Μπορεί μερικές φορές να το παραβλέπουμε γιατί τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά τα διάφορα κουζινικά μας δεν είναι κατασκευασμένα μόνο για να επιτελούν τον σκοπό τους, αλλά και για να διευκολύνουν τη ζωή μας. Για παράδειγμα, η λαβή της κούπας είναι τοποθετημένη έτσι ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε πιο εύκολα και πιο σταθερά. Τα μαχαιροπίρουνά μας έχουν το κατάλληλο πάχος, μέγεθος και λαβή ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με άνεση.

portrait_01-web

Όλα αυτά τα λειτουργικά χαρακτηριστικά τά παραμερίζει η Κατερίνα Καμπράνη. Η αρχιτέκτων στο project της «The Uncomfortable» παρουσιάζει μια σειρά από οικιακά αντικείμενα, μεταξύ τους κουζινικά, αλλά και κλειδιά και είδη καθαρισμού, όπως σκούπες, τα οποία είναι, όπως μαρτυρά και το όνομα του project….άβολα!

4 6

Μπορεί ο σχεδιασμός τους να είναι εξαιρετικός, ωστόσο αυτός ακριβώς είναι που εμποδίζει και τη βασική τους χρήση. Πολύ παχιά κουμπιά, απίστευτα στενά στόμια στα ποτήρια και πλατιά φλιτζάνια είναι μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.

5 $ (1)

«Στόχος μου είναι να αποικοδομήσω την αόρατη σχεδιαστική γλώσσα απλών καθημερινών αντικειμένων», λέει η δημιουργός στην ιστοσελίδα της, «και να αλλάξω τις θεμελιώδεις τους ιδιότητες για να σας εκπλήξω και να σας κάνω να γελάσετε», συνεχίζει.

3

Πέρα από αυτό όμως η Κατερίνα μέσω των σχεδίων της μάς κάνει να εκτιμήσουμε τα απλά πράγματα γύρω μας, εκείνα που πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα. Η παράβλεψη λοιπόν αυτών των άγνωστων σχεδιαστικών κανόνων μας επιτρέπει να «εκτιμήσουμε την πολυπλοκότητα και το βάθος των αλληλεπιδράσεων με τα απλούστερα αντικείμενα γύρω μας», σημειώνει η ίδια.

info
www.theuncomfortable.com