμένα φιστίκια.

Τι μας προσφέρει
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β3 (νιασίνη), Β6 και βιταμίνη Ε και είναι καλή πηγή μαγνησίου και φυτικών ινών. Η καθημερινή κατανάλωσή του, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, προσφέρει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια, συμβάλλει στη μυϊκή λειτουργία και ενισχύει τη μνήμη και τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού (σύμφωνα με την European Food Safety Authority βάσει της θρεπτικής σύστασης του φυστικοβούτυρο). Παράλληλα προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του μονοακόρεστου (καλού) λίπους και των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

peanutbutter

Πώς το απολαμβάνουμε
Όπως είπαμε και πριν, το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται κυρίως ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά γίνεται και βασικό συστατικό γλυκών και αλμυρών συνταγών. Μπαίνει στη ζύμη για cookies ή brownies, σε μπάρες, σοκολατάκια και τάρτες, γίνεται μους, κρέμα και παγωτό, ταιριάζει πολύ σε smoothies, ενώ μπαίνει και σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε μαρινάδες για ψητό κοτόπουλο και σερβίρεται ως ντιπ για λαχανικά και φρούτα.

Πόσες θερμίδες έχει;
Μη σε φοβίζουν οι 180-210 θερμίδες του. Πραγματικά μπορεί να σε βοηθήσει στη δίαιτά σου, φτάνει να φανείς εγκρατής. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να το απολαύσεις με το κουτάλι ως ενδιάμεσο σνακ στα γεύματά σου. Θα σε χορτάσει απίστευτα αφού κάθε κουταλιά έχει 2γρ. ίνες και 8γρ. πρωτεΐνης!

Δες εδώ το πιο εύκολο και γρήγορο παγωτό με φυστικοβούτυρο: