OliveMagazine

Μαύρη σούπα με γαρίδες

Μαύρη σούπα με γαρίδες

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • ½ κιλό γαρίδες μικρές
  • 6 γαρίδες μέτριες
  • 1 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς σε σκόνη
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1 πατάτα
  • 2 κλαδάκια σέλινο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • 800ml νερό
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετούλες
  • 100ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • μαύρο σουσάμι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις μικρές γαρίδες από κέλυφος, κεφάλια και ουρές. Κρατάτε τη σάρκα σε ένα μπολ και σε ένα δεύτερο τα κεφάλια, τις ουρές και τα κελύφη τους. Καθαρίζετε και τις μέτριες γαρίδες, όμως σε αυτές αφήνετε το κεφάλι και την ουρά. Βάζετε τα κελύφη τους μαζί με τα υπόλοιπα και κρατάτε ξεχωριστά τις γαρίδες. Χαράζετε ελαφρά με ένα μαχαιράκι τη ράχη από όλες τις γαρίδες και με μια οδοντογλυφίδα αφαιρείτε το εντεράκι τους.

Ζεσταίνετε το βούτυρο και τη μία κουταλιά από το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το ένα κρεμμύδι, το ένα καρότο, το ένα κλαδάκι σέλινο και ό,τι κρατήσατε από τις γαρίδες. Συμπληρώνετε με το νερό και σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάτε τη σούπα από λεπτή σήτα, πιέζοντας με κουτάλα ξύλινη για να περάσουν και τα λιωμένα λαχανικά και όλη η ουσία από τις γαρίδες.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το δεύτερο κρεμμύδι, το δεύτερο καρότο, την πατάτα και το σέλινο. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ζωμό της γαρίδας. Αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε τις δώδεκα γαρίδες χωρίς κέλυφος και αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.

Πολτοποιείτε τη σούπα σε δύο τρεις δόσεις στο μπλέντερ ή επί τόπου στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μελάνι της σουπιάς και δίνετε μια βράση ακόμη στη σούπα σας. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα με τη γεύση σας. Διατηρείτε τη σούπα ζεστή.

Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο μαζί με τις γαρίδες μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους. Τις γυρίζετε να τις σοτάρετε και από την άλλη πλευρά και τις κρατάτε στην άκρη.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή φλιτζάνια γαρνίροντας το καθένα με βούλες από χτυπημένη κρέμα γάλακτος και από ένα φύλλο τηγανισμένου σέλινου. Πάνω σε κάθε φλιτζάνι τοποθετείτε και από μία γαρίδα. Συνοδεύετε με παπιγιόν σφολιάτας, πασπαλισμένα με μαυροσούσαμο.

Για να φτιάξετε τα παπιγιόν σφολιάτας: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200οC. Βάζετε στον πάγκο σας το φύλλο της σφολιάτας με τη μεγάλη του πλευρά κάθετα μπροστά σας. Με μια οριζόντια χαρακιά το χωρίζετε στη μέση με και μετά με πολλές κάθετες χαρακιές κόβετε σε φαρδιές λωρίδες. Πασπαλίζετε τη σφολιάτα με μαυροσούσαμο, τα στρίβετε μία φορά και τοποθετείτε τα παπιγιόν σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφετε με αβγό την πλευρά που δεν έχει σουσάμι και, αν θέλετε, την πασπαλίζετε και αυτή με λίγο σουσάμι. Ψήνετε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μελάνι σουπιάς σε σκόνη θα βρείτε στο κατάστημα Μπαχάρ.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr