PARASKEYH-MANITAROPILAFO
clock icon
35'

Μανιταροπίλαφο με λεμόνι και φύλλα λουίζας

Υλικά

  • ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα (ό,τι είδος θέλετε)
  • 1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 10 φύλλα λουίζας ψιλοκομμένα
  • 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ψιλοτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Η αξία αυτού του πιλαφιού είναι να το φάτε ζεστό, μόλις βγει από την κατσαρόλα.

Καθαρίζετε και σκουπίζετε τα μανιτάρια με νωπή πετσέτα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το βούτυρο και τα ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε γυρίζοντάς τα συνέχεια. Μόλις κατεβάσουν τα νερά τους και αρχίσουν να μαγειρεύονται ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια.

Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε μέσα το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν βράση.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε. Ελέγχετε πού και πού να μην κολλήσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε. Όταν αρχίσει το ρύζι να απορροφά τα υγρά του ρίχνετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά. Μόλις ετοιμαστεί προσθέτετε τη γραβιέρα.

Τέλος, ανακατεύετε στο πιλάφι τη λουίζα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και σκουπίζετε τα μανιτάρια με νωπή πετσέτα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το βούτυρο και τα ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε γυρίζοντάς τα συνέχεια. Μόλις κατεβάσουν τα νερά τους και αρχίσουν να μαγειρεύονται ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε μέσα το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν βράση.

Βήμα 4

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε. Ελέγχετε πού και πού να μην κολλήσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε. Όταν αρχίσει το ρύζι να απορροφά τα υγρά του ρίχνετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά. Μόλις ετοιμαστεί προσθέτετε τη γραβιέρα.

Βήμα 5

Τέλος, ανακατεύετε στο πιλάφι τη λουίζα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb