Τις καθημερινές αλλά ειδικά για το κυριακάτικο τραπέζι, που θέλουμε πιο πλούσια γεύματα, η γάστρα γίνεται η εύκολη και γευστική λύση. Το «μυστικό» της; Επιτρέπει στο φαγητό να ψηθεί αργά χωρίς να χρειάζεται να το ανακατεύετε συνέχεια, διατηρεί τη γεύση και τα αρώματα και δίνει πολύ ζουμερά κρέατα.

Σας έχουμε και 10 νόστιμες ιδέες για το κυριακάτικο τραπέζι σας, που θα απολαύσετε πολύ.

Γιουβέτσι οσομπούκο με μαυροδάφνη και πορτοκάλι
Δεν υπάρχει περίπτωση να ετοιμάσετε αυτό το φαγητό στο κυριακάτικο τραπέζι και να μην ενθουσιαστούν όλοι με τη γεύση του. Το μυστικό είναι να αφήσετε το κρέας να σιγομαγειρευτεί στη γάστρα για τουλάχιστον 2 ώρες και να μαλακώσει καλά, πριν προσθέσετε το κριθαράκι.

MOSXARAKI-STAMNAS

Μοσχαράκι στάμνας Ηπειρώτικο
Η στάμνα δεν είναι άλλο από πήλινη γάστρα που δίνει νόστιμα φαγητά φούρνου με κρέας και πατάτες. Σε αυτή τη συνταγή επιλέγουμε μοσχαράκι που συνδυάζεται και με κεφαλογραβιέρα, που το κάνει ακόμη πιο απολαυστικό.

arni-gastra

Αρνάκι στη γάστρα
Φαγητό της γιορτής, αγαπάει τα καλέσματα, αφού το ξεχνάτε στο φούρνο και δεν ασχολείστε μαζί του. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσετε για συνοδευτικό, αφού τα λαχανικά ψήνονται μαζί του και μελώνουν σε μια δεμένη, νόστιμη σάλτσα από το λίπος του αρνιού.

XOIRINOS-LEMOS-ME-REVES-430x514

Χοιρινός λαιμός με ρέβες, πατάτες και καρότα στη γάστρα
Οι ρίζες γίνονται το καλύτερο συνοδευτικό για κρέας, όπως ένα ζουμερό κομμάτι χοιρινού λαιμού. Θα ξεκινήσετε με το κρέας, θα το βάλετε στη γάστρα να μαγειρεύεται μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά και στη συνέχεια θα ψηθούν όλα μαζί, δίνοντας ένα υπέροχο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι.

kouneli-anoigma

Κουνέλι στη γάστρα με δεντρολίβανο και κρασί
Ναι, μπορείτε να ψήσετε και το κουνέλι στη γάστρα! Το μαρινάρισμα σε κρασί και το αργό μαγείρεμα μπορεί να απαιτούν λίγο περισσότερο από το χρόνο σας, όμως το γευστικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

KATSIKAKI STAMNAS-mikri

Κατσικάκι στάμνας με μαστίχα και κουκουνάρι
Το κρέας που σφραγίζεται μέσα σε πήλινη γάστρα και αργοψήνεται έχει μοναδική νοστιμιά. Αν κλείσουμε μαζί του άρωμα μαστίχας, πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτα, πατάτες, σταφίδες και κουκουναρόσπορους το αποτέλεσμα απογειώνεται.

mosxarisia magoula

Moσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα με κόκκινο κρασί και δεντρολίβανο
Ένα πολύ ζουμερό ψητό, με πλούσια γεύση που θα ετοιμάσετε πολύ γρήγορα και μετά θα το αφήσετε να σιγομαγειρευτεί για σχεδόν 2 ώρες στον φούρνο. Συνοδεύετε ιδανικά με πουρέ πατάτας ή πιλάφι.

kebab proveio

Πρόβειο κεμπάπ στη γάστρα
Ένα κλασικό φαγητό με καταγωγή από τον Τύρναβο που δεν είναι άλλο από χοντρά κομμάτια προβατίνας, μαριναρισμένα υπομονετικά με μυρωδικά και κρασί και στη συνέχεια μαγειρεμένα στη γάστρα με τριμμένες ντομάτες. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές ή λευκό ρύζι.

KRANIDIOTIKO KOTOPOYLO ME FIRIKIA olive magazine.gr

Κρανιδιώτικο κοτόπουλο με φιρίκια
Λένε ότι το φιρίκι «κόβει» την έντονη μυρωδιά του χωριάτικου κοτόπουλου και επιπλέον δίνει μια ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό. Το κρανιδιώτικο κοτόπουλο που ψήνεται στη γάστρα, μας παραδόθηκε σαν μια από τις πιο πετυχημένες οικογενειακές συνταγές.

patates stifado nik1

Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά και πετιμέζι
Μιας και είδαμε άφθονες συνταγές για κρέας στη γάστρα, ας δούμε πώς μπορούμε στο ίδιο σκεύος να ετοιμάσουμε και ένα ξεχωριστό συνοδευτικό για όλα τα παραπάνω.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr