Καρπούζι ή πεπόνι; Και τα δυο, αφού αμφότερα πρωταγωνιστούν σε συνταγές αλμυρές και γλυκές, από κεφτέδες με φέτα μέχρι μους πανακότα και τάρτα τατέν, κι είναι όλες τους αναπάντεχα νόστιμες.

Τάρτα τατέν πεπονιού με μαυροδάφνη

Υλικά
1 ώρα +15΄ + Αναμονή |Εύτκολο| Για 8 άτομα
1 πεπόνι στρογγυλό, όχι πολύ ώριμο*
1/2 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι λεβάντας
1 στρογγυλό φύλλο σφολιάτας
λίγα βατόμουρα, για τη διακόσμηση
λίγη σαντιγί, για τη διακόσμηση

Διαδικασία
Κόβουμε το πεπόνι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το πεπόνι σε ένα μπολ με τη μαυροδάφνη. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 15΄ μέχρι να μαριναριστεί καλά και να πάρει τη γεύση της μαυροδάφνης.
Σε ένα ζεστό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε τις στραγγισμένες φέτες πεπονιού από όλες τις πλευρές σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Βγάζουμε τις φέτες σε ένα πιάτο, ρίχνουμε στο σκεύος τη μαυροδάφνη της μαρινάδας μαζί με τη ζάχαρη και συμπυκνώνουμε σε ελαφριά καραμέλα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε μια γυάλινη στρογγυλή ταρτιέρα, ρίχνουμε την καραμέλα και στο εσωτερικό και τις άκρες του σκεύους τοποθετούμε τις φέτες πεπονιού. Απλώνουμε τη ζύμη σφολιάτας πάνω από τις φέτες πεπονιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα για περίπου 25΄- 35΄.
Μόλις βγάλουμε την τάρτα μας από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 3΄, έπειτα την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα
και σερβίρουμε με βατόμουρα και σαντιγί.

Νόστιμο Τip
Αν βρείτε, χρησιμοποιήστε το ισπανικό κίτρινο πεπόνι, που είναι πιο ενδιαφέρον γευστικά και με καλύτερη απόδοση στο τηγάνι.

Μους καρπουζιού
20 λεπτά + 3 ώρες αναμονή| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
700 γρ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια, πολτοποιημένο
6 φύλλα ζελατίνας
5 κ.σ. ζάχαρη
παστεριωμένο ασπράδι από 2 αυγά
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
6 φύλλα μέντας, για το γαρνίρισμα
1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο, για το γαρνίρισμα

Διαδικασία
Ρίχνουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με τον πολτό του καρπουζιού. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνα που την έχουμε στραγγίξει καλά με τα χέρια μας και την αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο μείγμα ωσότου λιώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια αυγού με μίξερ χειρός μέχρι να κάνουμε μια αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε το γιαούρτι αναμειγνύοντας με απαλές, κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Για να σερβίρουμε, διακοσμούμε με τα φυλλαράκια μέντας και τον παπαρουνόσπορο και απολαμβάνουμε.

Σαλτιμπόκα με πεπόνι και φασκόμηλο
25 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 μικρό πεπόνι αργίτικο ή κανταλούπε
8 φύλλα φασκόμηλο, φρέσκα κατά προτίμηση
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 μεγάλες κοτολέτες λεπτού
μοσχαρίσιου κρέατος
4 μεγάλες φέτες ζαμπόν Πάρμας
1 μπάλα μοτσαρέλα
1 πρέζα μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι μαύρο

Διαδικασία
Κόβουμε το πεπόνι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε και αφαιρούμε
τη φλοίδα του πεπονιού σύροντας τη λεπίδα ενός μαχαιριού μεταξύ της φλοίδας και της σάρκας.
Κόβουμε τις φέτες σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Ξεπλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο. Σε ένα ζεστό τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, ροδίζουμε τις μοσχαρίσιες κοτολέτες από τη μία πλευρά μόνο για περίπου 3΄. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο και αφήνουμε στην άκρη.
Στην ψημένη πλευρά κάθε κοτολέτας τοποθετούμε μία φέτα ζαμπόν Πάρμας και στη συνέχεια
προσθέτουμε μερικές φέτες μοτσαρέλας, λωρίδες πεπονιού και λίγο ψιλοκομμένο φασκόμηλο. Τυλίγουμε τα κοτολετάκια σε κυλίνδρους και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τα στερεώνουμε
καλά να μην ανοίξουν.
Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε υψηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα σαλτιμπόκα μας και τα ψήνουμε καλά παντού για 5΄-8΄.
Σερβίρουμε με μια ανάμεικτη δροσερή σαλάτα.

Καρπουζοκεφτέδες
20 λεπτά |Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
350 γρ. καρπούζι, ψίχα, σε κυβάκια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο,
ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα
1 αυγό
1 πρέζα μπούκοβο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
4-5 κουτ. σούπας αλεύρι φαρίνα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το καρπούζι με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια, το αυγό, το μπούκοβο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν
χυλό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά και κουταλιά-κουταλιά τούς τηγανίζουμε να ροδίσουν, για περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με τζατζίκι ή γιαούρτι.

Πανακότα με φέτα, ταρτάρ καρπούζι, πεπόνι, σχοινόπρασο, μαντζουράνα και ελαιόλαδο
20 λεπτά + 3-4 ώρες αναμονή | • Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
6 γρ. φύλλα ζελατίνης
350 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 ml γάλα φρέσκο πλήρες
200 γρ. φέτα αλμυρή
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμένο
150 γρ. καρπούζι, χωρίς κουκούτσια
150 γρ. πεπόνι, χωρίς κουκούτσια
1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε μέσα τις ζελατίνες και αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 100 ml κρέμα γάλακτος και όλο το γάλα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τις ζελατίνες και τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τις προσθέτουμε στο μείγμα κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να λιώσουν καλά.
Σε ένα μούλτι χτυπάμε καλά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με τη φέτα μέχρι η φέτα να λιώσει και
το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα με τη φέτα μέσα στο κατσαρολάκι με τη ζελατίνα. Τρίβουμε μπόλικο μαύρο
πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο. Γεμίζουμε 4 ποτήρια με την ίδια ποσότητα (διάφανα και γυάλινα κατά προτίμηση) και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Για να σερβίρουμε, ξεφλουδίζουμε το πεπόνι και το καρπούζι και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε τα κυβάκια του καρπουζιού και του πεπονιού σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε τη μαντζουράνα, το σχοινόπρασο και το ελαιόλαδο
και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τα ποτήρια με την πανακότα μας από το ψυγείο. Γαρνίρουμε με το μείγμα του καρπουζιού και πεπονιού και σερβίρουμε.

Νόστιμο Tip
Το μείγμα με το καρπούζι και το πεπόνι μπορούμε να το αρωματίσουμε με όποιο μυρωδικό θέλουμε, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο ή θυμάρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης – Φωτογραφία: STUDIO M. 

Δείτε επίσης:
Καρπούζι: Ο καρπός της χαράς

Συνταγές με καρπούζι ή με πεπόνι; Ποιες είναι οι αγαπημένες των αναγνωστών μας;

Ρεβίθια με σάλτσα πιπεριάς (aguachile), ατζούρι, πεπόνι και λουίζα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr