Η ευβοιώτικη φάρμα Berryland «πειραματίζεται» με τις υπερτροφές, ετοιμάζοντας ιδιαίτερα delis με ελληνικό χαρακτήρα.

Το ζεύγος Βασίλης Δαφνής και Ιωάννα Τσάλα μέχρι πριν 6 χρόνια δεν είχαν καμία επαφή με τη γεωργία, παρά μόνο μεγάλη αγάπη για τη φύση και ένα δίλημμα: να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό ή να μείνουν στην Ελλάδα να το παλέψουν; Η απόφαση να μείνουν φαίνεται να τους δικαιώνει σήμερα, αφού κατάφεραν όχι μόνο να αποκτήσουν τις δικές τους καλλιέργειες, αλλά πλέον παράγουν και εκλεκτά προϊόντα με βάση τους καρπούς τους.

Εμπειρικοί αγρότες νέας γενιάς
«Όταν το 2012 παραιτήθηκα από τη θέση μου στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινήσαμε να αναζητάμε εναλλακτικές. Διαβάζοντας για την αρώνια, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδαφών, ξέραμε ότι είχαμε βρει το ιδανικό φυτό για εμάς που δεν είχαμε ιδέα από καλλιέργειες», παραδέχεται ο Βασίλης Δαφνής. Και μπορεί να μη δυσκολεύτηκαν να βρουν με τι θα ασχοληθούν, δεν ήταν όμως το ίδιο εύκολο το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη. «Με το μικρό κεφάλαιο που είχαμε στην άκρη νοικιάσαμε ένα χωράφι στην Εύβοια. Για να καταλάβετε πόσο άπειροι ήμασταν δεν καταλάβαμε πριν ότι δεν είχε ύδρευση, οπότε επί δύο χρόνια μεταφέραμε νερό για να ποτίζουμε τα φυτά μας. Από την άλλη, δεν είχαμε δικά μας αγροτικά μηχανήματα και αναγκαζόμασταν να ενοικιάζουμε». Πώς τα κατάφεραν; «Όταν κάτι το αγαπάς και το πιστεύεις μπορείς να κάνεις το απίθανο πιθανό». Αφού λοιπόν αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο, έγιναν «εμπειρικοί αγρότες» όπως λέει ο ίδιος ο Β. Δαφνής, το 2014 έκαναν το επόμενο βήμα, αγοράζοντας κτήμα στον Πισσώνα, ένα χωριό 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χαλκίδας, που μετέτρεψαν σε φάρμα. Το όνομα της Berryland -σαν να λέμε η χώρα των berries- και στα 3,5 στρέμματά της φιλοξενεί αρώνια, γκότζι μπέρι και μύρτιλλα, όλα βιολογικής καλλιέργειας.

Από το χωράφι στο ράφι
«Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν είχαμε φανταστεί ότι θα δημιουργούσαμε κι άλλα προϊόντα από τους καρπούς μας. Καθώς η παραγωγή μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο, όμως, θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να φύγει από το χωράφι και να φτάσει στο ράφι. Έτσι, προέκυψε η ιδέα να φτιάξουμε ελληνικά προϊόντα, όπως βανίλια και σάλτσες, με βάση τις υπερτροφές». Στην γκάμα τους περιλαμβάνονται περί τις 15 ξεχωριστές ετικέτες, όπως γκότζι μπέρι τουρσί, χυμός αρώνια και αρωματισμένος οίνος αρώνιας. Δίπλα τους και το γλυκό κουταλιού αρώνια με βρώσιμο ασήμι, ένας ασυνήθιστος συνδυασμός. Γιατί τον επέλεξαν; Γιατί εντυπωσιάστηκαν οι ίδιοι -από αναφορές στο διαδίκτυο ότι κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως απολυμαντικό βοηθώντας στη διατήρηση τροφών σε βάζο-, αλλά και για να εντυπωσιάσουν -συμπεριλαμβάνοντας στην γκάμα τους ένα premium προϊόν, που γνωρίζει βέβαια μεγαλύτερη επιτυχία στο εξωτερικό.

Πιο πρόσφατη προσθήκη στη γκάμα τους είναι οι πούδρες από φρέσκο καρπό αρώνιας, γκότζι και μύρτιλλου, που προστίθενται σε ζεστά ροφήματα, smoothies και γλυκά, δίνοντας τους τη γεύση και τις ιδιότητες του καρπού. Σημαντικό πλεονέκτημα των προϊόντων είναι και ότι οι καρποί δεν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες άρα διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά, που τους χαρακτηρίζουν ως υπερτροφές. Όσο για τις συνταγές, είναι δικές τους που υλοποιούνται σε πιστοποιημένα εργαστήρια. Για όσα υλικά δεν παράγουν οι ίδιοι ωστόσο, συνεργάζονται με Έλληνες παραγωγούς που διατηρούν πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, υποστηρίζοντας πρωτίστως τα ευβοιώτικα προϊόντα.

Και από τη Χαλκίδα στο εξωτερικό
Berryland δεν είναι μόνο το όνομα της φάρμας, αλλά και του παντοπωλείου τους, που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια στη Χαλκίδα, φιλοξενώντας προϊόντα από τη φάρμα και μια μεγάλη ποικιλία επιλεγμένων τροφίμων και ποτών Ελλήνων παραγωγών. Πέρα από το κατάστημα, τα προϊόντα Berryland διατίθενται σε επιλεγμένα delicatessens ανά την Ελλάδα και ταξιδεύουν στο εξωτερικό, με παρουσία σε 14 χώρες.

Ο Βασίλης Δαφνής και η Ιωάννα Τσάλα πάλι, μοιράζουν πλέον το χρόνο τους μεταξύ φάρμας και παντοπωλείου, απολαμβάνοντας παράλληλα τους καρπούς της προσπάθειάς τους, για τους οποίους δηλώνουν ιδιαίτερα υπερήφανοι.

info
Κατάστημα Berryland, Λεωφόρος Χαϊνά 2, Χαλκίδα, τηλ. 22210 61005. Φάρμα Berryland, Πισσώνας Ευβοίας, επισκέψιμη τα Σαββατοκύριακα, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6947128668.

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr