Το κρασί είναι στη φύση του Απόστολου Μούντριχα, αφού γεννήθηκε μέσα σε μια οικογένεια που το αμπέλι και το κρασί ήταν και είναι η ζωή κι η ιστορία της.

Και μπορεί η πρώτη οινοποίηση του Κτήματος Αβαντίς να έγινε το 1994 από τον ίδιο, όμως η ιστορία του Κτήματος ξεκινά κοντά δύο αιώνες πριν, το 1830, όταν ο προπάππος του ξεκίνησε να καλλιεργεί σταφύλια στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Λήλα. Αρκετά χρόνια αργότερα ο παππούς Απόστολος ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί από τα οικογενειακά αμπέλια, ο πατέρας του Νίκος Μούντριχας μυήθηκε από παιδί στα μυστικά της αμπελοκαλλιέργειας, αναμπέλωσε την περιοχή και μεγάλωσε το κτήμα, ενώ μέχρι σήμερα είναι ενεργός, προσφέροντας την πολύτιμη βοήθειά του στο Κτήμα. Για τον ίδιο τον Απόστολο ήταν θέμα χρόνου να ασχοληθεί και να αφιερωθεί στο κρασί μετά από τις σπουδές του στα οικονομικά.

Είστε από τους λίγους οινοποιούς που κυριολεκτικά γεννήθηκαν μέσα στο αμπέλι και το κρασί. Σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε με κάτι άλλο;
Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον… Νομίζω ότι η σχέση μου με το κρασί και το αμπέλι καλλιεργήθηκε τόσο έντονα από τα παιδικά μου χρόνια ώστε η ενασχόληση μου μεγαλώνοντας ήρθε σχεδόν νομοτελειακά!

Καλλιεργείτε και οινοποιείτε ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιών. Ποια είναι η αγαπημένη σας και γιατί;
Το Syrah! Το Syrah είναι μακράν η αγαπημένη μου ποικιλία, το πίστεψα και με πίστεψε! Είναι η ποικιλία που όχι μόνο με καταξίωσε ως οινοποιό αλλά έβαλε και την Εύβοια στον παγκόσμιο οινικό χάρτη!

new

Αν σας ζητήσω να κάνετε την «Αγία Τριάδα» των Κρασιών του Κτήματος Αβαντίς, ποια κρασιά θα επιλέγατε και με ποιο κριτήριο;
Το Syrah, φυσικά, τη  Lenga και τη Μαυροκουντούρα. Για το Syrah σε όλες του τις εκδοχές το θεωρώ αυτονόητο! Η Lenga είναι η αφιέρωση ως οινοποιού στη γυναίκα μου! Τέλος, η Μαυροκουντούρα γιατί είναι δώρο της Εύβοιας.

Σε πόσες χώρες εξάγετε τα κρασιά σας και ποια ξεχωρίζουν στο εξωτερικό; Τα πολυάριθμα βραβεία που έχουν κερδίσει τα κρασιά σας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο;
Εξάγουμε σε πάνω από 10 χώρες (Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Αυστραλία). Έχουμε τη χαρά να εξάγουμε σχεδόν σε όλους τους κωδικούς με έμφαση στην ανώτερη κατηγορία. Τα πολυάριθμα μετάλλια και βέβαια βοηθούν, αφού δίνουν στους πελάτες μας να καταλάβουν ευκολότερα τη σπουδαία ποιότητά μας!

Στο site σας δίνετε έμφαση στην τοπική γαστρονομία κι έχετε προτάσεις για εστιατόρια της περιοχής. Πιστεύετε στον οινοτουρισμό ως μια νέα δυνατότητα για τη χώρα μας;
Βέβαια και πιστεύουμε στον οινοτουρισμό εγώ και η σύζυγός μου Λένγκα και ως οινοποιείο και ως προσωπικότητες, αφού αρέσει και σε εμάς τους ίδιους να κάνουμε οινοτουρισμό. Πιστεύουμε ότι είναι από τις πιο ωραίες μορφές τουρισμού και προάγει συνολικά ένα σκοπό τόσο πολιτιστικά αλλά και οικονομικά. Επίσης, θεωρούμε χρέος μας να αναδεικνύουμε τις ομορφιές και τα καλά στοιχεία της περιοχής μας και μέσα σε αυτά βεβαίως είναι και η τοπική μας γαστρονομία.