Δεν το βλέπεις με την πρώτη. Το όμορφα διακοσμημένο, σε αποικιακό στυλ, bar-restaurant The Royal Monkey είναι σχεδόν κρυμμένο στο εσωτερικό ενός εμπορικού κέντρου της οδού Λεβίδου. Ο χώρος του, που σχεδιάστηκε από τη Saint of Athens σε συνεργασία με την Dive Architects, με τα κεντημένα μαϊμουδάκια στις ταπετσαρίες, τα εξωτικά φυτά, τους χρυσούς καθρέπτες και την τεράστια γύψινη κεφαλή ενός πιθήκου, έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Τσεριώνη, που δεσπόζει στην αίθουσα με τους μπλε τοίχους παραπέμπει σε εσωτερικά σπιτιών στις γαλλικές κτήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας ή στην Ινδοκίνα. Ενα σύνολο που μοιάζει να αναφέρεται στα ταξίδια του Βασιλικού Πιθήκου στη μακρινή Ανατολή, ύφος που πλέον υποστηρίζει η κοσμοπολίτικη (fusion) κουζίνα του νέου executive chef Γιάννη Λιόκα, αλλά και τα κοκτέιλ που προτείνει ο Αναστάσιος Τσάμης.

Αρχίζοντας με ένα δροσερό ceviche τόνου με κρέμα από αβοκάντο και ξινοκαυτερή σάλτσα yuzukosho και συνεχίζοντας με τα βιετναμέζικα ανοιξιάτικα ρολά με γαρίδες και ωμά λαχανικά (κινέζικο λάχανο, καρότο, κολοκύθι και κάσιους), θα μπορούσες να πεις ότι το ύφος είναι απωανατολίτικο. Μόλις όμως έρθει το χοντρά κομμένο μοσχαρίσιο ταρτάρ με την κάππαρη, τις πίκλες μουστάρδας και το «πιπέρι» Espelette, πασπαλισμένο με τα τραγανά του πατατάκια, βρίσκεσαι ως διά μαγείας στην Ευρώπη. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το ψημένο στη σχάρα μαρούλι με γέμιση καπνιστό μπέικον, κάππαρη, πίκλες μουστάρδας και μια πολύ νόστιμη βινεγκρέτ αντσούγιας. Τα fish & chips, σαν μικροί λουκουμάδες μπακαλιάρου, που συνδυάζονται με μια κρέμα ταραμά με bonito flakes είναι μακράν τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ εκτός Αγγλίας. Ισως αυτή η υπεροχή τους κάνει το τραγανό κοτόπουλο (crispy chicken) να δείχνει πολύ πιο άτονο, αν και εξίσου καλά τηγανισμένο. Τι να σου πει μια γλυκιά κορεάτικη σάλτσα μπάρμπεκιου που το συνόδευε όταν έχει προηγηθεί το umami του ταραμά;

Δοκίμασα ακόμα ένα καλοφτιαγμένο ιβηρικό χοιρινό με καπνιστό relish ντομάτας, chorizo και pakchoi σχάρας και ένα brisket από Black Angus με ένα απρόσμενα ενδιαφέρον αγγούρι σχάρας και μια σάλτσα βουτύρου με yuzu, που κινούνται στην ίδια σφαίρα του fusion. Φτάνοντας στα επιδόρπια, βρήκα μεν πρωτότυπο, αλλά και πολύ πληθωρικό για φινάλε το baobun με το καραμελωμένο γάλα, παγωτό μπανάνα και σιρόπι σφενδάμου. Βρήκα απλά εξαιρετικό το μιλφέιγ με το σπασμένο φύλλο και τα δύο είδη σοκολάτας, Jivara και Guanaja.

info
Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 210 8011679.

Δείτε επίσης:
Προς νέα παράταση το μέτρο των μειωμένων ενοικίων στην εστίαση

Women in Olive Oil: Παγκόσμια συμμαχία γυναικών για ποιοτικό ελαιόλαδο

Ιστορία της γεύσης: Το περιβολίσιο

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr