Με καταγωγή από τη Βενεζουέλα και μοναδικά πολύπλοκη γεύση που σου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις, το πολυβραβευμένο ρούμι Diplomatico ήρθε για να κατακτήσει το ελληνικό κοινό. Από την πρώτη γουλιά άλλωστε, καταλαβαίνεις ότι ένα ποτήρι παλαιωμένο ρούμι Diplomatico αρκεί για να νοιώσεις ευτυχής.

Εμείς πάλι είχαμε τριπλή χαρά, μιας και πρόσφατα είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε και τις 3 ετικέτες από παλαιωμένο ρούμι της οικογένειας Diplomatico στο Baba Au Rum και το σίγουρο είναι, ότι τα εξαιρετικά αυτά spirits μας ικανοποίησαν με το παραπάνω.

diplomatico 1.

Πρώτο δοκιμάσαμε το Reserva Exclusiva -τη ναυαρχίδα της premium σειράς- που είναι ένα μαγικό blend από ρούμια με μέσο όρο παλαίωσης 12 χρόνια, σε μικρά δρύινα βαρέλια. Η μύτη του είναι σύνθετη με νότες σιροπιού σφενδάμου, φλούδας πορτοκαλιού, καστανής ζάχαρης, βανίλιας και καραμέλας βουτύρου. Το στόμα είναι επίσης πλούσιο και αν και πίνεται πολύ ευχάριστα σκέτο ή με πάγο, είναι κατάλληλο και για cocktails, όπως το Rum Fashioned.

Σειρά είχε το Single Vintage 2001, το οποίο προέρχεται από προσεχτική συλλογή παλαιωμένων ρουμιών σε βαρέλια bourbon και single malt για περίπου 12 χρόνια, ενώ μόλις γίνει ο συνδυασμός συνεχίζεται η ωρίμανση σε ισπανικά βαρέλια από sherry. Η εντυπωσιακή μύτη συγκεντρώνει νότες βανίλιας, καραμέλας, αμυγδάλων και αποξηραμένων φρούτων. Το στόμα είναι βελούδινο, πλούσιο με νύξεις καπνού και αποξηραμένου ροδάκινου και αξίζει να το απολαύσεις σκέτο με συνοδεία σοκολάτας. Όταν το σερβίρεις άφησε το να μείνει για λίγο στο ποτήρι πριν το δοκιμάσεις.

Για το τέλος αφήσαμε το κορυφαίο Ambassador, ένα ρούμι περιορισμένης παραγωγής που παλαιώνει σε λευκά βαρέλια, για τουλάχιστον 12 χρόνια και μέχρι 18 και μετά, μπαίνει για άλλα 2 χρόνια σε βαρέλια Pedro Ximenez Sherry. H μύτη είναι ένας φινετσάτος δυναμίτης με νότες porto, καπνού, αποξηραμένων φρούτων και σοκολάτας. Το στόμα είναι πολύπλοκο με ίχνη καβουρντίσματος και κανέλας. Αν είσαι από αυτούς που απολαμβάνουν ένα ποτήρι ρούμι με ένα πούρο, το Ambassador είναι η ιδανικότερη επιλογή.

diplomatico 4.

Για την ιστορία…
Στα highlights του rum tasting και η παρουσίαση από τον Maestro Ronero Tito Cordero, που μας μύησε στην ιστορία του ποιοτικού αυτού spirit, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τρόπου παραγωγής. Για να ξέρεις και εσύ λοιπόν, το αποστακτήριο του Diplomatico, Unidas S.A, ιδρύθηκε το 1959 στους πρόποδες των Άνδεων και συμπεριλαμβάνεται στη ζώνη Doc Ron de Venezuela (Προστατευόμενη Περιοχή Προέλευσης Ανώτερων Ρουμιών). Ο Tito Cordero κατέχει εδώ και 24 χρόνια την θέση του Maestro Ronero στο αποστακτήριο DUSA και δημιουργεί τη σειρά Diplomatico, παντρεύοντας την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Η μοναδικότητα τους οφείλεται στην απόσταξη, που συνδυάζει τον αμερικάνικο και το βρετανικό τρόπο απόσταξης σε άμβυκες και σε συνεχείς αποστακτήρες. Η παραγωγή ολοκληρώνεται με την παλαίωση, όπου ο Tito χρησιμοποιεί διαφορετικά βαρέλια από bourbon, malts ακόμα και sherry.

Η γκάμα Diplomatico
Στην γκάμα τους βέβαια περιλαμβάνονται 3 ακόμη ετικέτες οι: Anejo, Reserva και Blanco. Το Anejo προκύπτει από την ένωση ρουμιών με μέσο όρο παλαίωσης 4 ετών, ευωδιάζει αρώματα φρούτων, το στόμα είναι ισορροπημένο και ταιριάζει πολύ σε long drinks και cocktails, όπως το Cuba Libre και το Mulata Daiquiri. Το Reserva είναι ένα υπέροχο blend από ρούμια ηλικίας με μέσο όρο παλαίωσης 8 ετών, με κομψή μύτη ξηρών καρπών, βανίλιας και φρούτων, το στόμα είναι γεμάτο, με μεγάλη επίγευση και είναι ιδανικό για cocktails όπως το Mai Tai και το El Presidente. Tέλος, τo Blanco με μέσο όρο παλαίωσης 6 χρόνια είναι ένα σπάνιο και ντελικάτο λευκό ρούμι, που αντιπροσωπεύει την ψυχή του Diplomatico και ξεχωρίζει για την ένταση αρωμάτων βανίλιας, φρέσκο κομμένου καφέ, κρέμας, ξηρών καρπών και ξύλου. Το στόμα είναι απαλό, με νότες καρύδας, μόκας και φρούτων, ό,τι πρέπει για cocktails και long drings όπως το Hemingway Daiquiri, το Mojito Royal και το Blanco Tonic.

Σημείωσε ότι το όνομα Diplomatico είναι συνώνυμο με μερικά από τα καλύτερα και πιο εκλεπτυσμένα ρούμια διεθνώς, κατακτώντας πολλά βραβεία κάθε χρόνο, ενώ εξάγεται σε τουλάχιστον 50 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Diplomatico έρχονται από την εταιρεία Sky Spirits.

info
Τα εκλεκτά ρούμια Diplomatico “κυκλοφορούν” σε επιλεγμένες κάβες.