OliveMagazine

Τάρτα με πράσα και κιμά

tarta me kima1

Τάρτα με πράσα και κιμά

Μερίδες:για μια μεγάλη τάρτα
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:30 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αβγό
  • νερό (όσο τραβήξει)
  • Για τη γέμιση

  • 3-4 πράσα, μόνο το άσπρο μέρος τους
  • 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι κασέρι τριμμένο στον τρίφτη
  • πιπέρι χοντροτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα πράσα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πράσα και το τριμμένο κρεμμύδι. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο μπέικον και σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απαλά τα πράσα, το κρεμμύδι και το μπέικον. Τότε ρίχνετε μέσα το μοσχαρίσιο κιμά και τον ανακατεύετε καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε να πάρει βράση και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, χοντροτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι. Σιγομαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα νερά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και ρίχνετε μέσα το τριμμένο κασέρι. Ανακατεύετε και την αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. Ρίχνετε μέσα το βούτυρο και τρίβετε με τα δάχτυλα το μίγμα, ρίχνετε τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτετε το αβγό. Ζυμώνετε απαλά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Αν είναι πάρα πολύ σκληρή, προσθέτετε μια δυο κουταλιές της σούπας νεράκι. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε καλά μια ταρτιέρα, ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και την τοποθετείτε μέσα στην ταρτιέρα έτσι ώστε να σκεπάσει τον πάτο και τα τοιχώματα. Με ένα πιρουνάκι τρυπάτε τη βάση της τάρτας σε διάφορα σημεία και ρίχνετε μέσα τη γέμιση. Την πιέζετε με ένα πιρούνι να κάτσει καλά, τη σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο για μισή ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη. Τη σερβίρετε ζεστή στα πιάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
↑ Back To Top ↑