Θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη μακραίωνη διαδρομή, την ιστορία και την παράδοση του περίφημου σαμιώτικου κρασιού; Στο επόμενο ταξίδι σας στο νησί, δεν έχετε παρά να βάλετε στο πρόγραμμα και μία επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Ανακαλύψτε τη γοητεία των οίνων από την εκπληκτική τοπική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου, που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Περιηγηθείτε σε ένα «ζωντανό» μουσείο, εκεί που η παραδοσιακή καλλιέργεια, η οινοποίηση και η παλαίωση ζωντανεύουν μέσω μοναδικών εκθεμάτων.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί, από τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, τις συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, ως τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, στο μουσείο εκτίθενται τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να αγοράσει τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στο ειδικό κατάστημα, όπου πωλούνται και αυθεντικά τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα των παραγωγών-μελών του Συνεταιρισμού. Σημειώνεται ότι στο μουσείο λειτουργεί και εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος.

info
Μουσείο Οίνου ΕΟΣ Σάμου, Μαλαγάρι, Σάμος, τηλ. 22730 87510 (εσωτ. 548).
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30-17:00 / Σάββατο & Κυριακή: 10:00-17:00.
Εισιτήριο: 2€ στο οποίο περιλαμβάνεται οινογευστική δοκιμή.