Αγριοράδικα λουκούμι με κομμάτια βραστής πατάτας περιμετρικά του πιάτου, ένα τουρσί τουρλού (ντομάτα, λάχανο, πιπεριές, καρότο), μια φέτα με σάλτσα ντομάτας και καυτερή πιπεριά και ένα μπρούτζινο οβάλ πιάτο γεμάτο με την ψησιματική μαεστρία του Τζεμίλ και τα ΑΑΑ ποιότητας ντόπια κρέατα σε διάφορες εκδοχές: συγκλονιστικό ζουμερό μπαχαράτο κεμπάπ, αρνίσιο παϊδάκι, σουτζουκάκι, γλυκάδια όνομα και πράγμα.

Ο χώρος ένα δίπατο παραδοσιακό πομάκικο σπίτι, χτισμένο σε ένα ύψωμα που αγναντεύει από απέναντι το χωριό Κοττάνη (ένα μικρό και δύσκολα προσβάσιμο Πομακοχώρι μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα βουλγαρικά σύνορα) με έναν νερόμυλο και ένα ποτάμι να τρέχει από κάτω. Στους τοίχους παλιές φωτογραφίες, παραδοσιακές πομάκικες φορεσιές, χειροποίητα (από κατσικίσιο μαλλί) χαλιά, γιρλάντες με μπασμά, κουδούνια και δημοσιεύματα από εφημερίδες έχουν γράψει για τον Τζεμίλ: «Μια φωλιά παράδοσης και γαστρονομίας στη Κοττάνη» και «Τζεμίλ Χαλίλογλου: ο φυλάττων Θερμοπύλες ταβερνιάρης στη Κοττάνη». Στη ανοιχτή κουζίνα, η Μουσκέν, η γυναικά του και δεινή μαγείρισσα σε υποδέχεται πάντα χαμογελαστή και με μια αφοπλιστική φιλοξενία που σε κάνει να ξεχνάς στο λεπτό την εξαιρετική δύσκολη διαδρομή για να φτάσεις μέχρι εκεί.

Φωτογραφία: Stathis Harpas

info
Κοττάνη, Ξάνθη, Τηλ. 25440 23520 / 6945 083832.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr