Στην αναζήτηση οικολογικών και βιώσιμων λύσεων, που θα κάνουν την καθημερινότητα μας καλύτερη, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στη Νέα Υόρκη έχει μία καινοτόμα ιδέα για τα ποτηράκια του καφέ.

Το στούντιο Crème στο Μπρούκλιν έχει αναπτύξει μία ξεχωριστή ιδέα για οικολογικά ποτηράκια, που στην Ελλάδα δεν μας είναι και τόσο άγνωστη. Για την ακρίβεια, προτείνουν τη δημιουργία ποτηριών από νεροκολοκύθα, το ίδιο λαχανικό που χρησιμοποιείται συχνά ως διακοσμητικό αλλά και ως δοχείο για νερό ή κρασί.

Όπως αναφέρουν στη σελίδα τους, μόνο το 2016 η Starbucks ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε 2,6 δισεκατομμύρια χάρτινα ποτηράκια στα καταστήματα της. Κάθε τέτοιο ποτηράκι εκπέμπει περισσότερα από 100γρ. διοξειδίου του άνθρακα κατά την κατασκευή του, ενώ μόλις το 0,25% αυτών εκτιμάται ότι ανακυκλώνεται μετά τη χρήση. Συνεπώς, είναι επείγουσα ανάγκη να αλλάξει αυτή η κατάσταση και γι αυτό προτείνουν μία απόλυτα φυσική λύση.

Δημιούργησαν λοιπόν το ποτηράκι HyO-Cup, που είναι κατασκευασμένο από νεροκολοκύθα. Γιατί νεροκολοκύθα; Πέρα του ότι χρησιμοποιήθηκε για αιώνες ως δοχείο υγρών, είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, καρποφορεί κάθε χρονιά και μόλις αποξηρανθεί είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και υδατοστεγής, άρα ιδανική και για τον καφέ. Όσο για το σχήμα του ποτηριού, χρησιμοποίησαν ειδικά καλούπια, που επιτρέπουν στο φυτό να αποκτάει το σχήμα ποτηριού όσο ακόμη αναπτύσσεται.