Κατάγεται από το νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα και οφείλει την ύπαρξή του στους αρχαίους Μάγια. Αν και όλοι ξέρουν τις ευεργετικές του ιδιότητες, ο καρπός που πρωτοέγινε γνωστός ως βουτυρόδεντρο, ανήκει στις τροφές που διχάζουν: άλλοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν.

Το αβοκάντο μπαίνει στη ζωή μας από την ηλικία των 6 μηνών, όταν ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με τις τροφές, χάρη στην κρεμώδη υφή του και τα πολλαπλά του οφέλη. Πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, δεν θα έπρεπε να λείπει από τη διατροφή μας σε όλες τις ηλικίες. Λόγω όμως των πολλών θερμίδων που κουβαλά (τα 150 γραμμάρια περιέχουν περίπου 235 θερμίδες!) έχει πολλάκις ενοχοποιηθεί, αν και τα λιπαρά του είναι αυτό που λέμε «καλά» λιπαρά, που συμβάλλουν μάλιστα στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού.
Χάρη σε όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το αβοκάντο είναι πραγματική υπερτροφή, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, κάνει καλό στο δέρμα και στα μάτια, βοηθά το νευρικό μας σύστημα, μειώνει την υπέρταση, έχει αντικαρκινική δράση, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, κ.α.

Τι να προσέξεις όταν το αγοράσεις
Όταν τα βρίσκουμε συνήθως στον μανάβη ή στη λαϊκή είναι σκληρά και δεν γίνεται να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Το καλύτερο είναι όταν τα αγοράσεις να τα αφήσεις σε ένα καλάθι έξω από το ψυγείο περιμένοντας μέχρι να μαλακώσουν. Με τον τρόπο αυτό όμως χάνουν κάτι από τη νοστιμιά τους και αποκτούν όταν τελικά τα κόβεις μαύρα στίγματα στο εσωτερικό τους. Ο πιο σωστός τρόπος για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω είναι να τα τυλίξεις με το που θα τα αγοράσεις με εφημερίδα και να τα τοποθετήσεις σε ένα σκοτεινό συρτάρι ή ντουλάπι. Έπειτα, περιμένεις 2-3 μέρες και τα απολαμβάνεις ώριμα και φρέσκα σα να τά ‘χεις κόψει από το δέντρο!

avocado1

Πώς να το απολαύσεις
Το αβοκάντο τρώγεται φυσικά και σκέτο σαν φρούτο ή ορεκτικό -ταιριάζει ιδανικά με λεμόνι και αλάτι- χρησιμοποιείται, όμως και στις σαλάτες, πράσινες ή μη. Μια πολύ νόστιμη σαλάτα το συνδυάζει με βραστά κολοκυθάκια, φλέικς παρμεζάνας και λαδολέμονο. Μια άλλη νόστιμη παραλλαγή του το θέλει λιωμένο σε ψωμί με λίγο αλατοπίπερο, ενώ μαζί με καυτερές πιπεριές, σκόρδο, κόλιανδρο, κρεμμύδι και λεμόνι γίνεται ένα υπέροχο ορεκτικό, το γνωστό σε όλους γουακαμόλε! Ταιριάζει ακόμα με τα θαλασσινά και με το αβγό, ενώ γίνεται μέχρι και φυσική ενυδατική μάσκα προσώπου: πολτοποιημένο το απλώνεις στο πρόσωπο για 10 λεπτά, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και στη συνέχεια ξεβγάζεις με άφθονο χλιαρό νερό.

avocado2

Extra tips
– Για να απορροφηθεί καλύτερα το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C που περιέχει το αβοκάντο βάλε οπωσδήποτε λεμόνι.
– Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο βρίσκονται κοντά στο φλοιό του, γι’ αυτό όταν το καθαρίζεις ξεφλούδισέ το προσεκτικά.
– Μια εξαιρετική λιχουδιά είναι να αλείψεις στο ψωμί αβοκάντο με σοκολάτα ή να το συνδυάσεις με φέτα και ελιές. Αυτούς τους συνδυασμούς και άλλους πολλούς θα τους βρεις και έτοιμους στα προϊόντα Avoel (www.avoel.com).