Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει μια δροσερή, βουτυράτη κρέμα λεμονιού -lemon curd αγγλιστί- και απογειώνει μαζί της 3 πολύ αγαπημένα του επιδόρπια.

Τάρτα λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης
45′ | Για 4 άτομα

Υλικά
1 φύλλο ζύμης για γλυκιά τάρτα

Για τη γέμιση:
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης + 3 κ.σ. επιπλέον για το σερβίρισμα
50 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
185 γρ. βούτυρο αγελάδος
185 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
1/2 κ.γ. καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη
2 αυγά
200 γρ. κρέμα λεμονιού*
3 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Για το γλάσο:
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 λεμόνι, τον χυμό

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε μια αλευρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. απλώνουμε τη ζύμη μας ώστε να καλυφθούν καλά η βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Γέμιση: Σε ένα μούλτι χτυπάμε με διακεκομμένη λειτουργία, όχι συνεχόμενη, τα φιστίκια Αιγίνης μέχρι να γίνουν χοντροκομμένα. Στον κάδο ενός μίξερ βάζουμε όλα μας τα υλικά για τη γέμιση εκτός από την κρέμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με το εξάρτημα αυγοδάρτη σε μεσαία ταχύτητα για 5΄-6΄ μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Απλώνουμε την κρέμα λεμονιού στη βάση της τάρτας και καλύπτουμε από πάνω με το μείγμα της γέμισης.

Ψήνουμε την τάρτα για 35΄-40΄ μέχρι να γίνει ροδοκόκκινη. Για να είμαστε σίγουροι ότι η τάρτα είναι ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στη μέση της τάρτας. Αν βγει στεγνό, η τάρτα είναι έτοιμη. Αφήνουμε εκτός φούρνου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Γλάσο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη. Περιχύνουμε την τάρτα με το γλάσο και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Trifle με κρέμα λεμονιού & βύσσινο
20′ | Για 6 άτομα

Υλικά
400 γρ. βύσσινα με σιρόπι, από κονσέρβα
250 γρ. σαβαγιάρ
300 ml έτοιμη σαντιγί
500 ml κρέμα ζαχαροπλαστικής του εμπορίου (από μείγμα σε σκόνη που αναμειγνύουμε με γάλα)
120 γρ. κρέμα λεμονιού*
25 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα βύσσινα και κρατάμε το σιρόπι. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ (ή σε μικρότερα) βάζουμε σαβαγιάρ να καλύψουν τη βάση. Περιχύνουμε με σιρόπι από τα βύσσινα και αφήνουμε τα σαβαγιάρ να μουλιάσουν.

Επειτα βάζουμε μια στρώση κρέμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, κατόπιν μια στρώση κρέμα λεμονιού και τη σαντιγί.
Γαρνίρουμε με κουβερτούρα και βύσσινα και επιπλέον κρέμα λεμονιού.

Άγλυκα ψωμάκια με κρέμα λεμονιού
35′ | Για 6 άτομα

Υλικά
Για τα άγλυκα ψωμάκια:
350 γρ. αλεύρι φαρίνα + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
85 γρ. βούτυρο κρύο, σε κύβους
3 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
175 ml γάλα φρέσκο, ζεστό
1 κ.γ. υγρή βανίλια
1/2 λεμόνι, τον χυμό
1 αυγό χτυπημένο

Για το σερβίρισμα:
κρέμα λεμονιού*
τυρί κρέμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη φαρίνα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στο ζεστό (όχι καυτό) γάλα τη βανίλια, λίγο χυμό λεμονιού και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Ρίχνουμε τα υγρά στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγο επιπλέον αλεύρι στη ζύμη και τα χέρια μας και στη συνέχεια την πλάθουμε 2-3 φορές για να γίνει πιο μαλακή. Την απλώνουμε σε στρώμα πάχους 4 εκ. Χρησιμοποιούμε στρογγυλά τσέρκια 5 εκ. και το βυθίζουμε στην απλωμένη ζύμη κόβοντας στρογγυλά κομμάτια. Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια κάθε ζύμης με το χτυπημένο αυγό και τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 15΄ μέχρι να πάρουν τα ψωμάκια χρυσαφί χρώμα στο πάνω μέρος.

Αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση και τα σερβίρουμε με τυρί κρέμα και κρέμα λεμονιού.

* Κρέμα λεμονιού (Lemon curd)
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2 μεγάλα αβγά, 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 150 ml χυμό λεμονιού, το ξύσμα από 2 λεμόνια σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με έναν αυγοδάρτη για 4΄-5΄ μέχρι να δέσει η κρέμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε 170 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια, και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε την κρέμα λεμονιού σε ένα βαζάκι στο ψυγείο να κρυώσει για 1 ώρα.

Φωτογραφίες: Polly Webster – Styling: Morag Farquhar – Food Styling: Libby Silbermann

Δείτε επίσης:
Θρεπτικά, νόστιμα και light: 3 πιάτα για κάθε μέρα

Qehsta, μια κρέμα εξ Ανατολής

Cheesecake με ελληνικά φρέσκα τυριά: 6 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr