Με τιμή που αγγίζει τις 200 λίρες και περιεχόμενο αποτελούμενο από 62 περίπου μυρμήγκια, αυτό το ποτό είναι σίγουρα για τολμηρούς με γερές τσέπες!

Το ‘Anty Gin’, όπως λέγεται το εν λόγω ποτό, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των γαστρονομικών ερευνητών του Nordic Food Lab, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη, με την εταιρεία The Cambridge Distillery που ειδικεύεται σε «tailor made» gins. Πρόκειται για περίπτωση εκτός των μέχρι τώρα δεδομένων που εκπλήσσει και με τη διαδικασία παραγωγής του αλλά και με τη «μοναδική» του γεύση. Το γευστικό του προφίλ με άρκευθο, νότες πεύκου και μια δόση κόλιανδρου να γίνονται αισθητά σε πρώτη φάση μοιάζει κλασικό, όταν όμως στα συστατικά προστίθενται και… μυρμήγκια τα πράγματα αλλάζουν.

original_Cambridge-distillery---Copy

Οι υπεύθυνοι παραγωγής δηλώνουν ότι επέλεξαν τα μυρμήγκια λόγω του ότι στο σώμα τους έχουν ένα στέλεχος από το οποίο ‘ψεκάζουν’ φορμικό οξύ όταν βρίσκονται σε άμυνα και το οποίο έχει αρωματικά χαρακτηριστικά όμοια με αυτά των εσπεριδοειδών. Ο William Lowe του Cambridge Distillery αναφέρει ότι σκοπός του εγχειρήματος είναι να δει ο κόσμος τα έντομα από μια άλλη οπτική γωνία, ως μια βιώσιμη πηγή τροφής και γεύσης.

Ant-foraging---Copy

Όσο για το τελικό αποτέλεσμα, το Anty-Gin, είναι ένας συνδυασμός ενός αποστάγματος από μυρμήγκια (Wood ants) που συλλέχθηκαν από τα δάση του Kent στην Αγγλία (και στη συνέχεια τα έβαλαν σε ισχυρή αιθυλική αλκοόλη), με μούρα από άρκευθο αλλά και διάφορα ανοιξιάτικα βότανα, ενώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η κορυφαία ποιότητα του ποτού, στην παραγωγή του χρησιμοποιήθηκε 100% βιολογικό αγγλικό σιτάρι.

Ant-Gin-Bottle---Copy

Η διαδικασία παραγωγής είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα ενώ οι ετικέτα της κάθε φιάλης δακτυλογραφείται μία-μία σε γραφομηχανή του 1924 για να αποδοθεί στο προϊόν μια αυθεντική και πιο εξατομικευμένη αίσθηση. Η ολοκλήρωση της πρώτης παρτίδας που αποτελούνταν από 99 φιάλες- οι οποίες ήδη πουλήθηκαν- διήρκεσε ένα χρόνο, ενώ η δεύτερη παρτίδα μόλις διατέθηκε προς πώληση.