Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μια συνηθισμένη σαλάτα να ξεχωρίσει είναι να χρησιμοποιήσετε μια βινεγκρέτ που θα δώσει βάθος, άρωμα και έξτρα γεύση. Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να φτιάχνουμε τις ίδιες βινεγκρέτ κάνοντας τις σαλάτες μας μονότονες και βαρετές, ενώ θα μπορούσαμε με λίγη φαντασία αλλά και το πλήθος των υλικών που βρίσκουμε σε παντοπωλεία, μπακάλικα και μάρκετ να μεγαλουργήσουμε.

Vinaigrette1

Ο κανόνας λέει…
* Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά λάδια στα οποία έχετε προσθέσει κάποιο μυρωδικό ή να φτιάξετε τη δική σας μαγιονέζα.
* Όσον αφορά το όξινο μέρος τους, εκτός από το γνωστό και χιλιοδοκιμασμένο λεμόνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λάιμ, μηλόξιδο, βαλσαμικό ξίδι, ρυζόξιδο, ακόμα και χυμό ντομάτας.
* Εξαιρετική επιλογή αποτελούν, φυσικά, τα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, άνηθος, δυόσμος), τα μπαχαρικά και αρωματικές ή πικάντικες μουστάρδες, όλα είναι στην επιλογή σας και στη γεύση σας.

Θέλει τον τρόπο της…
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Ξεκινάτε ανακατεύοντας πρώτα τα στερεά υλικά, μουστάρδα, σκόρδο, μέλι, κατόπιν προσθέτετε τα όξινα (ξίδια, χυμούς φρούτων κ.λπ.) και το αλατοπίπερο και τελειώνετε με το ελαιόλαδο.

Φυσικά, μπορείτε να την κάνετε και σε μπολ χρησιμοποιώντας το σύρμα αλλά και ένα μπλέντερ, αν πρόκειται να κάνετε περισσότερη ποσότητα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να χρησιμοποιήσετε τις βινεγκρέτ λίγο πριν σερβίρετε. Έτσι θα αποφύγετε να παρουσιάσετε μια σαλάτα νόστιμη μεν, μαραμένη δε.

12 συνταγές βινεγκρέτ για κάθε περίσταση

Vinaigrette7

1. Κλασικό λαδολέμονο
Η κλασική βινεγκρέτ που ταιριάζει με όλες τις πράσινες σαλάτες αλλά και αυτές που περιλαμβάνουν τόνο ή σολομό. Φυσικά, συνοδεύει ιδανικά ψητά ψάρια.
Θα χρειαστείτε: χυμό από ½ λεμόνι, ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα, 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

2. Λαδολέμονο με πάστα ελιάς
Εκτός από πράσινες σαλάτες, μπορείτε να το σερβίρετε ως ντιπ συνοδεύοντας ξεροψημένες φέτες ψωμιού, αλμυρά κουλούρια και κριτσίνια.
Θα χρειαστείτε: 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, 2 κουτ. σούπας πάστα μαύρης ελιάς, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Vinaigrette2

3. Βινεγκρέτ με πάστα μαϊντανού
Ιδανική βινεγκρέτ για σαλάτα οσπρίων και ταμπουλέ. Πολτοποιήστε πρώτα τον μαϊντανό με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και προσθέστε το ελαιόλαδο και το ξύσμα λεμονιού μετά.
Θα χρειαστείτε: 150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

4. Βινεγκρέτ με ταχίνι και μέλι
Ταιριάζει πολύ σε πράσινες, πικρές σαλάτες και ραντίτσιο. Το ταχίνι και το μέλι θα φέρει σε ισορροπία τις γεύσεις. Αραιώνετε το ταχίνι και το μέλι με το νερό και μετά προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Θα χρειαστείτε: 100γρ. Ταχίνι, 50ml νερό, 1 κουτ. σούπας μέλι, χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Vinaigrette5

5. Βινεγκρέτ με μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Ταιριάζει πολύ σε απλές σαλάτες με ένα ή δύο χορταρικά αλλά το καλύτερό του είναι τα ψητά κρέατα.
Θα χρειαστείτε: 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών, χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

6. Βινεγκρέτ με φιστικοβούτυρο
Τέλεια βινεγκρέτ για ψητά λαχανικά και ψητά ψάρια. Αραιώνετε πρώτα το φιστικοβούτυρο και το μέλι με το νερό για να γίνει πιο ρευστό και, κατόπιν, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξίδι και το τζίντζερ. Στο τέλος το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Θα χρειαστείτε: 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 50γρ. φιστικοβούτυρο, 2-3 κουτ. σούπας νερό, χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό, βαλσαμικό, 1 κουτ. γλυκού μέλι, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

salata

7. Βινεγκρέτ με ξίδι βαλσαμικό
Τέλεια επιλογή για βραστά λαχανικά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαρινάρισμα κρέατος.
Θα χρειαστείτε: 80γρ. ξίδι βαλσαμικό, 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon, 150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή.

Vinaigrette4

8. Ceasar
Σάλτσα γνωστή λόγω της διάσημης σαλάτας την οποία θα βρείτε σε πολλές παραλλαγές. Άλλες περιέχουν αβγά, άλλες κρέμα γάλακτος και άλλες μαγιονέζα. Χρησιμοποιήστε την στη γνωστή σαλάτα του Καίσαρα ή σε οποιαδήποτε έχει πράσινα λαχανικά.
Θα χρειαστείτε: 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη, 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα, 4 αντζούγιες λιωμένες, 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

9. Βινεγκρέτ με πορτοκάλι και δεντρολίβανο
Αγαπημένη βινεγκρέτ που ταιριάζει με κρύες ή ζεστές σαλάτες και με ψητά ψάρια.
Θα χρειαστείτε: 150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon, χυμό από ½ πορτοκάλι, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Vinaigrette3

10. Βινεγκρέτ με μέλι
Ταιριάζει πολύ σε πράσινες σαλάτες αλλά και με ψητά κρέατα σχάρας.
Θα χρειαστείτε: 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή, 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο, 40ml ξίδι βαλσαμικό, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Vinaigrette6

11. Βινεγκρέτ με γιαούρτι
Βινεγκρέτ που ταιριάζει πολύ σε σαλάτες με λάχανο, ραντίτσιο, σέλερι κ.λπ. αλλά και ως μαρινάδα για κρέατα.
Θα χρειαστείτε: 150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 60γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 100ml χυμό πορτοκαλιού, 3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους, 3 κουτ. σούπας πετιμέζι, 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

12. Βινεγκρέτ με πετιμέζι και μήλο
Ταιριάζει πολύ σε σαλάτες που περιέχουν ρίζες. Ραπανάκια, φινόκιο, πράσα κ.λπ. Δοκιμάστε την όμως και με οσπριοσαλάτες.
Θα χρειαστείτε: 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1 μήλο τριμμένο στον τρίφτη, χυμό από 1 λεμόνι, 2 κουτ. σούπας πετιμέζι, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Δείτε επίσης
20+1 σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσετε!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr