Την περίοδο της καραντίνας το ψωμί με προζύμι ήταν από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για ψήσιμο στο σπίτι, για να περνάει η ώρα. Κάποιοι πάλι, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν και με διαφορετικό τρόπο το προζύμι, χρησιμοποιώντας το ως μάσκα προσώπου!

Σωστά διαβάσατε, υπάρχει η φήμη ότι το προζύμι γίνεται πολύ καλή μάσκα προσώπου που μάλιστα, μπορεί να χαρίσει λάμψη στην επιδερμίδα. Για του λόγου το αληθές, μία συντάκτρια του Insider αποφάσισε να το δοκιμάσει και δημοσίευσε την εμπειρία της. Και επειδή είμαστε σίγουροι ότι απορείτε για τα αποτελέσματα, αναδημοσιεύουμε το κείμενο με τα σχόλια της από τη δοκιμή της περίεργης αυτής μάσκας.

Η ίδια, ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκε παλαιότερες αναρτήσεις στο Reddit, που υποστήριζαν ότι το προζύμι είναι αποτελεσματική μάσκα προσώπου και ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσει κάποιος το προζύμι που του έχει περισσέψει. Στη συνέχεια, αναζήτησε πιο επίσημες, επιστημονικές απόψεις που να επιβεβαιώνουν τα ωφέλη των γαλακτοβάκιλλων -που εντοπίζονται στο προζύμι- στην επιδερμίδα. Βέβαια, διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ερευνήσει τα υπέρ και τα κατά της χρήσης του προζυμιού στο πρόσωπο, ωστόσο βρήκε παρεμφερείς μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση γαλακτοβάκιλλων βελτιώνει την επιδερμίδα και μειώνει φλεγμωνές, ενώ η ζύμωση στο προζύμι παράγει αντιοξειδωτικά που θεωρείται ότι γενικά κάνουν καλό στην υγεία του δέρματος.

Παράλληλα, η δερματολόγος Keira Barr δήλωσε στο Insider ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία που υπογραμμίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των προβιοτικών στην υγεία του δέρματος, και το προζύμι περιέχει υψηλό επίπεδο προβιοτικών». Σύμφωνα με τον Barr, η υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοβάκιλλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ρυτίδων και της κυτταρικής βλάβης από τις ακτίνες UVB.

Μετά την έρευνα της λοιπόν, η συντάκτρια του Insider αποφάσισε να δοκιμάσει την μάσκα από προζύμι στο πρόσωπο της. Έφτιαξε προζύμι και το έψυξε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη μέρα, έπλυνε καλά το πρόσωπο της και άπλωσε τη μάσκα, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και των χειλιών. Η πρώτη αίσθηση ήταν καλή, αφού της άρεσε το δροσερό υλικό πάνω στο δέρμα της. Άφησε τη μάσκα-προζύμι για 10 λεπτά και ενώ η μυρωδιά που είχε ήταν κάπως περίεργη, δεν την ενόχλησε ιδιαίτερα. Μετά τα 10 λεπτά, αφαίρεσε προσεκτικά τη μάσκα με ένα ζεστό, υγρό πανί και παρατήρησε πόσο μαλακό ήταν το δέρμα της. Όταν πλέον είχε φύγει όλη η μάσκα, η ίδια υποστηρίζει ότι αισθανόταν το δέρμα της φρέσκο και πιο λαμπερό από πριν, ενώ κατέληξε ότι σίγουρα θα χρησιμοποιήσει τη μάσκα προσώπου από προζύμι και στο μέλλον.

Δείτε επίσης:
Μέχρι και η Barbie έφτιαχνε ψωμί στην καραντίνα!

Ανακαλύφθηκε επιτέλους γιατί το προζύμι είναι διαφορετικό κάθε φορά

Σπιτικό προζύμι: Πώς να φτιάξετε το δικό σας ψωμί