Στη μοναδικής ομορφιάς γη των Μετεώρων, η οικογένεια Τσιλιλή καλλιεργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αμπέλια και αξιοποιεί με το πρότυπο οινοποιείο της «Κτήμα Θεόπετρα» την ιδιαιτερότητα του terroir της περιοχής στην παραγωγή ποιοτικών οίνων και αποσταγμάτων. Η Ιωάννα Τσιλιλή, χημικός μηχανικός και οινολόγος με σπουδές στο Μπορντό είναι τον νέο «αίμα» στην οικογένεια, που αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην αναβίωση της σπάνιας ποικιλίας Λημνιώνα, αλλά και στην παραγωγή των αφρωδών οίνων.

Έχετε επιλέξει την αναβίωση και την ανάδειξη σπάνιων ελληνικών ποικιλιών και είστε από τους πρώτους που αναβίωσαν την ποικιλία Λημνιώνα. Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερο το terroir της περιοχής της Θεόπετρας;
Για μας οι ελληνικές ποικιλίες διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο, με «βασίλισσα» όλων τη σπάνια θεσσαλική Λημνιώνα. Το Κτήμα Θεόπετρα βρίσκεται στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα και το terroir έχει χαρακτηριστικά κοινά με τα περισσότερα grand cru terroir του κόσμου. Τα κρασιά που παράγονται στα επικλινή, άνυδρα αμπελοτόπια μοιάζουν με τους ανθρώπους των Μετεώρων: έντονα, συμπυκνωμένα με αρώματα καθαρά, πολύπλοκα και κομψά με οξύτητες, πλούσια δομή, ένα στιλ που είναι κάτι ανάμεσα στον παλιό και το νέο οινικό Κόσμο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Λημνιώνα; Θεωρείτε ότι δίνει κρασί «ευέλικτο» για το καθημερινό τραπέζι;
Η Λημνιώνα είναι μια σπάνια ερυθρή ελληνική ποικιλία άγνωστη στους περισσοτέρους μέχρι και 5-10 χρόνια πριν, ξεχασμένη, η οποία βρέθηκε να καλλιεργείται σε λίγα αμπελοτόπια της Θεσσαλίας. Το 2004 φυτέψαμε μόλις 2,5 στρέμματα Λημνιώνα και από τότε άρχισε το ταξίδι της. Αισίως έχουμε φτάσει στα 25 στρέμματα και κάθε χρόνο αυξάνουμε την καλλιέργειά της. Η εμπειρία και οι πειραματισμοί μού έδειξαν ότι η Λημνιώνα είναι μια πολυδύναμη ποικιλία που παράγει εξαιρετικά πολύπλοκα ερυθρά κρασιά μακράς παλαίωσης, «γεμάτα» ροζέ κρασιά ενός μοναδικού στιλ και αφρώδη κρασιά αρωματικά κατάλληλα για παλαίωση. Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε ο μοναδικός στην Ελλάδα vintage αφρώδης ροζέ οίνος από Λημνιώνα, ο Theopetra Estate Edenia Rosé του 2013. Δίνουμε μεγάλη έμφαση και ελπίζουμε πολλά από τη θαυμάσια αυτή ποικιλία.

THEOPETRA-ESTATE-EDENIA

Τι σας ώθησε να κάνετε αφρώδεις οίνους; Είναι πιο δύσκολο από το να κάνεις «ήσυχο» κρασί;
Τα αφρώδη κρασιά της οικογένειας Τσιλιλή ήταν το αποτέλεσμα της μεταπτυχιακής διατριβής μου στο ENITA του Bordeaux της Γαλλίας (2009). Από τη διατριβή μου καταγράφηκε η απαίτηση της αγοράς για ένα αρωματικό αφρώδη οίνο με χαμηλό αλκοόλ. Από τότε ως και σήμερα η κατηγορία του αφρώδους κρασιού είναι η μόνη που εμφανίζει διαρκή αύξηση στην κατανάλωση διεθνώς. Η παραγωγή των αφρωδών οίνων είναι αυτό που λέμε ένα ακριβό σπορ. Απαιτεί βαθιά επιστημονική γνώση και ακριβό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την οινοποίηση και την εμφιάλωση. Αυτός είναι και ο λόγος που παγκοσμίως λίγα οινοποιία ασχολούνται με αυτή την κατηγορία κρασιού. Είναι χρονοβόρα και απαιτείται αρκετά ακριβός ο εξοπλισμός.

Η ποικιλία Μαλαγουζιά, ευχάριστη στην ξηρή μορφή της, τελικά αποδείχθηκε ότι έχει τις προδιαγραφές για αφρώδες κρασί;
Το ξηρό, λευκό αφρώδες Edenia White από Μαλαγουζιά, δουλεμένη 18 μήνες με τις λάσπες (Sur Lie), έδωσε ένα κρασί με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, γεμάτο σώμα, κρεμώδεις φυσαλίδες, αρώματα ξύσματος λεμονιού, περγαμόντου, γεύση ξηρών καρπών, με δροσιστική οξύτητα και επίγευση με έντονη ορυκτότητα. Ένα λευκό αφρώδες κρασί για παλαίωση στη φιάλη. Ιδανικός συνδυασμός για θαλασσινά και ψαρικά. Οπότε, ναι, για μένα η Μαλαγουζιά είναι μια εξαιρετική ποικιλία για την παραγωγή ξηρών ποιοτικών αφρωδών κρασιών, όταν καλλιεργείται σε επικλινή αμπελοτόπια και σε κάποιο υψόμετρο.