Η πρόσφατη άφιξη στην πλατεία Προσκόπων, που άνοιξαν οι Λευτέρης Γεωργόπουλος, Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Γιώργος Σέργης έχει δυναμική μπάρα και εξίσου δυνατή κουζίνα.

Η «αδερφότητα για αγόρια και κορίτσια» (το όνομα του μαγαζιού προκύπτει από τις λέξεις Fraternity και Sorority, που σημαίνουν αυτό ακριβώς) είναι ένας μοντέρνος χώρος που αγαπά το τζιν και το καλό φαγητό. Τα κοκτέιλ επιμελείται η ομάδα των ιδιοκτητών που -και σε αυτό το επιχειρηματικό βήμα τους- αποδεικνύουν ότι έχουν το «άγγιγμα του Μίδα» αφού το concept είναι καλοδουλεμένο και αυτό είναι εμφανές στο σύνολο του εγχειρήματος. Η μπάρα είναι ο πρωταγωνιστής του χώρου που έχει διακοσμηθεί κυρίως με βιομηχανικά στοιχεία, όμως οι διακριτικές αρ ντεκό και vintage λεπτομέρειες διαμορφώνουν τον συνολικό του χαρακτήρα. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα all day, αφού εδώ δίνουν σημασία τόσο στο καλό ποτό όσο και στο καλό φαγητό, το οποίο έχει ανατεθεί στα χέρια του ταλαντούχου Δημοσθένη Μπαλόπουλου.

Συγκινητικά νόστιμα τα κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού, κρέμα από ανθόγαλα, σιρόπι σφένδαμου, πρόβειο γιαούρτι, πίκλα κρεμμυδιού και φασολάκια σχάρας

Στο μενού των κοκτέιλ, όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστής είναι το gin δεδομένου ότι κάνουμε λόγο για τζιν-τονερία. «There is Always Time For Fine Gin & Fancy Food» αναγράφεται στην πόρτα και τον κατάλογο προϊδεάζοντας τον επισκέπτη για τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Δοκιμάσαμε το απόλυτα ισορροπημένο GPI cocktail, με gin Frater & Soror -δικής τους παραγωγής- honey spiced bitter και βερίκοκο, που είναι η ιδανική πρόταση για όσο ήμασταν εν αναμονή των πιάτων. Η μαγειρική του Δημοσθένη Μπαλόπουλου στηρίζεται στην εποχικότητα και το μενού που παρουσιάζει είναι διαμορφωμένο στη λογική του νεομπιστρό. Εδώ, το τοπικό στοιχείο συνδυάζεται σοφά με το διεθνές και ο σεφ λειτουργεί με γνώμονα τη γεύση. Τα πιάτα του αποκαλύπτουν ένα αληθινό μαγειρικό ταλέντο και προτάσεις, όπως το full umami ψητό καλαμάρι με ελιές εσκαμπέτσε, σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης και ελληνικό τσορίθο (Δράμας) ή τα απίστευτα νόστιμα κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού, κρέμα από ανθόγαλα, σιρόπι σφένδαμου, πρόβειο γιαούρτι, πίκλα κρεμμυδιού και φασολάκια σχάρας, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο σεφ και η ομάδα της κουζίνας διαχειρίζονται επιδέξια την πρώτη ύλη και μαγειρεύουν νόστιμα. Χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί και ο ίδιος τονίζει ότι το αποτέλεσμα είναι ομαδική δουλειά αλλά και επειδή την ημέρα της επίσκεψής μας ο σεφ δεν βρισκόταν στην κουζίνα, ωστόσο, τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν άψογα εκτελεσμένα σαν να ήταν ο ίδιος παρών. Οι λάτρεις των ζυμαρικών αναζητήστε το φρέσκο ραβιόλι με κρέμα από κουνουπίδι και γραβιέρα Άρτας (5ετούς ωρίμασης), ζωμό από κρεμμύδι, μανιτάρια και πέστο μαϊντανού. Οι εντάσεις σε αυτό το πιάτο αξίζουν δυνατό χειροκρότημα. Αν, ωστόσο, προτιμάτε κάτι πιο απλό, δοκιμάστε το προζυμένιο pancake τους με μπουκιές κοτόπουλου που σιγοκαπνίζουν, «μαδάνε» στη λογική του pulled pork, πανάρουν, τηγανίζουν και σερβίρουν με καπνιστή μαγιονέζα, λάχανο και σελινόριζα.


Τα pancakes με nuggets σιγοκαπνισμένου κοτόπουλου 

Άξιο ειδικής μνείας είναι το «μυστικό» εστιατόριο ΦΒΚ, που βρίσκεται στο υπόγειο, το οποίο έχει πιο δημιουργικό γαστρονομικό προσανατολισμό και λειτουργεί μόνο με κρατήσεις. Την εμπειρία εδώ συμπληρώνει η οινική λίστα με επιλογές του Ηλία Γεωργόπουλου.

info
Αμύντα 6, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7213720. Κόστος: €30-40/άτομο. Ώρες λειτουργίας: 10.00-02.00

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr