Η αγαπημένη ταινία «Bao» που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το καλοκαίρι πριν από το πολυαναμενόμενο sequel της ταινίας κινουμένων σχεδίων Οι Απίθανοι (The Incredibles) βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους 2019!

bao

Η 7λεπτη αυτή ταινιούλα περιγράφει την ιστορία μιας ασιατικής καταγωγής Καναδέζας μαμάς, που τα παιδιά της πια έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι. Έχει την ευκαιρία όμως να ξανανιώσει νέα μητέρα, όταν ένα από τα σπιτικά της ντάμπλινγκς ζωντανεύει. Μόλις δεις το τρέιλερ της ταινίας, το αξιαγάπητο αυτό μωρό ντάμπλινγκ θα σε κάνει σίγουρα να λιώσεις σε σημείο που μπορεί να αρχίσει να χτυπά και το βιολογικό σου ρολόι. Μην μάς ρωτήσεις πώς γίνεται, αλλά όπως συνέβη και στην πρωταγωνίστρια, αυτή η χαριτωμένη γεμιστή ζυμαρένια μπαλίτσα μάς ξύπνησε και εμάς ένα μητρικό ένστικτο.

bao2

Το σημείο κλειδί στην ταινία βέβαια είναι ότι τίποτα δεν μένει μικρό και γλυκούλι για πάντα. Το μωράκι ξεκινά να μεγαλώνει και έτσι η ταινία παρακολουθεί τα πάνω και τα κάτω της σχέσης μητέρας και ζυμαρένιου παιδιού. Όπως φαίνεται, τα ντάμπλινγκς όταν μπουν στην εφηβεία γεμίζουν ακμή…σουσαμιού και γίνονται αρκετά αγενή!

bao4

Ο σκηνοθέτης, Domee Shi, υποστηρίζει ότι εμπνεύστηκε την ιστορία από τη σχέση που είχε με τη δική του μητέρα. «Πολλές φορές αισθανόμουν ότι η μαμά μου ήθελε να μού συμπεριφέρεται σαν να είμαι ένα πολύτιμο μικρό ντάμπλινγκ, ήθελε να είναι σίγουρη ότι είμαι ασφαλής, ότι δεν είμαι έξω μέχρι αργά και τέτοια», λέει. «Ήθελα να δημιουργήσω ένα μαγικό, σύγχρονο παραμύθι. Η λέξη bao σημαίνει στην πραγματικότητα δύο πράγματα στα Κινέζικα: Εάν το πεις με έναν τρόπο σημαίνει ‘ψωμάκι στον ατμό’ και αν το πεις με έναν άλλον, σημαίνει ‘κάτι πολύτιμο’. Ένας θησαυρός».

bao5

Η μητέρα του Shi, η Ningsha Zhong, έχει την ίδια καταγωγή με την πρωταγωνίστρια του φιλμ. Όπως είναι φυσικό, η βοήθειά της ήταν πολύτιμη όσον αφορά τη δημιουργία της ταινίας. Το κυριότερο είναι ότι έδωσε σαφείς οδηγίες για το πώς φτιάχνονται τα ντάμπλινγκς και έτσι η τεχνική που πρόκειται να δούμε στη μεγάλη οθόνη είναι η αυθεντική ασιατική.

bao3

Όπως μπορείς να καταλάβεις, δεν βλέπουμε την ώρα να παρακολουθήσουμε την ταινία! Το πρόβλημα είναι ότι τώρα θέλουμε ντάμπλινγκς! Ή να γίνουμε μάνες…Μπα όχι θέλουμε μόνο ντάμπλινγκς! Γι’ αυτό και θα τα φτιάξουμε με τα χεράκια μας:

Dumplings με γέμιση κοτόπουλο

Υλικά
50 wonton φύλλα τετράγωνα
400γρ. κιμά από κοτόπουλο
40γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
1 πιπερίτσα τσίλι καυτερή
70ml soy sauce
45ml σησαμέλαιο
40ml sake ή κρασί λευκό
½ λάχανο μέτριο, τριμμένο
1 αβγό χτυπημένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το dip
200ml soy sauce
2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι μικρό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ξύδι ρυζιού

Διαδικασία
Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, την πιπερίτσα τσίλι και τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά του κοτόπουλου. Προσθέτετε το λάχανο, το σκόρδο, το τζίντζερ, το σησαμέλαιο, το σάκε, τη σάλτσα σόγιας και το αβγό και ζυμώνετε καλά το μίγμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετείτε 1 γεμάτη κουταλιά του τσαγιού σε κάθε φύλλο wonton. Βρέχετε τις άκρες του φύλλου με νερό τα δάκτυλα σας και διπλώνετε τα wonton για να πάρουν τριγωνικό σχήμα. Τα τσιμπάτε γύρω γύρω και τα κλείνετε καλά με 16 μικρές πιέτες. Τοποθετείτε τα dumpling σε ένα αλευρωμένο ταψί.

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα dumplings και τα βράζετε για 6 λεπτά. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρετε σε πιάτα, περιχύνοντας με το dip που φτιάχνετε ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά του.