Χαβιάρι από το Ιράν, φουά γκρα από ειδική φάρμα στη Γαλλία, αβγά σαλιγκαριών, γαλάζιο αλάτι και πάγος από την Ισλανδία εκτινάσσουν τη γαστρονομική απόλαυση αλλά και… τον προϋπολογισμό.

Στο περίφημο και πανάκριβο ξενοδοχείο «Plaza Athenee» στο Παρίσι, φιλέτα από το Κόμπε της Ιαπωνίας, σπάνια τρούφα και σαμπάνιες Cristal παρελαύνουν στα τραπέζια του εστιατορίου. Το shopping στους μεγάλους οίκους μόδας, εξάλλου, κουράζει και τι καλύτερο από ένα δείπνο δια χειρός Αλέν Ντικάς, ακόμη και αν στοιχίζει περί τα 500 ευρώ το άτομο; Τέτοια μυθικά μενού περιλαμβάνουν συνήθως σπάνια προϊόντα, βασιλικά εδέσματα για «μεταξωτούς» ουρανίσκους.
Τα upper class εδέσματα που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά και μέχρι τώρα απολάμβανε κανείς αποκλειστικά στο εξωτερικό έχουν πλέον αποκτήσει κοινό και στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες, έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχοντας επισκεφθεί μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, έχουν πια εκπαιδευτεί γαστρονομικά. Το ελληνικό κοινό μας είναι απαιτητικό και αναζητά ολοένα περισσότερο σπάνια προϊόντα. Όταν, μάλιστα, τα προορίζουν για κάποιο δείπνο που σκέφτονται να παραθέσουν, θα τα προμηθευτούν όσο και αν τελικά τους στοιχίσει. H Luxury Concierge διαθέτει πλούσια γκάμα πελατών από τον χώρο των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας οι οποίοι πληρώνουν αδρά για τα σπάνια προϊόντα που φέρνουμε από το εξωτερικό», αναφέρει στο «Gala» o εκπρόσωπός της Γιάννης Στασινόπουλος. Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνει και ο Στράτος Δρακούλης, ο άνθρωπος που προμηθεύει Αθήνα και Μύκονο με τα πιο ακριβά κρέατα, όπως άλογο Γαλλίας και μοσχάρι Ιαπωνίας.

«Η διεθνής τάση επιβάλλει απλές γεύσεις, όμως με εξεζητημένη και σπάνια πρώτη ύλη», δηλώνει ο Χρόνης Δαμαλάς, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σεφ. «Δυστυχώς, τα ιδιαίτερα πιάτα με τα ακριβά προϊόντα που τους προσδίδουν μια μοναδικότητα τα επιλέγουν κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι και έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν. Γι’ αυτό και τα στήνουμε κυρίως σε νησιά όπως η Μύκονος, όπου το κοινό είναι εκπαιδευμένο αλλά έχει και οικονομική ευχέρεια. Τι νόημα έχει, άλλωστε, να βάλεις το καλύτερο χαβιάρι σε ένα πιάτο όταν η ποσότητα είναι μικρή και ο άλλος δεν μπορεί να το γευτεί; Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και στην Αθήνα μια μικρή κατηγορία κοινού για την οποία μαγειρεύουμε κυρίως σε σπίτια, που μας παραγγέλνει ιδιαίτερα, σπάνια και πανάκριβα προϊόντα από το εξωτερικό», καταλήγει.

Πρόκειται για γκουρμέ πρώτες ύλες που απογειώνονται από το ταλέντο των σεφ και μετατρέπουν ένα δείπνο σε πραγματική γαστρονομική εμπειρία. Η φωτογράφηση τους πραγματοποιήθηκε στο «Hilton» με την αρωγή των εταιρειών Luxuxy Concierge, Platis, Yolenis, Oak Cava και Δρακούλης, που εισάγουν και διαθέτουν στην ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα.

No1 Rosemary Water – 7€ τα 330ml
Το Νο1 νερό του κόσμου, εμπλουτισμένο με δενδρολίβανο. Δροσίζει ενώ προσφέρει τόνωση και υγεία. Η εταιρεία ανήκει σε Βρετανό πολυεκατομμυριούχο και όταν το λάνσαρε στη διεθνή αγορά, έγινε ακαριαία το απόλυτο trend. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το πολυκατάστημα «Harrods» το τοποθέτησε στα ράφια του, ενώ η βρετανική «Vogue» έγραφε διθυράμβους. Το ταπεινό δενδρολίβανο, ωστόσο, είναι συνδεδεμένο με τη θεά Αφροδίτη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θέα ήταν καλυμμένη με το συγκεκριμένο αρωματικό φυτό κατά την ανάδυση της από τη θάλασσα, καθώς αυτό ήταν και το δώρο της στους ανθρώπους. Το Rosemary Water είναι φτιαγμένο από αγνό, φρέσκο εκχύλισμα δενδρολίβανου, εμφιαλώνεται προσεκτικά και είναι διαθέσιμο και σε αφρώδη μορφή. Το δενδρολίβανο είναι γνωστό για την αντικαρκινογόνο δράση του, για τις αντιοξειδωτικές και τις αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει αλλά και για τις ενισχυτικές της μνήμης ιδιότητές του. Με τη βοήθεια των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων στο Κιου του Λονδίνου, η Rosemary Water έχει δημιουργήσει μια γκάμα αναζωογονητικών ποτών υγείας με βάση τα βότανα και χωρίς ζάχαρη. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει επίσημο δείπνο στη Μεγάλη Βρετανία που να μην έχει ένα από τα κομψά μπουκάλια του τοποθετημένο δίπλα στα κρυστάλλινα ποτήρια νερού.

Πάγος από νερό παγόβουνου Ισλανδίας – 800€ τα 50 παγάκια
Με τη μορφή παραδοσιακού κύβου ή μεγάλης σφαίρας, κάθε παγάκι επεξεργάζεται ξεχωριστά στο χέρι, ενώ παρασκευάζεται από το πιο καθαρό νερό και αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό ακόμα και για το πιο ακριβό απόσταγμα.

Χαβιάρι Περσίας Almas – 60.000€ το κιλό
Η λέξη «almas» σημαίνει διαμάντι, ένας χαρακτηρισμός που σίγουρα ταιριάζει στο ακριβότερο χαβιάρι του κόσμου, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 60.000 ευρώ το κιλό. Η εν λόγω ποικιλία παράγεται από τα αυγά του σπάνιου οξύρρυγχου Αλμπίνο Μπελούγκα, που ζει στην Κασπία και ο οποίος θα πρέπει να είναι ηλικίας 60 με 100 ετών. Όσο πιο ηλικιωμένο είναι το ψάρι τόσο πιο άσπρο είναι το χαβιάρι και τόσο καλύτερη η ποιότητά του. Το Almas είναι τόσο σπάνιο που για την απόκτησή του υπάρχει λίστα αναμονής, ενώ πωλείται σε ολόχρυση συσκευασία των 250 gr.

Λευκά ροδάκινα Petrossian – 55€ η συσκευασία των 4
Μαζεμένα τη στιγμή της τέλειας ωρίμασης τους, όλα όμοια και άψογα διατηρημένα σε ελαφρύ σιρόπι, τα αρωματικά ροδάκινα της δυσεύρετης ποικιλίας Petrossian έχουν πραγματικά θεϊκή γεύση. Πρόκειται για ένα σπάνιο προϊόν που καλλιεργείται στη Γαλλία και διατίθεται αποκλειστικά από την Greek Luxury Products. Είναι τα μοναδικά λευκά ροδάκινα που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά και οι ειδικοί τα θεωρούν το απόλυτο γκουρμέ. Συνήθως προσφέρονται ως επιδόρπιο σε δείπνα για… γνώστες.

Γαλάζιο αλάτι Ιράν – 135€ το κιλό
Ενα από τα πιο σπάνια, καθαρά και πολύτιμα ορυκτά άλατα, που προέρχεται από τα αρχαιότερα αλατωρυχεία του κόσμου, στην επαρχία Σεμάν του βόρειου Ιράν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθέματα αλατιού που υπάρχουν εκεί δημιουργήθηκαν πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια, λόγω της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών, ενώ η εκμετάλλευση των ορυχείων άρχισε πριν από 6.500 χρόνια. Από μια παραδοξότητα της φύσης, στο απόθεμα, που έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, σποραδικά εμφανίζονται μικρές μπλε φλέβες, εξαιτίας της παρουσίας σιλβινίτη, μιας ένωσης χλωριούχου καλίου με νάτριο. Έτσι, κάποιοι κρύσταλλοι, ολόκληροι ή ένα μέρος τους, παίρνουν το λαμπρό μπλε χρώμα που τους κάνει να μοιάζουν με πολύτιμες πέτρες. Στα γκουρμέ σαλόνια το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ξεπεράστηκε, τώρα πια η μόδα επιτάσσει γαλάζιο από το Ιράν.

Λευκές φράουλες από την Ιαπωνία – 20€ το κομμάτι
Οι λευκές φράουλες Shiroi Houseki είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού καλλιεργούνται μόνο σε μία περιοχή της Ιαπωνίας και η γεύση τους θυμίζει κάτι μεταξύ ροδάκινου και ανανά. Ο Γιασουχίτο Τεσίμα είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τη λευκή φράουλα στο αγρόκτημά του στη Σάγκα της Ιαπωνίας και αποτελεί τον μοναδικό που παράγει τον συγκεκριμένο καρπό στον κόσμο. Ένα από τα μυστικά για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης φράουλας είναι η ελεγχόμενη έκθεση στο φως του ήλιου, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ανθοκυανίνης, της φυσικής χημικής ουσίας που δίνει το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Μόνο το 10% της παραγωγής του σε φράουλες έχει λευκό χρώμα, ενώ οι περισσότερες έχουν κόκκινα μπαλώματα ή μια ροζ απόχρωση.

Μάνγκο Αλφόνσο – 300€ το κιλό
Μια ποικιλία μάνγκο από την Ινδία, ηλικίας 4.000 ετών. Είναι το μοναδικό μάνγκο που ωριμάζει τον Απρίλιο επάνω στο δέντρο. Η γεύση του είναι κατά πολύ γλυκύτερη σε σχέση με τα κοινά μάνγκο, ενώ λόγω της περιορισμένης ποσότητας της παραγωγής η τιμή αγγίζει τα 300 ευρώ το κιλό.

Στρείδια Gillardeau – 350€ το κιλό
Τα καλύτερα στρείδια στον κόσμο. Προέρχονται από τη Γαλλία και προς αποφυγή ταύτισης με άλλα προϊόντα η εταιρεία που τα διακινεί στο εξωτερικό μαρκάρει με laser το κάθε στρείδι με το αρχικό της, δηλαδή το γράμμα G. Τα στρείδια Gillardeau αποτελούν έδεσμα που ποτέ δεν λείπει από το μενού των δείπνων βασιλέων και jet setters σε Γαλλία, Βρετανία και Ελβετία.

Καρδιά από άγρια αγκινάρα – 225€ το κιλό
Σπάνια, πολύ δύσκολη στη συλλογή της και ακόμα πιο δύσκολη στο καθάρισμα της, η άγρια αγκινάρα παράγεται σε μεγάλα υψόμετρα και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Στη μεσογειακή κουζίνα θεωρείται περιζήτητη λιχουδιά. Ειδικά οι Ιταλοί τη χρησιμοποιούν κατά κόρον. Επίσημο δείπνο στη γείτονα χώρα χωρίς άγριο αγκιναράκι δεν νοείται.

Βιολογικό μέλι Βανίλια από το Μαίναλο – 250€ το κιλό
Χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και συλλέγεται αποκλειστικά από μέλισσες που τρυγούν τα έλατα στην περιοχή του Μαινάλου στην Αρκαδία. Θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο και η ποσότητά του κάθε χρόνο είναι ελάχιστη διότι για να γίνει η εξαγωγή του χρειάζεται να καταστραφούν οι κηρήθρες, γεγονός που το καθιστά αρκετά δύσκολο στη συλλογή του και δαπανηρό. Το χρώμα του είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει βανίλια ή καραμέλα, ενώ γεύση και το άρωμά του είναι ασύγκριτα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Το μέλι Βανίλια ανήκει στην ίδια κατηγορία σπανιότητας με το παγκοσμίως φημισμένο μέλι Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, το οποίο έχει ιδιαίτερη υφή και, επίσης, «ουράνια» γεύση.

Τα μακαρόν της Charlotte Olympia – 35€ τα 6 τεμάχια
Τα φετινά συλλεκτικά μακαρόν του διάσημου γαλλικού ζαχαροπλαστείου «Laduree» φέρουν την υπογραφή της διακεκριμένης σχεδιάστριας παπουτσιών Charlotte Olympia, δημιουργίες της οποίας φορά και η Ευγενία Νιάρχου. Η γνωστή designer σχεδίασε το κουτί αλλά και επέλεξε τη γεύση. Κατά τη διάρκεια των εορτών, η συγκεκριμένη συλλεκτική συσκευασία αποδείχτηκε ό,τι πιο chic, καθώς πολλές γνωστές socialite τη χάριζαν μαζί με τα δώρα τους.

Λευκή τρούφα Άλμπα – 6.500€ το κιλό
Η λατινική της ονομασία είναι Τuber Magnatum, κοινώς λευκή τρούφα ή τρούφα της Άλμπα, από την περιοχή της Ιταλίας όπου και συναντάται. Αποτελεί την πιο ακριβή ποικιλία τρούφας λόγω της σπανιότητας και της δυσκολίας εύρεσής της, αφού είναι το μοναδικό είδος που δεν καλλιεργείται, ενώ τα εδάφη όπου βρίσκεται είναι πολύ συγκεκριμένα.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου – 380€ το κιλό
Το μοναδικό αυγοτάραχο στον κόσμο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης παράγεται από τους άγριους θηλυκούς κεφάλους στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ακολουθώντας μια παράδοση 400 και πλέον ετών. Οι συσκευασίες που παράγονται είναι αριθμημένες και διατίθενται σε εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα.

Καπνιστός σολομός Balik – 550€ το κιλό
Η… Ferrari των σολομών. Δεν υπάρχει επίσημο δείπνο που να μην περιλαμβάνει σολομό Balik στο πρώτο πιάτο, καθώς είναι ο καλύτερος καπνιστός σολομός που κυκλοφορεί στην υδρόγειο. Η βουτυράτη και ελαφρώς καπνιστή του γεύση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αυθεντικής του προέλευσης.

«Ηθικό» φουά γκρα Ισπανίας – 880€ το κιλό
H αποθέωση της υψηλής γαστρονομίας. Από τα κλασικότερα γαλλικά εδέσματα, το φουά γκρα είναι συνώνυμο της πολυτέλειας. Ως ορεκτικό ή συνοδευτικό του κυρίως πιάτου, αναβαθμίζει το μενού και προσδίδει παριζιάνικο αέρα στο τραπέζι.

Αβγά σαλιγκαριού – 3.000€ το κιλό
Οι υπόλευκες πέρλες του θα μπορούσαν να συγκριθούν γευστικά -και οπτικά- με το χαβιάρι. Πρόκειται όμως για αβγά σαλιγκαριού. Το «λευκό χαβιάρι», όπως το χαρακτηρίζουν, παράγεται από σαλιγκάρια της ξηράς ενώ το άρωμα αλλά και η επίγευσή του παραπέμπουν στα δημοφιλή σπαράγγια. Είναι ό,τι πιο εξεζητημένο μπορεί να μπει σε ένα τραπέζι γι’ αυτό και εκτιμάται ιδιαιτέρως.

Kobe Striploin & Ribeye – 170€ το κομμάτι
Αν και το κρέας Kobe έχει πρόσφατη ιστορία, μικρότερη των 100 ετών, αποτελεί αγαπημένη επιλογή των μεγαλύτερων σεφ, καθώς θεωρείται το χαβιάρι του μοσχαρίσιου κρέατος. Το παραδοσιακό, αυθεντικό Kobe παράγεται από τα βοοειδή Τajima τα οποία εκτρέφονται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου ώστε το κρέας τους να διατηρεί την υψηλή του ποιότητα. Τα μοσχαράκια της συγκεκριμένης ράτσας τρέφονται με υγιεινές τροφές και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα, χωρίς στρες, ακούγοντας μουσική. Η φίνα, βουτυράτη γεύση του Kobe μένει αξέχαστη, ενώ στην Ιαπωνία το χρησιμοποιούν ωμό και στην παρασκευή sushi.

Petrus – 6.000€ η φιάλη
Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου, αν όχι το πιο ακριβό. Η τιμή του ξεκινά από… λίγες χιλιάδες για να αγγίξει όσα περίπου στοιχίζει ένα διαμέρισμα. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, το Petrus ήταν απλώς ένα κρασί της περιοχής του Pomerol, στο Μπορντό. Η κυρία Λουμπάτ, όμως, που απέκτησε όλες τις μετοχές της εταιρείας που το παρήγαγε, το 1940 έκανε τα πάντα για να επιβάλει το κρασί της στην αγορά. Σύμφωνα με τον μύθο, έστειλε στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας μερικές φιάλες Petrus ως δώρο για τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια πρόσκληση για τον γάμο. Και το θαύμα έγινε, καθώς και η πολυπόθητη πρόσκληση έφτασε και το άγνωστο μέχρι τότε Petrus μπήκε στα ποτήρια των προσκεκλημένων και άρχισε να συζητιέται. Έκτοτε διένυσε μεγάλη διαδρομή, εξελίχθηκε και πλέον συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές ετικέτες του κόσμου, καθώς φιάλες από κάποιες σοδειές φτάνουν σε τιμή μέχρι και το 1 εκατ. ευρώ η μία.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Μέτζος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό Gala, ένθετο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (τεύχος 030, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019)