Το Μαρούσι είναι μια περιοχή όπου θα βρεις τα πάντα. Νέα μαγαζιά έρχονται συνεχώς να προστεθούν στα πιο παραδοσιακά που αντέχουν στον χρόνο και τις προτιμήσεις του κόσμου. Κάνοντας μια μεγάλη βόλτα στο Μαρούσι, επέλεξα 8 διαφορετικά μαγαζιά, με κοινό παρονομαστή τη γεύση και την ποιότητα. Το παλιό και το νέο, λοιπόν, συναντιώνται σε έναν σύγχρονο… γευστικό διάλογο, που χαϊδεύει τον ουρανίσκο μας με αλμυρές και γλυκές γεύσεις, προϊόντα ποιότητας, παραδοσιακές τεχνικές αλλά και μοντέρνες τάσεις.

Rolling Pin
Το μαγαζί το άνοιξε ο Νίκος πριν από 2 χρόνια περίπου, έπειτα από μακρά πορεία ως υπάλληλος σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Άρχισε να δουλεύει σε φούρνο μόλις τελείωσε το σχολείο. Αφού έμαθε αρκετά πράγματα και είδε πως αυτό ήταν κάτι που του άρεσε, πήγε και στη σχολή του ΟΑΕΔ, ενώ παράλληλα δούλευε σε άλλους φούρνους, όπου έμαθε να φτιάχνει αρτοποιήματα αλλά και γλυκά. Από εκεί και πέρα του είχε μπει το μικρόβιο να φτιάξει ένα μαγαζί που θα έχει τις καλύτερες συνταγές με κουλουράκια, κριτσίνια, τσουρέκια και κάποια γλυκά. Παρακολούθησε και διάφορα σεμινάρια από Γάλλους bakery και pastry chef, ώστε να τελειοποιήσει τις τεχνικές του. Αφού μάζεψε αρκετές γνώσεις, εμπειρία και χρήματα, κατάφερε το 2020 να ανοίξει το δικό του μαγαζί, μέσα στο λοκντάουν. Δεν έχει καθόλου χώρο για να κάτσει κάποιος, οπότε ήταν το ιδανικό μαγαζί της καραντίνας. Ωστόσο σκοπεύει να βγάλει κάποια τραπεζάκια σιγά σιγά, να βάλει και μια τέντα. Το μαγαζί δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φούρνος καθώς δεν έχει ψωμί. Βρίσκεται ωστόσο στα μελλοντικά σχέδια του ιδιοκτήτη, ενώ εδώ θα φάτε ένα πολύ ελαφρύ και πολύ μυρωδάτο τσουρέκι! Και αν το πετύχετε και ζεστό, ακόμα καλύτερα!


Το καλό στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με την ώρα που θα το επισκεφθείτε. Είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το πρωί νωρίς θα βρείτε τυροπιτοειδή, κρουασάν και μπριός, πιο αργά θα πετύχετε περισσότερο τα κριτσίνια του και τα κουλουράκια του αλλά και τα cinnamon rolls και τα κέικ. Προς το απόγευμα έχει τσουρέκια και περισσότερα γλυκά στη βιτρίνα. Εδώ και λίγες μέρες βέβαια, έχει ξεκινήσει την παραγωγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Κατα μέσο όρο, παράγει την ημέρα 50-60 κωδικούς, σε περιορισμένες ποσότητες. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μόνος του, ενώ πρόσφατα έχει προστεθεί στο δυναμικό του μαγαζιού ένας βοηθός.
Ο κόσμος έρχεται για τα κουλουράκια (έχει φανταστικά κουλουράκια κανέλας), για τα κριτσίνια, για το χειροποίητο τσουρέκι, ενώ φεύγουν πολύ και τα κέικ (σοκολάτα, βανίλια και ανάμεικτο).
Στα άμεσα σχέδιά του είναι να ξεκινήσει να φτιάχνει γλυκά χωρίς ζάχαρη, κάτι που ζητούν άλλωστε και οι πελάτες του μαγαζιού.

Rollin Pin, Μητροπόλεως , τηλ. 21 77000093.

Γεύση όπως παλιά
Πρόκειται για ένα οικογενειακό μαγαζί με παραδοσιακές μπουγάτσες και διάφορα άλλα προϊόντα ζύμης που ετοιμάζονται όλα εκεί, με τις παραδοσιακές τεχνικές από την Πόλη. Η ιστορία του μαγαζιού ξεκινά από το 1974, όταν ο Αλέξανδρος Τερζίδης από τις Σέρρες ανοίγει το εργαστήριο-κατάστημα «Γεύση παραδοσιακή», όπου παρασκευάζει χειροποίητη σερραική μπουγάτσα και άλλα προϊόντα ζύμης. Το κατάστημα αυτό μεταφέρθηκε το 1993 στο Μαρούσι, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Σημείο αναφοράς πάντα για να το εντοπίσετε είναι η Μητρόπολη Αμαρουσίου. Τώρα θα βρείτε εκεί την κυρία Ελένη και τον γιο της, τον Χρήστο. Ξεκινούν τη δουλειά γύρω στις 4:30-5 το πρωί και πρώτο τους μέλημα είναι να ετοιμάσουν τις ζύμες, που θα χρησιμεύσουν στη συνέχεια για τα προϊόντα τους.

Ειδικότητά τους είναι η σερραική μπουγάτσα, με το παραδοσιακό φύλλο, που ανοίγει με μαεστρία ο κύριος Χρήστος, συνεργάτης της οικογένειας με εμπειρία στις ζύμες 30 ετών! Το άνοιγμα του φύλλου είναι για εκείνον πραγματικά παιχνιδάκι, αφού του παίρνει περίπου 1 λεπτό για να φτιάξει μια μπουγάτσα. Το φύλλο το ανοίγει με μαεστρία πάνω στον πάγκο με τον χοντρό πλάστη ενώ το γυρίζει και 2-3 φορές στον αέρα. Οι τρύπες που υπάρχουν στο ζυμάρι επιτρέπει στη ζύμη να αναπνέει, να ψηθεί σωστά και να έχει τραγανό αποτέλεσμα. Για το φύλλο χρησιμοποιεί μόνο μαργαρίνη, που δεν την απλώνει, απλώς την πετάει πάνω στο φύλλο, ώστε να μην το σκίσει. Μόνο με τα μαλακά βούτυρα, μπορούν να ψηθούν σωστά όλα τα επίπεδα που έχουν τα φύλλα της μπουγάτσας-που χρειάζεται 8 διπλώματα. Όπως μου είπε ο κος Χρήστος, το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ο τρόπος που το διαχειρίζεται δείχνει ότι γνωρίζει καλά τα μυστικά του. Αφού γεμίσει το ταψί, είναι έτοιμο για ψήσιμο, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία στον φούρνο.
Ανάρπαστα γίνονται και τα κριτσίνια (απίθανα και υγιεινά είναι αυτά με το ταχίνι), όπως και οι τυρόπιτες διαφόρων ειδών. Το μαγαζί αναλαμβάνει και catering για εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις, πάρτι αλλά και εταιρικές συναντήσεις.

Γεύση Όπως παλιά, Μητροπόλεως 33, Τηλ. 2106126664

Πελίτ
Πελίτ στα τούρκικα σημαίνει βελανίδι. Ο πατέρας του ιδιοκτήτη, που έφτιαξε το πρώτο Πελίτ στην Πλατεία Αμερικής το 1964, θέλησε με αυτό το όνομα να κρατήσει τις μνήμες του από την Κωνσταντινούπολη, όπου έζησε μέχρι τα 35 του χρόνια. Εκεί είχε δουλέψει ως ζαχαροπλάστης και είχε μυηθεί στις πολίτικες συνταγές. Αυτή τη τη γνώση μετέφερε στο μαγαζί του αλλά και στα παιδιά του, τον Δημήτρη και την Ειρήνη. Το μαγαζί στο Μαρούσι άνοιξε μια δεκαπενταετία αργότερα, το 1980. Τώρα είναι λίγο πιο μακριά από το εμπορικό κέντρο, αλλά τότε το σημείο ήταν πολύ πιο κεντρικό. Ωστόσο, οι παλιοί το γνωρίζουν και το μεταφέρουν και στους νεώτερους.
Εδώ θα βρείτε ένα παραδοσιακό πολίτικο ζαχαροπλαστείο, με συνταγές που έρχονται κατευθείαν από την Πόλη. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης ταξιδεύει κατά καιρούς στην Κωνσταντινούπολη και φέρνει από εκεί ιδέες και συνταγές, όπως για παράδειγμα ο μπακλαβάς με σοκολάτα σιροπιασμένος με γάλα, που είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή του παραδοσιακού γλυκού, ειδικά για όσους δεν αγαπούν πολύ τα σιροπιαστά.

Το Πελίτ στο Μαρούσι είναι ξακουστό για τα λαχταριστά εκλαίρ του, με την ολόφρεσκια κρέμα τους, ενώ εδώ θα βρείτε και παραδοσιακές πάστες που έχουν εκλείψει πλέον από τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία, όπως η σοκολατίνα, η πάστα-ποντικάκι, η σεράνο και η αμυγδάλου. Εννοείται ότι θα βρείτε και κλασικά σιροπιαστά, μπακλαβαδάκια και καταιφάκια.
Στα κεράσματα, πέρα από τα εκλαίρ υπάρχουν και τα μανιταράκια όπως τα αποκαλούν, λόγω του σχεδίου τους: είναι σαν κωκάκια αλλά γεμιστά με σοκολάτα και έχουν επικάλυψη μαρμελάδας. Εδώ θα φάτε πολύ γευστικό παραδοσιακό καζάν τιπί και ταβούκ Γκιοκτσού που γίνονται με την πολίτικη συνταγή που περιέχει στα υλικά στήθος κότας!
Το μαγαζί ετοιμάζει και τούρτες γενεθλίων, κατά παραγγελία, ενώ ανάλογα με την εποχή ετοιμάζει συγκεκριμένα προϊόντα. Το καλοκαίρι πουλάει πολίτικο παγωτό, το οποίο είναι μαστιχωτό στην υφή και περιέχει σαλέπι. Τώρα ετοιμάζεται, όπως όλοι, για τα Χριστούγεννα, με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις βασιλόπιτες.

Πελίτ, Ρόδου 9 & Μιλτιάδου,Τηλ. 2108068696.

ΕνDeli
Το συγκεκριμένο μαγαζί άνοιξε στις 10 Οκτωβρίου 2010 (10-10-2010), ακριβώς πάνω στην κρίση, σε έναν χώρο που ήταν παλιά τυράδικο. Στόχος του ήταν να δημιουργηθεί ένα Delicatessen στο Μαρούσι, κάτι που έλειπε από την περιοχή. Εδώ θα βρείτε πολύ ιδιαίτερα προιόντα σε μεγάλη ποικιλία. Πέρα από την πολύ μεγάλη ποικιλία σε τυριά και αλλαντικά, εδώ θα βρείτε χειροποίητο chutney χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά και άλλες χειροποίητες σαλάτες, όπως μελιτζανοσαλάτα ή η μους παρμεζάνας -που ταιριάζει τέλεια με τις πατάτες- τα οποία παρασκευάζονται από την ίδια την ιδιοκτήτρια. Το μαγαζί συνεργάζεται με πολλούς παραγωγούς σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό ενώ θα βρείτε και τα δικά του προϊόντα σε αλλαντικά, που τα παρασκευάζει από καθαρό μπούτι κρέατος, χοιρινού αλλά και μοσχαριού. Το προσούτο μοσχαριού που δοκίμασα ήταν εξαιρετικό και φυσικά είναι και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους αποφεύγουν τα αλλαντικά για λόγους υγείας και σωστής διατροφής.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο μαγαζί ήταν η φιλοξενία της ιδιοκτήτριας. Είναι διακοσμήτρια στο επάγγελμα, το μαγαζί το έφτιαξε μόνη της, μάλιστα στο πάτωμα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πιρούνι αν το προσέξετε, που το έφτιαξε μόνη της.Σε κάθε νέο πελάτη, φέρεται με μεγάλο επαγγελματισμό ενώ γνωρίζει με ακρίβεια τα προιόντα της, πώς συντηρούνται καλά και με ποιους μαγειρικούς συνδυασμούς αναδεικνύονται! Παράλληλα, υπάρχουν πελάτες που έχουν μια σταθερή φιλική σχέση μαζί της και έρχονται να δοκιμάσουν ό,τι καινούριο έχει να προσφέρει. Στο μαγαζί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τσάτνεϊ συσκευασμένα, αν και αξίζει να δοκιμάσετε το δικό της. Παντρεύεται υπέροχα τόσο με τα τυριά όσο και με τα αλλαντικά. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα προϊόντα, όπως βιολογικά μέλια, χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και κάποια κατεψυγμένα πολίτικα φαγητά, έτοιμα για μαγείρεμα. Για τους λάτρεις των μαρμελάδων, υπάρχουν και μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη ενώ θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία σε αλείμματα ξηρών καρπών.

Ανάμεσα στους κωδικούς θα βρείτε προϊόντα από την εταιρεία της ιδιοκτήτριας, την εταιρεία Αρκά που παράγει αλλαντικά, όπως παστουρμά, σουτζούκι, καβουρμά, πηχτή (κρέας βρασμένο με λαχανικά), λουκάνικα και προσούτο μοσχαρίσιο (μπρεζάολα). Δοκίμασα πορκέτα μοσχαρίσια με θυμάρι και δεντρολίβανο και ήταν πολύ ιδιαίτερη, ενώ παρασκευάζεται απευθείας από το μπούτι του ζώου, χωρίς πρόσθετα και περαιτέρω επεξεργασίες. Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια φτιάχνει και δικές της σος, όπως μους παρμεζάνας (ταιριάζει υπέροχα με σολομό ή πάνω από ολόκληρη πατάτα στον φούρνο) ή μελιτζανοσαλάτα. Όταν τις ζητήσετε, η ίδια θα σας προτείνει τρόπους για να τις χρησιμοποιήσετε με τον πιο δημιουργικό και πρακτικό τρόπο στην κουζίνα σας. Ο γιος της είναι μέσα στο εργοστάσιο και φτιάχνει τα δικά του προϊόντα. Μάλιστα το brand Aρκάς αλλάζει όνομα πλέον.
Παράλληλα, η Σύλβια κάνει προτάσεις για τις εργαζόμενες νοικοκυρές. Φιλοξενεί στο μαγαζί της μια ποικιλία από ανατολίτικα φαγητά, έτοιμα για μαγείρεμα, όπως Ανατολίτικα: ιτσλί, λαχματζούν.
Το μαγαζί έχει κάποιες σταθερές συνεργασίες με παραγωγούς αλλά συνεχώς ανανεώνονται, δοκιμάζουν νέες τάσεις και νέα προιόντα, ανάλογα και με τις απαιτήσεις των πελατών τους.
Σε αυτό το κλίμα, θα βρείτε αρκετά προιόντα χωρίς ζάχαρη, όπως πχ τα βούτυρα ξηρών καρπών της εταιρείας Five Thirty με βασικό συστατικό το φιστίκι Αιγίνης. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη.

Εδώ θα βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία από καλά μέλια. Μάλιστα θα βρείτε και το μέλι Έλατο που αναγράφει πάνω τη λέξη βανίλια, που είναι πολύ ποιοτικό, γευστικό και δεν το βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα. Η τιμή του βέβαια είναι αρκετά υψηλή αλλά η γεύση και η ποιότητά του αξίζουν!
Στο μαγαζί υπάρχει και μια μικρή κάβα κρασιού, κρασιά που ταιριάζουν με τυριά και αλλαντικά, ενώ στις ετικέτες τους στο μαγαζί αναγράφουν και με ποιο φαγητό ταιριάζουν.
Υπάρχουν οι καθημερινοί πελάτες και οι πελάτες του Σαββάτου με τους οποίους έχουν προσωπική σχέση. Οι πιο συχνοί πελάτες ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 30-50, που ψάχνεται, δοκιμάζει, θέλει να βάλει πιο ποιοτικά προϊόντα στη διατροφή της. Οι πελάτες που έρχονται και ξανάρχονται δεν κοιτούν πλέον τιμές γιατί εμπιστεύονται την ποιότητα.
Το μαγαζί αναλαμβάνει και κάποιες εκδηλώσεις όπου μπορεί να πάει πλατό με τυριά και αλλαντικά, ενώ είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και για ένα διαφορετικό δώρο σε κάποιο φιλικό σπίτι. Ορίζετε το μπάτζετ και η Σύλβια σάς ετοιμάζει ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά, προσαρμοσμένα στις προτιμήσεις σας και στο βαλλάντιό σας.
Μια πιο πρωτότυπη και… βρώσιμη ιδέα για δώρο, τώρα που πλησιάζουν δειλά δειλά οι γιορτές!
Αν μπείτε στο μαγαζί και δείτε -σε μη περίοπτη θέση- και κάποια προϊόντα που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, όπως μακαρόνια γνωστής εταιρείας για παράδειγμα, είναι γιατί οι σταθεροί πελάτες έχουν ζητήσει να υπάρχουν αυτά για να μη χρειαστεί να μετακινούνται μέχρι το σούπερ μάρκετ.

Εν Deli, Βασιλίσσης Σοφίας 52, Τηλ. 2108027058-9

Αράμ
Το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ένα κλασικό μπακάλικο, παλιάς κοπής, που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ιδιοκτήτης είναι ο σύζυγος της Σίλβιας, ο Αράμ Μπατανιάν, με ρίζες από την Καππαδοκία. Ο παππούς του ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα το 1922 τις συνταγές των ανατολίτικων προϊόντων από την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Εδώ δεν θα βρείτε γκουρμέ προϊόντα, αλλά πιο απλά και καθημερινά και σε πιο προσιτές τιμές, το οποίο γεννήθηκε και αυτό από την ανάγκη του κόσμου να υπάρχει ένα παραδοσιακό μπακάλικο με γνήσια προϊόντα στα βόρεια προάστια. Έτσι, το 2014, ο Αράμ Μπατανιάν άνοιξε το συγκεκριμένο μαγαζί στον πεζόδρομο της Ερμού, μερικά μέτρα από το ΕνDeli της συζύγου του, μετατρέποντας ένα παλιό τυράδικο σε ένα μαγαζί με προιόντα από όλη την Ελλάδα αλλά και εδέσματα της Ανατολής.

Αυτό που μας κάνει εντύπωση μπαίνοντας στο μαγαζί είναι η μεγάλη ποικιλία από μπαχαρικά και βότανα. Παράλληλα, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από πιο κλασικά τυριά, όπως πχ. ανθότυρο, αλλά και όλα τα προιόντα από τη σειρά αλλαντικών της εταιρείας Αρκάς που μετωνομάζεται σιγά σιγά σε Μπατανιάν. Παράλληλα, υπάρχει μια σειρά παραδοσιακών προιόντων, έτοιμα για ψήσιμο, όπως σουτζουκάκια, φασολάδα και άλλα παρόμοια. Έχουν συνεργασία με την εταιρεία Ευβοική ζύμη: τους δίνουν τα υλικά και τους φτιάχνουν τις πίτες. Παράλληλα, στο μαγαζί ετοιμάζουν και την παστουρμαδόπιτα, που είναι έτοιμη για ψήσιμο.
Εδώ τα μέλια είναι άλλα, είναι πιο οικονομικά. Μπορείτε να βρείτε και μέλι με 4,90 το τεμάχιο, ιδανικό για παράδειγμα τώρα για τα μελομακάρονα. Έχει και αυγά από παραγωγό, ελευθέρας.

Αράμ, Ερμού 34 , Τηλ. 21 0802 3649

Πιροσκί
Ένα μικρό μαγαζάκι επί της Βασιλίσσης Σοφίας Αμαρουσία, που δεν το πιάνει το μάτι σου εύκολα. Ο Σεργκέι, ο ιδιοκτήτης, το άνοιξε πριν από 12 χρόνια, φέρνοντας την παραδοσιακή συνταγή από τη χώρα του τη Ρωσία. Το πρώτο μαγαζί με τον τίτλο «Πιροσκί» το άνοιξε στο Μοσχάτο το 1993. Επειδή είχε πελάτες από όλη την Αθήνα -και από τα βόρεια προάστια- θέλησε σιγά σιγά να ανοίξει ένα δεύτερο μαγαζί και έτσι, πριν από 12 χρόνια ήρθε και στο Μαρούσι. Το μαγαζί στο Μοσχάτο -που το κρατάει η γυναίκα του- είναι λίγο πιο μεγάλο και εκεί ετοιμάζει τις γεμίσεις για τα πιροσκί και τις φέρνει στο Μαρούσι.

Η λέξη «πιροσκί» είναι χαϊδευτικό του «πιρόγκι», το οποίο στα ρωσικά σημαίνει γιορτή. Ουσιαστικά, το πιρόγκι ήταν μια μεγάλη μακρόστενη πίτα, που έφτιαχναν στη Ρωσία για να γιορτάσουν ένα μεγάλο γεγονός. Το πιροσκί είναι η μικρογραφία αυτής της μεγάλης πίτας. Η γέμιση ποικίλλει. Μπορούν να βάλουν σχεδόν ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί σε αυτό το ζυμάρι. Τα πιο κλασικά βέβαια είναι πατάτα, κιμάς, λάχανο και μανιτάρια. Ωστόσο, ο Σεργκέι, ερχόμενος στην Ελλάδα, προσάρμοσε τη γέμισή του στις τοπικές συνήθειες. Γι’ αυτό θα βρείτε πιροσκί με φέτα, με ζαμπόν τυρί, με σπανάκι…
Η ζύμη είναι νηστίσιμη και γίνεται πολύ απλά με νερό, αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Το μυστικό βρίσκεται στο τηγάνισμα, καθώς τα πιροσκί τηγανίζονται σε χαμηλή θερμοκρασία (140-150 βαθμούς), κάτι που τα κάνει πιο ελαφρά για το στομάχι.
Το μαγαζί δουλεύει από το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι. Από κάποια στιγμή και έπειτα, όταν πλησιάζει και η ώρα να κλείσει, θα βρείτε στο μαγαζί ό,τι έχει περισσέψει από γεύσεις.
Δεν έχει delivery αλλά μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο ή να περάσετε από εκεί και να κάνετε μια take away παραγγελία.

Πιροσκί, Βασιλίσσης Σοφίας 59, Τηλ. 2108050167.

Αρτοζαχαροπλαστείο Καλατζής Αθανάσιος
Ο φούρνος είναι από τους παλιότερους του Αμαρουσίου καθώς πρωτάνοιξε το 1928! Ωστόσο, έχει περάσει από διάφορες αλλαγές μέχρι να καταλήξει, 20 χρόνια πριν, στον τωρινό του ιδιοκτήτη. Ο πατέρας του ήταν ζαχαροπλάστης/ αρτοποιός και μύησε τα παιδιά του στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας. Ο ιδιοκτήτης, αν και σπούδασε γερμανική φιλολογία, τελικά τον κέρδισε η οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ήταν τότε στην Κηφισιά. Ο φούρνος αυτός μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του παλιού παραδοσιακού φούρνου, το 2004, σε μια περίοδο που ο συγκεκριμένος φούρνος ήταν κλειστός στο κοινό για περίπου 8 μήνες.

Πέρα από μια αρκετά μεγάλη ποικιλία ψωμιού, στον φούρνο θα βρείτε σφολιάτες (κυρίως τις πρωινές ώρες), καθώς και μεγάλη ποικιλία από κριτσίνια και κουλούρια. Αν σας αρέσουν τα μουστοκούλουρα, εδώ θα βρείτε το τέλειο μουστουκούλουρο σε μακρόστενη μορφή, σαν κριτσίνι! Ταιριάζει τέλεια με τον καφέ σας! Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών αλλά και πιο μοντέρνων γλυκών, ενώ ήδη έχουν βγάλει μελομακάρονα, κουραμπιέδες και κάποια σοκολατένια χριστουγεννιάτικα γλυκά! Στα γλυκά, θα βρείτε γαλακτομπούρεκο και σοκολατόπιτα, αλλά και πιο μοντέρνα, όπως cupcakes σε χρωματιστές συσκευασίες. Επίσης, στα κεράσματα υπάρχουν σοκολατάκια-τρουφάκια -πολύ νόστιμα, ενώ αποτελούν ενδιαφέρουσα πρόταση για να τα πάτε σε κάποια επίσκεψη στο σπίτι. Σε αυτό το πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου, θα βρείτε τα κλασικά σοκολατάκια-κεράσματα με περιτύλιγμα που έχει αυτοκόλλητα disney, που βρίσκαμε παλιά.

Μητροπόλεως 35, Μαρούσι, Τηλ. 2108050220

The Italians
Πρόκειται για ένα καινούριο street food μαγαζί με πίτσα και χειροποίητα ζυμαρικά, που έχει ανοίξει εδώ και 3 μήνες περίπου σε πολύ κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου! Αυτό που σε τραβάει είναι η όμορφη βιτρίνα του με την πράσινη τέντα και τις δελεαστικές πίτσες που βρίσκονται σε περίοπτη θέση, για να προσελκύουν τους περαστικούς. Είναι ανοικτό από νωρίς καθώς πουλάει πίτσα με το κομμάτι! Παρασκευάζει πίτσες in teglia. Τι είναι αυτό; Φτιάχνουν μακρόστενες πίτσες, τις ψήνουν στον κόκκινό τους ξυλόφουρνο, τις κόβουν σε κομμάτια και τις πουλάνε με το κομμάτι στον κόσμο.

Πέρα από πίτσες, υπάρχουν επίσης χειροποίητα ciabbatta panini, ψημμένα και αυτά στον ξυλόφουρνο. μπορείτε να βρείτε και χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία ετοιμάζουν σε ειδικό μηχάνημα. Υπάρχουν 3 είδη ζυμαρικών: το σπαγγέτι alla chittarra, το caserrecce- κάτι σαν τις δικές μας παραδοσιακές μακαρούνες- και το fusilli ( βίδες). Παράλληλα, μπορείτε να παραγγείλετε ναπολιτάνικη πίτσα, με τα υλικά της επιλογής σας που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Η συγκεκριμένη πίτσα δεν έχει μαγιά (αλλά ένα ειδικό προζύμι, το ιμπίγκα), ενώ την έχουν αφήσει να ωριμάσει για 48 ώρες και γι΄αυτόν τον λόγο θέλει και πολύ λίγο ψήσιμο, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία στον ξυλόφουρνο. Τα υλικά που συνοδεύουν τις πίτσες και τα ζυμαρικά έρχονται απευθείας από την Ιταλία, ενώ το μαγαζί δημιουργήθηκε από την ομάδα Educazione Napolitana PC Consulting Group.

The Italians, Βασιλίσσης Σοφίας 47, Τηλ. 2106141649

 

Δείτε επίσης:
Πού θα αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα στη Νέα Ιωνία

4 στάσεις για καλό ψωμί, κρασί, γλυκά και deli στο Νέο Ηράκλειο

Βόλτα στα vintage ζαχαροπλαστεία του Παλαιού Φαλήρου

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr