Σίγουρα έχετε δοκιμάσει πολλούς διαφορετικούς τρόπους να μαγειρέψετε στήθος κοτόπουλου. Σε φριτέζα αέρος όμως το έχετε τολμήσει; Ένα κομμάτι κρέας σαν κι αυτό, που εύκολα χάνει τους χυμούς του, θέλει σωστή μεταχείριση για να πετύχει, και με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ζουμερό στήθος κοτόπουλο με λίγες απλές κινήσεις. Αρκεί να αρωματίσετε το κοτόπουλο με ξερά αρωματικά και μπαχαρικά και να το αφήσετε στα «χέρια» της φριτέζας αέρος, που θα κάνει εκείνη όλη την υπόλοιπη δουλειά για εσάς.

Λίγα λόγια για τη φριτέζα αέρος
Η φριτέζα αέρος δεν έχει καμία σχέση με την κανονική φριτέζα. Δηλαδή δεν τηγανίζει, αλλά ψήνει, με ελάχιστο λάδι. Πρόκειται για φούρνο συναγωγής θερμότητας για τον πάγκο της κουζίνας σας, και τη βρίσκουμε εύκολα στο εμπόριο. Οι τιμές στην ελληνική αγορά κυμαίνονται μεταξύ 50€-200€.

Πώς λειτουργεί
Το μοτέρ της φροντίζει για τη γρήγορη και ομοιόμορφη κυκλοφορία ζεστού αέρα γύρω από το φαγητό. Αυτός ο μικρός… τυφώνας, μαγειρεύει και δίνει χρώμα στο φαγητό μας. Είναι σημαντικό να διαβάσουμε καλά το εγχειρίδιο του προϊόντος πριν το χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Κάποιες φριτέζες αέρος απαιτούν προθέρμανση, και κάποιες άλλες δεν παρέχουν επιλογή θερμοκρασίας.

Το στήθος κοτόπουλου
Αν έχουμε τον χρόνο αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά για 1-2 ώρες. Το μείγμα που προτείνουμε στη συνταγή ταιριάζει τέλεια με όποια γαρνιτούρα επιλέξουμε, άλλά μπορούμε και να παίξουμε με τις γεύσεις που προτιμάμε.

Στα μισά του μαγειρέματος γυρίζουμε τα στήθη και από την άλλη μεριά για να ψηθούν καλύτερα και να πάρουν ωραίο χρώμα. Ο χρόνος μαγειρέματος θα καθοριστεί από τις επιλογές θερμοκρασίες που παρέχει η εκάστοτε φριτέζα αέρος. (Για αυτό είναι απαραίτητο να διαβάσουμε τις οδηγίες!)

Συνταγή
Στήθος κοτόπουλο σε φριτέζα αέρος (4 μερίδες)
Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 20-22′

Υλικά
1 κουτ. σούπας μείγμα από ξερό βασιλικό, ξερή ρίγανη, ξερό δυόσμο, ξερό θυμάρι, ξερό δεντρολίβανο και τριμμένο, μαύρο πιπέρι.
1 1/2 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
1 κουτ. σούπας σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πάπρικα
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
1 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε ή στους 200°C ή στους 250°C.

Προσθέτουμε το μείγμα μυρωδικών, το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη και την πάπρικα σε έναν μπολ και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε το κοτόπουλο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μείγμα.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο στη φριτέζα αέρος, σε μία στρώση. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, καλύτερα να τα κάνουμε σε δύο δόσεις, αλλιώς δεν θα γίνει σωστό ψήσιμο. Αν η φριτέζα ψήνει στους 200°C, θα χρειαστούμε 15 λεπτά, αλλιώς αν υπάρχει επιλογή 250°C θα ψήσουμε το κοτόπουλο για 10 λεπτά. Γυρίζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 12 λεπτά.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα καθαρό ξύλο κοπής και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 5′ πριν το σερβίρισμα.

Αν περισσέψει κοτόπουλο, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 4 ημέρες.

Δείτε επίσης:

Pkhali, μια σούπερ καρυδοσαλάτα από τη Γεωργία!

Τελικά τόσα χρόνια βάζαμε με λάθος τρόπο τη σακούλα στον κάδο!

11 αρωματικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε και σε εσωτερικό χώρο

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr