Τα μυρωδικά σας κιτρίνισαν πριν καν τα χρησιμοποιήσετε… Το ίδιο έγινε με το μαρούλι και τη ρόκα. Μάλλον λοιπόν κάτι δεν κάνετε σωστά και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Ποια είναι η λύση και τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειρίζεστε καλύτερα το περιεχόμενο του ψυγείου σας μειώνοντας έτσι τη σπατάλη των τροφίμων στο ελάχιστο;

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναζήτησης τρόπων περιορισμού του προβλήματος που συνεχώς λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα πράγματα αν το δείτε πρακτικά, μπορούν σταδιακά να διορθωθούν, με μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Τα παρακάτω tips είναι μια καλή αρχή.

Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σωστά
Πού πρέπει να αποθηκευτεί το καθένα -και μακριά ή κοντά από τι- ούτως ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του; Δείτε τι πρέπει να κάνετε με τα λαχανικά ΕΔΩ
Αναφορικά με τα φρούτα, δείτε ΕΔΩ τι να προσέξετε όταν αγοράζετε φρούτα και πώς να τα συντηρείτε. Δείτε επίσης μερικούς έξυπνους και άκρως λειτουργικούς τρόπους να αποθηκεύσετε τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά για το χειμώνα ΕΔΩ

Διατηρείτε τα ευπαθή τρόφιμα σε εμφανή σημεία
Τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα ή μαλακά φρούτα είναι προτιμότερο να τα τοποθετείτε σε θέσεις του ψυγείου όπου θα είναι εμφανή για να μην ξεχαστούν και να καταναλωθούν άμεσα.

Αξιοποιείτε τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας
Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά υλικά σε συνταγές που ταιριάζουν. Μην φοβηθείτε π.χ σε μια πίτα που περιέχει μήλα να τα αντικαταστήσετε με ροδάκινα, με το ψάρι που περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε υπέροχες ψαροκροκέτες, με το κοτόπουλο το ίδιο ή να το κάνετε υπέροχα αλμυρά muffins και πάει λέγοντας. Εν ολίγοις; Γίνετε πιο δημιουργικοί στην κουζίνα. Το έχουμε ξαναπεί, το επαναλαμβάνουμε για να το εμπεδώσετε.

Παγώστε τους ζωμούς σας
Παγώστε το ζωμό κοτόπουλου, λαχανικών ή μοσχαρίσιου κρέατος που φτιάξατε σε παγοκύστες. Είναι ο τέλειος τρόπος να εμπλουτίσετε τη γεύση του φαγητού σας χωρίς χημικά πρόσθετα ανά πάσα στιγμή. Όταν ετοιμάζετε για παράδειγμα μια σάλτσα ή ένα συνοδευτικό όπως ρύζι ή πλιγούρι, λιώνετε μερικούς κύβους του παγωμένου ζωμού σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα οι οποίοι μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για νερό.

Ψωνίζετε πιο συχνά
Όταν επισκέπτεστε το μανάβη ή το supermarket πιο τακτικά αλλά ψωνίζετε λιγότερα και αυτά που χρειάζεστε για άμεση κατανάλωση και χρήματα εξοικονομείτε και μειώνετε σημαντικά τη σπατάλη του φαγητού δεδομένου ότι (σχεδόν) τίποτα δεν πάει χαμένο.

Περιορίστε τις μερίδες σας
Όχι, δεν σάς βάζουμε με το ζόρι σε πρόγραμμα δίαιτας. Η πρότασή μας είναι να απλά να βάζετε στο πιάτο σας τόσο φαγητό όσο πρόκειται να καταναλώσετε. Αν το κάνετε αυτό βέβαια και οι μερίδες είναι σωστές, είναι πολύ πιθανό να δείτε και διαφορά όχι μόνο στην τσέπη και το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα αλλά και στην περιφέρεια της μέσης σας. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου εξάλλου…

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr