Αν δει κανείς τις μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων γενικότερα, όχι μόνο των Ελλήνων, θα καταλάβει πολύ εύκολα ότι τα ευρήματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Καταναλώνουμε αρκετές τροφές με επεξεργασμένα λίπη και πολύ αλάτι [1,2], τόσο που ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα επί τρεις φορές [3]!

Σαν να μη φτάνει η “κακή κατανάλωση”, δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία ούτε στην “καλή”. Τι εννοούμε; Λιγότερο από το ποσοστό του 12% των ενηλίκων καταναλώνει τις πέντε συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα [5], ενώ παρατηρείται σημαντική έλλειψη βιταμινών και φυτικών ινών από τη διατροφή μας [4]. Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη χρόνου και το “busy lifestyle” μας δε βοηθάει στη βελτίωση των παραπάνω αποτελεσμάτων, αφού δεν προλαβαίνουμε να αγοράσουμε τα προϊόντα που πρέπει, όταν προλαβαίνουμε το κάνουμε βιαστικά χωρίς να το ψάχνουμε ιδιαίτερα και τις περισσότερες φορές δεν παρασκευάζουμε σπιτικά τα γεύματά μας. Αυτή η έλλειψη χρόνου όμως μέσα στην καθημερινότητα είναι η πραγματικότητα ή αποτελεί ως ένα βαθμό και μία δικαιολογία;

Έτσι θα βρεις τον χρόνο που ψάχνεις!
1. Κάνε διατροφικό πλάνο/ εβδομάδα: Κάθε Κυριακή μπορείς να προετοιμάζεις τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας. Έτσι θα χρειαστεί να κάνεις τα ψώνια σου μία φορά, αφού θα τα αγοράσεις όλα συγκεντρωμένα και θα δώσεις μία οριστική απάντηση στο μόνιμο καθημερινό ερώτημα “Τι να μαγειρέψω σήμερα;”
2. Σκέψου “ανακυκλώσιμα”: Την ώρα που κάνεις τα ψώνια σου στο σούπερ μάρκετ και την ώρα που μαγειρεύεις, πρέπει να “είσαι μπροστά”. Να έχεις υπολογίσει ότι με τα ίδια υλικά θα ετοιμάσεις δύο γεύματα μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα αν φτιάξεις γεμιστά με κινόα, κάνε τόσα ώστε να καλύψουν το κυρίως γεύμα δύο ημερών. Αν πάλι μαγειρεύεις πάστα, κράτησε πριν βάλεις τη σάλτσα σου μία μικρή ποσότητα για την αυριανή σαλάτα σου (πάστα με λαχανικά/ κρύα σαλάτα με μακαρόνια).
3. Μη φοβηθείς τις κονσερβοποιημένες τροφές: Εννοείται πως πάντα διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων, αλλά να ξέρεις πως οι κονσερβοποιημένες τροφές, όπως είναι τα όσπρια ή το καλαμπόκι, αποτελούν καλές εναλλακτικές λύσεις για υγιεινά σνακ και γεύματα. Αυτό που θέλει προσοχή, είναι το ότι το υγρό τους ενδεχομένως να έχει αυξημένο αλάτι. Γι’ αυτό στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά πριν τη χρήση.
4. Κατεψυγμένα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα: Αποτελούν μια εύκολη και πρακτική λύση για να έχουμε πάντα λαχανικά ή φρούτα. Όταν δεν έχουνε πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι, τότε είναι αυτό που ψάχνουμε σε μία δύσκολη μέρα. Έτοιμες βιταμίνες στην πιο εύχρηστη μορφή τους!
5. Να έχεις πάντα στο σπίτι εύκολα και υγιεινά σνακ: Υπάρχουν υγιεινές επιλογές σε σνακ, που δε χρειάζονται κάποια προετοιμασία. Αυτές είναι τα αποξηραμένα φρούτα που αναφέραμε νωρίτερα, οι ξηροί καρποί, τα sticks λαχανικών, οι μπάρες πρωτεΐνης κ.ά. Το καλό με τα συγκεκριμένα σνακ είναι ότι μπορείς να τα έχεις μαζί σου και στο γραφείο.
6. Κάλυψε ορισμένα γεύματα με εύκολες, healthy επιλογές: Η υγιεινή διατροφή δεν προϋποθέτει απαραίτητα πολύ χρόνο. Αρκεί να λειτουργούμε με ευελιξία! Η ταυτόχρονη προπαρασκευή γευμάτων για δύο ημέρες, οι σαλάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, μία τορτίγια με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για τις πολυάσχολες ημέρες.

7. Αντικατέστησε κάποιο γεύμα σου με ένα πρωτεϊνούχο υποκατάστατο γεύματος: Τα λεγόμενα “meal replacements” είναι η λύση που αναζητάς σε μία δύσκολη καθημερινότητα, ακόμα και αν δεν επιζητάς τον έλεγχο του βάρους σου. Υπάρχουν και εκείνες οι φορές που δεν προλαβαίνεις να ετοιμάσεις κάποιο γεύμα. Γι’ αυτές τις φορές και για μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή χωρίς ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, έχει φροντίσει η Herbalife Nutrition με τη Νέα Γενιά Πρωτεϊνούχων Ροφημάτων Formula 1.

Η νέα γενιά ροφημάτων Formula 1 της Herbalife Nutrition δημιουργήθηκε ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση για υγιεινή διατροφή. Eίναι βασισμένη στις ανάγκες των καταναλωτών που αναζητούν περισσότερο θρεπτικά προϊόντα, χωρίς υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, με φυσικά συστατικά, χωρίς γλουτένη και κατάλληλα για χορτοφάγους. Και όλα αυτά χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και στη θρεπτική ποιότητα!
Τα ροφήματα Formula 1 της Herbalife Nutrition παρασκευάζονται από vegan συστατικά, δεν περιέχουν γλουτένη και τεχνητές χρωστικές ουσίες, παρέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, διαθέτουν 5g εδώδιμων ινών και καλύπτουν τουλάχιστον το 38% της συνιστώμενης πρόσληψης 25 βιταμινών και μετάλλων.

Βιβλιογραφία
1 Rippin HL, et al. Adult Nutrient Intakes from Current National Dietary Surveys of European Populations. Nutrients. 2017 Dec; 9(12): 1288.
2 Eilander A, et al. Intake and sources of dietary fatty acids in Europe: Are current population intakes of fats aligned with dietary recommendations? Eur J Lipid Sci Technol. 2015 Sep;117(9):1370-1377.
3 World Health Organization. Regional Office for Europe. Reducing salt consumption, 2014. (Online). Available at: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/news/news/2014/09/reducing-salt-consumption. [Accessed 28 Jun. 19]
4 Stephen AM, et al. Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. Nutr Res Rev. 2017 Dec;30(2):149-190.
5 OECD (2016), “Fruit and vegetable consumption among adults”, in Health at a Glance: Europe 2016: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris,https://doi.org/10.1787/health_glance_eur-2016-28-en.
6 World Health Organization. Regional Office for Europe. Infographic – Over 50% of people are overweight or obese (Download), 2013. (Online). Available at:http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics/infographic-over-50-of-people-are-overweight-or-obese-download [Accessed 28 Jun. 19]