Στην υπέροχη ταινία του Τάσου Μπουλμέτη “Πολίτικη Κουζίνα”, ο μικρός Φάνης ξεκινά με την οικογένειά του από την Πόλη για την Αθήνα. Η ζωή του μέχρι την ενηλικίωση είναι συνυφασμένη με αρώματα μπαχαρικών, εκπληκτικές μαγειρικές, τις συμβουλές του παππού Βασίλη στο μπακάλικο στην Πόλη…

BROTHEL

Κάποια στιγμή του λείπουν όλα αυτά και το ρίχνει στη μαγειρική για να ξεχάσει τον πόνο του. Μαγειρεύει στο σπίτι όσο κοιμούνται οι δικοί του! Κι όταν πάει να πει τα κάλαντα με τους προσκόπους σε… οίκο ανοχής, τρυπώνει στην κουζίνα και αρχίζει να μαγειρεύει γεμιστά, μέχρι που τον συλλαμβάνει ένας αστυνομικός! Δοκιμάστε κι εσείς αυτή την πολίτικη συνταγή για γεμιστά με όλα τα αρώματα και τη γεύση του καλοκαιριού…

GEMISTA

Γεμιστά με σταφίδα, κουκουνάρι και τυρί

Υλικά για 4 άτομα:
8 ντομάτες μέτριες
4 πιπεριές μέτριες, με σκούρο πράσινο χρώμα
1 γεμάτο νεροπότηρο ρύζι μακρύκοκκο parboiled
2 γεμάτα φλιτζάνια ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα, πολύ ψιλοκομμένα
2 γεμάτες κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 γεμάτες κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη κορινθιακή
1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 φλιτζάνι γαλέτα για το πασπάλισμα
2 συσκευασίες χυμό ντομάτας
1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
1 φλιτζάνι κασέρι χοντροτριμμένο
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Πλένετε και στεγνώνετε καλά τις ντομάτες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καπάκια τους. Με ένα κουταλάκι βγάζετε την ψίχα και τα ζουμάκια τους σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβετε τα εξωτερικά κοτσάνια από τις πιπεριές. Κόβετε το καπάκι τους οριζόντια, ανοίγετε και τρίβετε το εσωτερικό κοτσάνι να φύγουν οι σπόροι. Κόβετε το ασπροπράσινο μέρος του εσωτερικού κοτσανιού προσεκτικά και τις άσπρες μεμβράνες των πιπεριών και τα χτυπάτε όλα στο multi μαζί με το εσωτερικό από τις ντομάτες. Κρατάτε το μίγμα σε μπολ.

Τοποθετείτε τις άδειες ντομάτες και τις πιπεριές μέσα σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε τις ντομάτες εσωτερικά με λίγη ζαχαρίτσα και λίγο αλατάκι και τις πιπεριές με λίγο αλατάκι.

kouzina1387535082

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ένα γεμάτο φλιτζάνι ελαιόλαδο και τα τριμμένα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και τα σοτάρετε καλά μέχρι να μοσχομυρίσουν. Προσθέτετε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, την κανέλα και αμέσως μετά το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το μίγμα ντομάτας – πιπεριάς που χτυπήσατε στο multi και ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση η γέμιση την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μαϊντανό και το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ανακατεύετε μέσα το τυρί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τα 2/3. Όση γέμιση περισσέψει την αδειάζετε στο ταψί. Σε μπολ ανακατεύετε τις πατάτες με αλατοπίπερο, λίγο λάδι, τον χυμό ντομάτας και 50ml νερό. Τις τακτοποιείτε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά. Περιχύνετε τα γεμιστά σας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε τα καπάκια τους με τη φρυγανιά.

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα στους 160οC. Κατόπιν, δυναμώνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά περίπου ή και παραπάνω, μέχρι να καούν τα καπάκια τους. Βγάζετε τα γεμιστά από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεύοντάς τα με καλή, πικάντικη φέτα και φρέσκο ψωμί.

POSTER

Δες τη σκηνή που ο Φάνης μαγειρεύει τα γεμιστά του:

Δες εδώ και σκηνές από την υπέροχη ταινία: