Η ιστορία μοιάζει από αυτές τις απίστευτες, που γίνονται viral, συγκινώντας εκατομμύρια αναγνώστες. Μάλιστα από το σημείο που βρισκόταν και τον τρόπο που ήταν αποθηκευμένη ήταν σαν να περίμενε να τη βρουν στο μέλλον…

Ο David, ερευνητής εργαστηρίου, έκανε ανακαίνιση στο γκαράζ του στο Ντένβερ όταν ξεκαρφώνοντας έναν πίνακα με τρύπες από τον τοίχο, από αυτούς που κρεμά κανείς τα εργαλεία, ανακάλυψε έναν φάκελο με τη φράση «συνταγή για σάλτσα ντομάτας για σπαγγέτι» γραμμένη επάνω.

Ανέβασε τη φωτό στο λογαριασμό του στο Old Recipes subreddit και αμέσως δεκάδες φαν vintage συνταγών έσπευσαν να αναζητήσουν λεπτομέρειες.

«Από το σημείο που ήταν τοποθετημένη είμαι σίγουρος ότι την είχαν αφήσει εκεί με την ελπίδα ότι θα την βρει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης μια μέρα. Αυτό που την κάνει μάλιστα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι οι ποσότητες των υλικών. Αραγε ήταν για κάποιο εστιατόριο;».

Ο υπογράφων, μάλιστα, κάποιος κύριος Bill Engleman, είναι τόσο αναλυτικός στην περιγραφή που δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε υλικό και πού μπορεί να το βρει κανείς αφήνοντας και το τηλέφωνό του σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος διευκρινίσεις.

Το σπίτι, σύμφωνα με τον David, χτίστηκε το 1947 και, αν και δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε προστέθηκε το γκαράζ, είναι σίγουρος ότι η συνταγή έμεινε πίσω από τον πίνακα των εργαλείων μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Προσπάθησα να εντοπίσω τους προηγούμενους ιδιοκτήτες μήπως έστελνα κάποιο email για να μάθω την ιστορία αλλά στάθηκε αδύνατο». Ο ίδιος δεν έχει δοκιμάσει ακόμα τη συνταγή λόγω της μεγάλης ποσότητας των υλικών αλλά ένας από τους φαν μείωσε τα υλικά στα ¾ και ελπίζει να τα καταφέρει.

Η δημοσιογράφος, όμως, του δημοφιλέστατου αμερικανικού Τhe Today Show του NBC, Terri Peters, που μετέφερε την είδηση προσπάθησε να την εφαρμόσει και της έκανε εντύπωση η χρήση μπαχαρικών όπως το αλάτι με σέλερι που δίνει μια λεπτή γεύση umami, καθώς και η πάπρικα.

Κατά τα λοιπά, είναι μια κλασική συνταγή σάλτσας με ντομάτα, κρεμμύδι, κιμά, αλάτι, ρίγανη, αλάτι με σέλερι και πάπρικα.

Αφού την άφησε, μάλιστα, να συμπυκνωθεί στον φούρνο για μερικές ώρες, τη σέρβιρε με σπαγγέτι και από δίπλα, σκορδόψωμο με παρμεζάνα από πάνω.

Η ετυμηγορία;

Η σάλτσα ήταν πολύ αρωματική και με μοναδική γεύση που ίσως οφείλεται στο αλάτι με σέλερι.

Η αναλογία μάλιστα, του κιμά την κάνει εξαιρετικά ελαφριά, ιδανική για λαζάνια ή για κεφτεδάκια με σάλτσα και όχι τόσο για σπαγγέτι που θέλει πιο πλούσια «κιμαδένια» γεύση.

Της θύμισε, μάλιστα, μια άλλη συνταγή από μια Σικελή nonna για φρέσκα manicotti, κάτι σαν κανελόνι, που είχε ξαναδοκιμάσει.

Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες επιτρέπει να την αποθηκεύσει κανείς για να έχει έτοιμη για επόμενες συνταγές όπως μια πίτσα.

Ο David δηλώνει πολύ χαρούμενος που μοιράστηκε αυτή την ιστορία του σπιτιού του με το κοινό. Από τον αριθμό τηλεφώνου, μάλιστα, μπορεί να συμπεράνει ότι τοποθετείται χρονολογικά τη δεκαετία του ’40.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι η συνταγή γράφτηκε για ένα φίλο αλλά την τοποθέτησε στον τοίχο με την ελπίδα ότι κάποιος τυχαίος ξένος μπορεί να τη βρει στο μέλλον», λέει συμπερασματικά.

Δείτε επίσης:

Σάλτσα ντομάτας: 15 πεντανόστιμες συνταγές

Μελιτζάνες με καβουρδισμένο πελτέ και σάλτσα ντομάτας

Πατατοκροκέτες με καπνιστή σάλτσα ντομάτας